torsdag 17. februar 2011

Verdier og valg i tilværelsen

For mange år siden studerte jeg idehistorie. Studiet var sentrert rundt opphavet til og virkningen av både de store verkene innenfor filosofi, religion, vitenskap og litteratur, og mer gruppespesifikke verdisystemer og virkelighetsbilder. En av filosofene jeg den gang bet meg merke i var amerikaneren Henry D. Thoreau, og spesielt inntrykk gjorde hans drøftinger rundt verdier og valg i tilværelsen.


Foto: Janna

Thoreau var kritisk til den vestlige sivilisasjonens "fremmedgjøring" og forbrukskultur. Han valgte lange perioder av sitt voksne liv å bo og leve i heller primitive kår ved Walden Pond, i et skogområde utenfor Boston. Her hogget han trær, bygget hus, sanket bær og fisket. Han studerte fugleliv og dyrespor, ville blomster, været og naturens rytme. I tillegg leste han mye.

Mange vil kanskje si at Thoreau levde et begivenhetsløst liv; han giftet seg aldri, fikk ingen barn og døde i en alder av noen-og-førti. Men Thoreau hevdet at nettopp det å leve i pakt med naturens og dagens skiftninger var essensen i et rikt og lykkelig liv. 

Hmmm...
Jeg har søkt litt kontemplativ ro i det siste (pretensiøs drittkjerring, vil nok noen tenke nå, ja, ja...) Jeg har hatt behov for å klargjøre visse ting, og jeg har brukt mye tid på å bevege meg inne i meg selv, på min egen indre bane, i et forsøk på å bevisstgjøre meg selv mine egne verdier og hva jeg står for som menneske. 

Jeg er en voksen dame, og jeg vil med oppriktighet si at jeg har levd et godt og innholdsrikt liv, med både opp - og nedturer - slik livet vel er for de fleste... Jeg har lært mye, blant annet at man kanskje trenger å oppleve de mindre gode dagene for å sette pris på de virkelig gode! 

Alt jeg har opplevd har vært med på å forme mitt verdisyn, mitt verdigrunnlag. Disse verdiene bærer jeg alltid med meg, jeg slipper ikke unna dem, og de er relatert til mine handlinger- både de positive og de negative, bevisst eller mindre bevisst. Alt jeg sier, gjør, tenker... skriver på bloggen -:) impliserer mine verdier. De styrer min streben: Etter et nytt hus... en espressomaskin... mot det stedet jeg ønsker å være i livet mitt - kanskje til og med mot steder jeg ikke ønsker å være...? 

Hva vil jeg med dette innlegget, spør du kanskje...? Jo, jeg har fått noen negative bemerkninger om at det eneste jeg interesserer meg for er huset, møblene, det å blogge om dette, vise fram hva vi har... 

Dette har fått meg til å stille meg spørsmalet: Hva signaliserer jeg som såkalt "interiørblogger" til verden omkring meg...? Hva sier denne gesjeften om meg..? Når jeg utbasunerer for "hele" blogglandia at jeg ønsker meg en espressomaskin, hva sier det om hvem jeg er.... om mine verdier... Ønsker jeg å fortsette med dette?

Vel, jeg vet ikke... Interiøblogging kan nok av mange oppfattes som en heller shallow gesjeft, en overskuddsbeskjeftigelse for og av damer med for god tid og lite innhold i tilværelsen... En "grunn" interessesfære, ting-fokusert og materialistisk...

Skal jeg gidde å ta dette innover meg, har jeg tenkt, skal jeg virkelig bruke tid på å gå dette i mot ved å legge ut om at jeg på denne måten kan dyrke interessene mine for arkitektur, design, kunst, foto og det skrevne ord på en måte som for meg virker både konstruktivt og oppløftende... At jeg bruker tid på noe som for meg er blitt en givende hobby, et forum der jeg møter mennesker med i utgangspunktet samme interesser, men hvis synspunkter, innfallsvinkler og tilnærmingsmåter til de temaene vi her i blogglandia tar opp, representerer et kjempemangfold og som slik er en fantastisk ressurs til inspirasjon, læring og utvikling...

Skal jeg orke å sitte her og forsvare meg, påpeke at jeg har mange andre interesser også, som slettes ikke blir omtalt her, men som likevel er en stor del av meg og som også representerer de verdiene jeg står for...

