Lavkarbo

Det siste året har det i media vært stor fokus på såkalte lavkarbodietter, med overskrifter som: Dropp karbohydratene, spis godt og gå ned i vekt! Og folk; både kjente og ukjente, har stått fram og fortalt sine historier; om stort vekttap på kort tid, om generelt bedre form, om livsstilssykdommer som forsvant, og "Livet på lavkarbo" kan nesten sies å ha blitt en landsomfattende folkebevegelse.

Muffins med godt innhold

Mange av tilhengerne av lavkarbodietter lever etter mottoet:
"Maten er din beste medisin",
og det var dette som fenget min interesse, for både leger og kostholdsspesialister hevder at man kan bli kvitt plager som migrene, overvekt og høyt blodtrykk, og det vises til eksempler der mennesker med sykdommer som diabetes, kroniske betennelsestilstander og muskel- og skjelettsykdommer har blitt friske, eller bedre, ved å gå over til et kosthold med fokus på lite kabohydrater. 
 
Mange av de som kjenner meg, vet at jeg er glad i mat og glad i å lage mat... mat er en stor del av det gode liv for oss her i Huset i skogen. Jeg vil påpeke at jeg alltid har spist relativt sunt: og aldri mye brød, poteter, ris, pasta osv. - såkaldte stivelsesrike matvarer - og jeg har heller aldri hatt store vektproblemer - selv om jeg må innrømme at jeg alltid har vært over middels glad i sjokolade og at jeg bare ser det som en bonus om jeg går ned 4-5 kilo!!
 Tomatsuppe
Men jeg har i mange år slitt med smerter i muskler og ledd, hodepine, svingende blodsukker og til tider generelt dårlig allmenntilstand. Jeg har aldri spist medisiner over lang tid, knapt tatt noe smertestllende; tradisjonell skolemedisin er skumle greier, synes jeg, og jeg liker ikke å proppe kroppen full av syntetiske stoffer - for som oftest fjerner de ikke grunnen til smertene, de bare demper symptomene. 
Laks med blomkålpuré og mandler 

Derfor har jeg brukt deler av sommeren til å sette meg inn i prinsippene for et lavkarbokosthold. Jeg oppdaget fort at det finnes flere, ulike varianter av denne type diett, der det anbefalte karbohydratinntaket varierer  fra tilnærmet 0g til 150g om dagen, avhengig av hvilken retning man følger. Typiske representater for  kostholdsprinsipper basert på lavkarbo  er Atkins, Lavkarbo à la Lutz, Fedon Linberg m. flere.
Indrefilet, blomkålpure og hjemmelaget Bearnaisesaus
 
Jeg skal ikke gå inn på de forskjellige diettene her, det finnes utallige nettsteder som forklarer dette bedre enn jeg kan, sjekk for eksempel ut denne siden:
Her forklares prinsippene i flere lavkarbodietter på en enkel og bra måte. 

Jeg startet på lavkarbodiett i begynnelsen av juli i år,
inspirert av den såkalte LCHF (Low-Carb/High-Fat) - dietten. Den svenske legen Annika Dalquist står i spissen for denne livsstilen - for det er en livsstil Annika forfekter, et livslangt kostholdsprinsipp, som primært handler om å spise så lite karbohydrater som mulig, samtidig som man skal spise masse fett. Hovedfokuset er at maten skal være naturlig og minst mulig bearbeidet, spesielt fettet, og margarin/herdet vegetabilsk fett er bannlyst. Her er det smør og fløte som gjelder! 

Jeg vil her på siden skrive om mine erfaringer med dette kostholdet; - eller livsstilen som jeg velger å kalle opplegget , for jeg føler at dette er noe jeg trives med, og noe jeg fint kan leve med. Jeg vil dele mine erfaringer, og legge ut oppskrifter jeg bruker; noen lånt hos andre lavkarboentusiaster, men testet av meg selv, noen egenkomponerte etter LCHFprinsippet 

Bildene i dette innlegget er tatt av meg, og er av retter jeg har laget etter LCHF-prinsippet, og det er bare noen få av alle de gode matrettene vi her i huset har spist de siste seks ukene. jeg sier "vi" for min kjære spiser det samme som jeg, og han stortrives med det. For det er så utrolig masse god mat man kan lage og kose seg med å spise på "lavkarbo", og jeg gleder meg til å teste ut mange, mange flere ideer og oppskrifter. Og jeg kan si at jeg hitttil  bare har hatt positive erfaringer med denne livsstilen...
Har du lyst til å være med, ja, så heng gjerne på...

Mvh
Janna

____________________________
Brokkolisalat med bacon


 _________________________________
Fløtekokt kyllingfilet 

Til 4 porsjoner trenger du følgende ingredienser:
4 stk kyllingfilet
2 dl hønsebuljong (utblandet)
2 dl kremfløte
salt
hvit pepper
2 ss frisk estragon, evt. basilikum
grønnsaker, f.eks.sjalottløk, gulrot og sellerirot


Fremgangsmåte:
Kutt grønnsakene i tynne skiver/staver/ringer og fres dem i smør i en kjele. Hell på buljong, og la det småputre til grønnsakene begynner å bli møre. Hell buljong og fløte over. Varm opp og la kjøttet trekke forsiktig ca. 10 minutter. Ta opp kjøttet og kok inn sausen til den tykner. Smak den til med salt, pepper og hakket grønt.




