søndag 26. februar 2012

Savn

I dag gråter jeg litt for meg selv her jeg sitter; for akkurat nå savner jeg noen så sterkt at det gjør vondt, fysisk vondt... 

Samtidig kjenner jeg at jeg er heldig: Jeg er lykkelig; jeg har et godt liv... og det er faktisk godt å kjenne på savnet av dem man er glad i... for jeg vet jo at de er der ute, under den samme himmelen: et annet sted, men under de samme stjernene...

Ensomhet er ikke å være alene, men å ikke ha noen å savne...
Bilde lånt på Internett

Klem,
Janna


torsdag 23. februar 2012

Dypdykk uke 20

Er du opptatt av at de klærne du bruker sitter? At buksa sitter pent over rumpa? Vi kan godt kalle det forfengelighet og le litt beskjemmet av det, men faktum er at de fleste av oss liker å ta oss ut.

 Og det gjelder å gjøre mest mulig ut av det man har, det man vil vise frem, og minst mulig av alt det andre; enten det er lite eller stort. Og det sies at klær skaper folk... ikke minst gjelder det oss kvinner som er over den alderen da alt er kledelig.

Jannas dypdykk uke 20
resulterte i de nedenforstående antrekkene, og jeg kjenner at jeg for tiden er i modus for mere farger...
Flere bilder fra ukas dypdykk kan dere se her

Mandag
Tre år gammel skinnjakke, fem år gammel topp, tre år gammelt skjørt og flere år gamle perler.


Tirsdag
Minst ti år gammel skinnjakke. Helt inn igjen med knallfarger i vår; morsomt!

Onsdag:
Kjole arvet av eldste datter. Belte fra 80-talllet, og strømper fra mange år tilbake. Skinnstøvler fra 2008.
Favorittjakken i ull er arvet av eldste datter, og den er så anvendelig; kan brukes til det meste.

Torsdag
Lua fra Sisley er ca ti år gammel, og skjerfet ca to.
Fredag
var jeg ikke på jobb og tuslet hjemme i et ikke-bloggbart antrekk...
Nå går det mot helg igjen;dere, tida kommer jaggu fort...
Ha det fint.
Mvh
Janna

søndag 19. februar 2012

Lett og raskt: Lag din egen garam masala

Jeg har fått spørsmål om hva garam masala er, og til det kan jeg svare at det er et blandingskrydder, som især blir brukt i Pakistan og India. Og siden vi her i Huset i skogen er glad i asiatiskinspirert mat, bruker vi en del av krydderet. 
Vanligvis pleier vi å kjøpe krydder i innvandrerbutikker, som oftest på Internasjonalt Matsenter i Tromsø, der utvalget er stort og spennende, og som oftest veldig billig. Men man får også tak i dette krydderet i vanlige matbutikker, f.eks. på Spar her i Reisa.  
Det er forøvrig enkelt å lage sin egen garam masala fra bunnen av, og er man så heldig a ha sin egen lille elektriske krydderkvern, er det enda enklere; enn så lenge kjører jeg det i matmølla, og må da lage en ganske stor blanding, men det er greit; jeg heller det bare over på et tørt glass, og da holder krydderet seg en god stund. 

Du tenger følgende ingredienser: 
2ss spisskummen, hele frø
1 ss hele sorte pepperkorn
1 ss kanel, støtt
1ss koriander, hele frø
8 stk kardemomme, kapsler
5-10 nellikspiker
2-3 laurbærblad
Jeg pleier å doble oppskriften siden jeg må bruke matmølla...

Noen lurer kanskje også på hva spisskummen er, for i oppskrifter og kokebøker brukes ofte begrepene om  hverandre: Karve, kummin, spisskummen, spisskarve... Så hva er hva og hva er riktig? Skal vi se; her gjelder det å holde tungen rett i munnen: Karve og kummin er det samme. Navnet er carum carvi på latin (caraway på engelsk, kummin på svensk, kommen på dansk, siya jeera på indisk). 