Nei, vet dere hva, dette gidder jeg ikke mer, jeg vet hva jeg står for, hvem jeg er, hva som gjør meg lykkelig, og jeg trenger ikke å forsvare at jeg bruker tid på noe som gir meg veldig mye. Jeg kunne jo i stedet ha brukt tiden foran fjernsynsskjermen; sittet der og sløvet, for jeg kan jo ikke sitte med nesen i bøkene mine hele tiden, heller... 

Jeg kjenner at jeg, her jeg sitter og skriver, blir glad, og det er jo nettopp slik jeg ofte opplever denne blogginga mi; jeg skriver av meg "problemene" mine; negative tanker og grums blir analysert, og ender som oftest i "søppelbøtta" - som fort blir tømt; ja, jeg skriver meg faktisk til glede!

Jeg velger å avslutte dette med et sitat fra boken "Walden" av den ovenfornevnte filosofen Thoreau:

There is no value in life except what you choose to place upon it and no happiness in any place except what you bring to it yourself.

Dette sitatet er jeg veldig glad i, og jeg tolker det dit hen at verdien av det livet du lever, av verdenen rundt deg, ikke er forutbestemt. Du er selv den som velger hvor betydelig og hvor verdifullt livet ditt er. Din holdning til tingene rundt deg vil avgjøre hvor viktige de er. Hvis du setter pris på det du har, vil du være lykkelig.

Foto: Janna

Så kjære alle bloggvenner der ute: 
Ha en strålende dag,
vær stolt;
av deg selv,
den du er,
det du gjør, 
drit i alle negative og surmagede mennesker som
 tror de vet bedre 
enn alle andre...!

Stor klem
Janna

23 kommentarer:

 1. Heier på deg:) Kjempe flott innlegg!!!:)

  Klemmer Ea

  SvarSlett
 2. Et utrolig flot og eftertænksomt indlæg. Det gav mig mange tanker, men jeg vil bare sige som følger:

  Jeg er egentlig ikke specielt interesseret i interiørblogge, men her hos dig elsker jeg at komme. Hvorfor det? Fordi jeg oplever en helhed, ægthed og ser mennesket bag "tingene". Jeg fornemmer dybde og en skønhed, som ikke alene kan komme fra "døde" ting. Jeg kan mærke en kvinde som har levet livet og som giver sig tid til at tænke efter. En kvinde, jeg gerne ville snakke med og diskutere livets store - og små - spørgsmål med. Og drikke vin og høre musik i underskønne omgivelser! :)

  Jeg synes du er en alsidig og spændende dame og ved du hvad: Blæse være med, hvad nogen siger og andre tænker. Jeg vil sige som Paolo Coelho (og tro mig, det skal jeg også selv lære at blive bedre til!) ... What others think about you is none of your business!

  Vær dig selv Janna. Som du jo er! Dine ting er smukke og stilfulde og vi har alle en drøm om et hjem, hvor vi trives og omgiver os med det og dem, vi holder af. Jeg smider lige et ord som "misundelse" på bordet. Det kan vi ikke bruge til noget! ;)

  Thoreau var en klog mand og citatet har jeg også taget til mig, som du ved.

  Stor klem fra mig, din danske ven! :)

  SvarSlett
 3. Heilt enig med deg:)))

  SvarSlett
 4. Jeg heier også på deg:)) Hva andre måtte mene om bloggen din må du bare KASTE!!! Det er din blogg og du er adm.dir og bestemmer hva som skal publiseres her. Hvis noen misliker det, kan de lukke bloggen og gå videre! Enkelt og greit:) Blogglandia skal være et godt sted og det skal være plass til oss alle, enten vi blogger slik eller sånn....og bloggen din er en nytelse, det skal du vite. Og at du ønsker deg espressomaskin? hehe:) Så fint:))
  Vær som du er....mange klemmer fra meg:)

  SvarSlett
 5. Veldig godt skrevet og det er som om jeg skulle sagt det selv.
  Når man har en interiørblogg, ja da skal den jo handle om interiør. Hadde jeg villet skrevet om noe annet, ja da kunne jeg jo bare åpnet opp for en ny blogg, ikke sant ?
  At noen gidder å bry hodet sitt og komme med sånne sure kommenterer, nei det fatter jeg ikke. Noen bare MÅ kritisere, uansett.
  Jeg ønsker meg mye jeg og og nå er det nytt hus som står øverst på ønskelisten :)) Og JA, jeg skriver om det jeg og ;)