Server gjerne med en grønn salat.


______________________________________________













Blomkål- og skinkegrateng

Ingredienser:




400 g kokt skinke 
(eller kjøttdeig; for eksempel av kylling)
1 blomkålhode
½ løk, finhakket
1 purre i tynne ringer
1 ss smør til steking
4 egg
4 dl fløte
(evnt. 2 dl fløte og 2 dl melk)
1 ts salt
½ ts pepper
revet hvitost 
 Fremgangsmåte:
Del blomkålen i buketter og kok den i lettaltet vann til den såvidt er mør. Varm smør i en panne og surr løken til den så vidt er blank. Tilsett skinke og purre og stek det raskt, ca 1-2 minutter. Purren skal bare så vidt forvelles på pannen. Ha alt over i en ildfast form. Strø osten over. Pisk eggene og tilsett fløte, melk og pepper og salt. Hell over eggeblandingen og stek gratengen på 220 grader, midt i ca 30 minutter eller til eggestanden har stivnet og fått fin farge.

Server med en god, grønn salat.

____________________________________________________________
 Chiliribbe 
Nå når vi går inn i adventstiden er det vel ok å minne om det norske hjems store julefavoritt: Ribbe; for det finnes vel ikke mange norske hjem der ribbe ikke blir servert i løpet av jula.

Ribben har vært en del av det norske kostholdet siden midt på 1800-tallet. Ribbe - da som nå - ble vanligvis tilberedt i fersk tilstand, og det var om å gjøre at ribba var både fet og stor. Griseslaktingen foregikk sent på høsten, og hvis det var kaldt i været holdt kjøttet seg til jul og det var vel slik tradisjonen med juleribba kom i stand. 

I dag spiser over halvparten av oss ribbe på julaften, men tilbehøret varierer. De fleste har rød- eller surkål til og gode poteter. Ribbesjyen hører med - gjerne som basis for en god saus, og en del fyller på med medisterkaker og pølser. God sennep er det også noen som setter på bordet.

Den "store" bekymringa for mange er i denne forbindelsen om svoren blir sprø... Jeg er ikke så opptatt av sprø svor, jeg lager faktisk like gjerne ribbe der svoren er skjært bort! For eksempel tapasribber i forskjellige former; ribbe er jo fantastisk mat for oss på lavkarbo, og jeg har laget ribbe i mange forskjellige varianter denne høsten - godt med kald ribbe til lunsj på jobben! Denne chilimarinerte ribben lå og godgjorde seg  flere dager i kjøleskapet med salt og pepper før jeg smurte den inn med fersk, rød chili og hvitløk og lot den ligge et par døgn til. Den ble bare fantastisk god! 

Chiliribbe
Ingredienser:
En ribbe
ca 3 ss salt
ca 2 ts sort pepper, grovmalt
2 stk rød chili , grovhakket
4 båter hvitløk, grovhakket
ca 2 ss smør

Slik gjør du:
Skjær av svoren på ribba og prøv å beholde mest mulig av fettet. (Fjern deretter beina på innsiden av ribba). Lag ca 5 mm dype snitt tett i tett langs etter hele ribba. Strø over salt og pepper, dryss på chili og hvitløk. Gni dette inn i ribba og la den stå i kjøleskap over natten - gjerne flere dager...

Stek ribba på 100-125° C  i ca 2-3 timer (jeg lar den gjerne stå på 90-100 grader i flere timer, og ribba blir fantastisk saftig). For ekstra god stekeskorpe, bruner jeg ribba i stekepanne enten før eller etter at den er ferdigstekt. La ribben hvile i ca. 20 minutter, slik at kjøttsaften "setter seg" før du skjærer den opp; da får du en saftig og god ribbe. Kutt så ribba i små porsjonsbiter og server med for eksempel peanøttdipp.
  
Peanøttdipp: 
150 g peanøtter  
1 beger yoghurt naturell 
1/2 -1 ts kajennepepper 
ca 3 ts hakket frisk dill
 Kjør peanøtter i foodprosessor. Tilsett yoghurt og dill.  Smak til med kajennepepper.

Håper det smaker! 
Mvh
Janna

1 kommentar:

  1. å nå ble jeg sulten.. og det er mitt problem.. jeg er konstant sulten.. selv etter å ha prøvd lavkarbo i en uke nå.. er sliten, har hodepine, kvalme og føler overhodet ikke at dette er min vei MEN.. jeg MÅ ned i vekt.. og jeg MÅ kutte ned sjokoladeforbruket.. jeg kan nemlig leve på det.. og det har jeg gjort hele mitt liv.. gikk fint så lenge jeg røkte.. da jeg kuttet røyken kom kiloene..

    virker som jeg må opp på karboene for å stabilisere en tid.. men synes det er problematisk å lese alle disse rådene.. noen sier det, andre sier noe annet.. blir bare forrvirret..

    takk for fine mattips her.. har lyst å prøve noen av de..

    ha en fin dag.

    SvarSlett