Nå når vi går innn i adventstiden er det vel ok å minne om det norske hjems store julefavoritt: Ribbe; for det finnes vel ikke mange norske hjem der ribbe ikke blir servert i løpet av jula.
Ribben har vært en del av det norske kostholdet siden midt på 1800-tallet. Ribbe - da som nå - ble vanligvis tilberedt i fersk tilstand, og det var om å gjøre at ribba var både fet og stor. Griseslaktingen foregikk sent på høsten, og hvis det var kaldt i været holdt kjøttet seg til jul og det var vel slik tradisjonen med juleribba kom i stand.
I dag spiser over halvparten av oss ribbe på julaften, men tilbehøret varierer. De fleste har rød- eller surkål til og gode poteter. Ribbesjyen hører med - gjerne som basis for en god saus, og en del fyller på med medisterkaker og pølser. God sennep er det også noen som setter på bordet.
Den "store" bekymringa for mange er i denne forbindelsen om svoren blir sprø... Jeg er ikke så opptatt av sprø svor, jeg lager faktisk like gjerne ribbe der svoren er skjært bort! For eksempel tapasribber i forskjellige former; ribbe er jo fantastisk mat for oss på lavkarbo, og jeg har laget ribbe i mange forskjellige varianter denne høsten - godt med kald ribbe til lunsj på jobben! Denne chilimarinerte ribben lå og godgjorde seg flere dager i kjøleskapet med salt og pepper før jeg smurte den inn med fersk, rød chili og hvitløk og lot den ligge et par døgn til. Den ble bare fantastisk god!
Chiliribbe
Ribben har vært en del av det norske kostholdet siden midt på 1800-tallet. Ribbe - da som nå - ble vanligvis tilberedt i fersk tilstand, og det var om å gjøre at ribba var både fet og stor. Griseslaktingen foregikk sent på høsten, og hvis det var kaldt i været holdt kjøttet seg til jul og det var vel slik tradisjonen med juleribba kom i stand.
I dag spiser over halvparten av oss ribbe på julaften, men tilbehøret varierer. De fleste har rød- eller surkål til og gode poteter. Ribbesjyen hører med - gjerne som basis for en god saus, og en del fyller på med medisterkaker og pølser. God sennep er det også noen som setter på bordet.
Den "store" bekymringa for mange er i denne forbindelsen om svoren blir sprø... Jeg er ikke så opptatt av sprø svor, jeg lager faktisk like gjerne ribbe der svoren er skjært bort! For eksempel tapasribber i forskjellige former; ribbe er jo fantastisk mat for oss på lavkarbo, og jeg har laget ribbe i mange forskjellige varianter denne høsten - godt med kald ribbe til lunsj på jobben! Denne chilimarinerte ribben lå og godgjorde seg flere dager i kjøleskapet med salt og pepper før jeg smurte den inn med fersk, rød chili og hvitløk og lot den ligge et par døgn til. Den ble bare fantastisk god!
Chiliribbe
Hvis du har lyst til å teste oppskrifta på denne ribba, finner du den her, på min nye side; Lavkarbo.
Ha en fin første søndag i advent.
Mvh
Janna
Endelig en til! Her stekes det også ribbe uten svor. Den blir brukt til syltene. Flere fordeler med det: Jeg slipper stresset med å få til sprø svor, og ribba blir mye saftiger.
SvarSlettMen - her er det ikke ribbe før julaften.
jeg vet at det der er godt : )) vi lager ikke saus til ribba.. vi lager chilisalsa og har til : )) magen har ikke godt av svoren.. den hopper jeg over : )
SvarSlettha en fin uke.
For dælen hvor ser den steg lækker ud Janna, jeg bliver helt sulten, dejlig tradition, næsten det samme som i Danmark her veksler vi lidt med and.
SvarSlettI kærlige tanker, god Mandag aften.
Wow....dette var en ny og spennende variant av ribbemiddag. Oppskriften skal prøves...for her i huset elsker vi chili;o)
SvarSlettGøy å følge dine dypdykk i klesskapet også.
Ønsker deg fortsatt noen fine førjulsdager.
Klem fra Maliva