  Klem,Kari

  SvarSlett
 6. Det er klart at interiør kan være og virke veldig overfladisk- man kan sikkert være veldig overfladisk og bare være opptatt av å ha de rette tingene- og man kan være en "dyp" person- og allikvel være opptatt av interiør. For meg er det helt naturlig å være opptatt av hvordan jeg har det rundt meg- omgivelsene gjør noe med oss. Så kan man jo selve velge hva man vil prioritere å bruke penger på- noen bytter stadig bil- eller drar på dyre reiser- kjøper dyre klær- mens andre bruker pengene på interiør..dette må man vel få lov å bestemme helt selv- uten at noen skal komme og fortelle hva som er riktig...
  Lykke til med nytt hus;)

  SvarSlett
 7. Leste 2 ganger jeg:) Herlig skrevet og formulert. Fortsett som du har gjort du:)...og håper du får i hus espressomaskina du ønsker deg.....veeeldig godt:)

  Klem

  SvarSlett
 8. Hei Janna
  Kikket tifeldig innom bloggen din nå og fikk lyst til å kommentere innlegget ditt i fht blogging. jeg tenker at det er det indre som teller, hva du tenker og hva du står for, ikke hva alle andre tror!
  Det er jo ikke alt en vil dele på en blogg bestandig heller, verken av negative eller positive ting i livet fordi en vil være privat. Så blogg i vei om puter og espressomaskiner og farger på veggen osv du, det gjør jeg i hvertfall!
  Stå på!!

  SvarSlett
 9. Tuuusen hjertelig for gode ord inne hos meg, settes veldig stor pris på:)
  Og helt enig med deg, vi får blogge om hva vi vil! Og de nitriste folka kan bare holde seg unna! Kjenner jeg blir provosert for jeg har fått kjenne det temaet på kroppen jeg også, til og med fra familie... men jeg gir f%¤#& i det;)

  Keep up the good work:)

  Klem Lise

  SvarSlett
 10. På min vei gjennom kjente og ukjente blogger oppdager jeg mye jeg blir imponert over, lærer av, ler av og noen ganger litt oppgitt. De siste går jeg raskt vekk fra og kommer ikke tilbake. Det er jo et fritt valg hva man leser og ikke leser og hva man trenger å kommentere.

  Her blir jeg både imponert og jeg har fått ideer. Har aldri oppfattet noe du har skrevet som dumt eller tomt. Så slett sånne kommentarer og fortsett slik du har begynt.

  SvarSlett
 11. Så godt skrevet, og jeg er så glad for at du konkluderer med å fortsette blogging!!!
  Det er fullstendig ufattelig for meg at noen bruker av sin tid til å rakke ned på andre her inne, jeg synes faktisk synd på dem, for noe må være såå galt hos disse.
  Vi gir jo litt av oss selv, men sannelig ikke hele pakka, og hvis noen synes det er ille eller kjedelig eller..., så må de da for guds skyld gå forbi. Ingen er jo nødt til å stoppe et sted de ikke ønsker.
  Rist det av deg, kos deg og gi oss inspirasjon!!
  klemmer fra meg;)

  SvarSlett
 12. nei vet du hva, drit i hva andre sier å mener. Gjør som du ønsker, og særlig hvis dette gjør deg godt. Jeg setter stor pris på din blogg, som du vet er jeg ofte innom og koser meg med alle dine interiør ideer ;)
  Jeg elsker bloggen din Janna !
  Bloggen din gjør iallfall MEG glad :)
  Stor klem fra Tone

  SvarSlett
 13. Hei Janne. Alltid noen som er mer opptatt av å feie for andre sin dør. Orker ikke kaste vekk tida med å tenke på de, i stedet vil jeg si til deg hva bloggen din betyr for meg! For det første, den er en nytelse for øyet- du er en super fotograf, vi kan alle se at det er en av hobbyene dine. For det andre, du lager de herligste retter, og du deler både oppskrifter og fristende bilder gladelig med oss andre. Er nesten sånn at jeg blir sulten når jeg ser navnet ditt :) For det tredje, du skriver disse innleggene dine så bra, velformulert, ingen tvil om hva du mener! For det fjerde, du gir meg inspirasjon i masse vis ved å vise hva du får fatt i og hvor, og hva du ønsker deg. Her er faktaopplysninger om "tingen", virker gjennomtenkt. Sånn kunne jeg fortsatt kjære Janne, for det femte-sjette osv. i det uendelige. Følte stemningen da du satt og koste deg med et glass vin, hadde pynta til jul og var oppe nesten hele natta, snø ute, snart julaften. Nei, du skal IKKE la noen surepomper få ødelegge noe her,ikke kast vekk tida med å tenke på dem. Fortsett med det du gjør,Janne, du gjør det kjempebra! Gleder meg til hvert innlegg :) Du har vært med å skape et lunt, varmt og nydelig hjem, og vi er mange som er glad for at du deler en liten bit av livet ditt med oss. Ja, for det er kun en liten bit vi får.Dersom noen tror du er "på lufta" 24/7 sier det mer om dem enn om deg!!! Stooor klem til deg, og takk for at du er som du er, og at du vil fortsette med å være sånn :)))) -May Britt-

  SvarSlett
 14. Enig med du!!! Synes det er fint og følge bloggen din. Du har din egen spennende stil, og du tørr å satse. Surmaga "virus" og janteloven går igjen her i blogglandia. Desverre! Jeg setter stor pris på å titte innom her, og det gjør jeg ofte! ;o)

  SvarSlett
 15. Tenker: at det finnes dem som orker å bry seg om noe dem ikke er enige i.
  Syns du gjør en kjempe jobb jeg!
  Blogging er litt som dagbok, men idag skriver vi på en annen måte å for de fleste å lese ;O)
  Tenker jeg!

  Fortsett å stå på!
  Klem Anna

  SvarSlett
 16. Fortsett som før - og glem de negative kommentarene. Bloggen din er til glede for veldig mange :). Ha en fin dag i nord! Mvh
  Hanni :).

  SvarSlett
 17. bra blogg janna ;D

  SvarSlett
 18. Jeg følger bloggen din med glede, ikke la deg stoppe av negative kommentarer. Det som er, er at får en 19 fine kommentarer og 1 negativ så er det den negative som brenner seg fast i minnet;-)

  Vennlig hilsen fra Hardanger

  Det er den draumen me ber på
  at noko vidunderlig skal skje,
  at det må skje -
  at tidi skal opna seg,
  at hjarta skal opna seg,
  at dører skal opna seg,
  at kjeldor skal springa -
  at draumen skal opna seg,
  at me ei morgonstund
  skal glida inn
  på ein våg me ikkje har visst um.

  Olav H Hauge

  SvarSlett
 19. Heia Janne! Synes du har en veldig fin blogg. Det er koselig å stikke "innom på besøk" til deg. Vi som kjenner deg vet at det negative som blir sagt er usant og smålig. Stå på videre, ikke la deg bli såret av ondskapsfulle kommentarer. Klem fra Eva Annie F.

  SvarSlett
 20. Til deg/dere som kommer med negative kommentarer til andre personer eller blogger.I det hele tatt å bruke tid på å rakke ned på andre mennesker, sier så uendelig mye mer om deg/dere enn det gjør om den som dere rakker ned på. Kjenn godt etter inni deg selv, og jeg garanterer at du vil finne ren misunnelse. Gjør heller noe med mindreverdighetskomplekset som du/dere har!!!!Til Janna: Det er så lett å si at man ikke skal bry seg med negative kommentarer. Mye lettere sagt enn gjort, men man vil dessverre aldri unngå smålige mennesker så lenge man velger å stikke nesen sin frem. Vær stolt av deg selv!

  SvarSlett
 21. Hei Janna :) Æ elske å gå inn her å få lese og se på bloggen din, blir nesten "skuffet" når det går noen dager før det kommer noe nytt :) Æ e sååå glad i dæ, er sååå flotte bilder, kommentarer og sitater :) Du MÅ ikke slutte med dette, gi f... i de som e misunnelige fordi dæm ikke klare å gjøre det sååå bra :) STÅ PÅ, vi e mange som liker bloggen din og dæ :) VARM KLÆM fra sør :) Tone-Lise...

  SvarSlett
 22. Kjempe fint innlegg om verdier og verdigrunnlag!
  Kjempe flotte og spennende "tankevekkere" ellers åsså!
  E "stjæl" både sitater og inspirasjon innimellom. Så deilig å få ny giv etter en lang dag.
  Fortsett me blogginga! Du e kjempe flink!
  Stor klem fra karnes husfrua.

  SvarSlett
 23. Motebloggere får også mye slakt for å ikke "blogge om viktige ting". Men jeg mener de som sier slike ting er misunnelige og vil også være en del av den suksessen som motebloggere og interiørbloggere kan få.

  SvarSlett