Spisskarve og spisskummen er likeså det samme. Navnet er cuminum cyminum på latin (roman caraway på engelsk, pepparkuminum på svensk, spidskommen på dansk, jeera på indisk). Krydderfrøene ligner utseendemessig hverandre, og de kan forveksles. Spisskummen blir hyppig brukt over hele India i alle slags retter, og kjenner man duft og smak, er det vanskelig å ta feil mot karven, som vi bl.a. kjenner fra nøkkelost og surkål. Om man vil si spisskarve eller spisskummen, får bli en valgsak. 
Kilde: Navn på grønnsaker og krydderplanter fra Statens fagtjeneste for landbruket.

Spisskummen er forøvrig uunværlig i  mexikanske matretter...

Lykke til, hvis du har lyst til å prøve å lage din egen krydderblanding.
Mvh
Janna

lørdag 18. februar 2012

Karrikyllingsalat inspirert av Compagniet Restauration

Epler, karri og kylling passer utrolig godt sammen! En kombinasjon jeg "alltid" har likt, noe jeg igjen fikk bekreftet da jeg her om dagen lot meg inspirere av en artikkel i magasinet Smak- for deg som liker å lage mat, utgave 1, 2012, der kokken på Compagniet Rastauration deler noen oppskrifter med leserne , og hvor nettopp kylling er en av hovedingrediensene.
Alle foto nedenfor: Janna

Compagniet Rastauration er en gourmetrestaurant i Tromsø, som har eksistert siden 1981. I 1991 overtok Odd Nilsen fra Nordreisa denne tradisjonsrike reatauranten, og han har siden da etterstrebet et høyt nivå på både mat og service. Ref.:Smak- for deg som liker å lage mat, utgave 1, 2012

Jeg har selv ved flere anledninger besøkt denne restauranten som henter inspirasjon fra både det franske og det nord-norske kjøkken, og jeg har alltid vært veldig fornøyd med både mat og service. Likeledes synes jeg - som jo veldig godt liker sånne litt gammeldagse stil - at omgivelsene/interiøret i denne gamle og erværdige kjøpmannsboligen er fantastisk sjarmerende.

Jeg hadde ikke alle ingrediensene listet nedenfor tilgjengelig, så jeg måtte ta meg noen "friheter", men det er jo det matlaging ofte handler om; å la seg inspirere, og så komme opp med egne løsninger og varianter...  
Nå har jeg ingen ambisjoner om å gå kokken på Compagniet i næringa, og jeg tror selvfølgelig ikke at mitt spede forsøk på å lage denne karrikyllingsalaten er i nærheten samme klasse som den man får servert på gourmetrestauranten, men; jeg må få lov til å si at den var kjempegod! Så takk til kokk Benjamin Sørum på Compagniet som delte oppskriftene med oss lesere av magasinet "Smak..."
Ingredienser til 3-4 personer:
3 kyllingfileter
2 syrlige epler
1 lollo rosso- salat
1 friseesalat
1 isbergsalat
100 g pinjekjerner
1 dl majones
3 ss karri
1,5 ss garam masala
1,5 ts chilipulver
1 knivsodd muskat
salt og pepper

Slik gjør du:
Bland sammen krydderne. Ta av 1 ss av krydderblandingen og tilsett rør dette inn i majonesen (jeg tilsatte litt sukker og rømme i tillegg, og synes dette ga en mer kremete og fyldig dressing). Sett dette kaldt mens du tilbereder resten: Rull kyllingfiletene i resten av kryddeblandingen; sørg for at de blir godt dekket, og stek dem i klaret smør eller en blanding av smør og olje på middels varme et par minutter på hver side. Skru ned varmen , legg på lokk og la filetene ettersteke 6-8 min.

La filetene hvile noen minutter før du skjærer dem pent opp i skiver. Skjær eller riv salat i midre biter, skjær eplene i små terninger, og rist pinjekjærnene i tørr panne til de blir gyldne. Legg opp på fat, og server; gjerne med dressingen ved siden av.
Vi koste oss med denne salaten, og med en god vin til ble det riktig så koselig i Huset i skogen! Skulle egentlig ha hatt en god hvitvin med litt restsødme til, for av og til kan nettopp det være det rette; for eksempel som her til asiatisk inspirert mat hvor kryddernivået kan være litt høyt og hvor chili er en av ingrediensene. Men det hadde jeg ikke, så en rød en "had to do"!
Ha en fin helg, alle sammen.
Mvh
Janna

torsdag 16. februar 2012

Reker og grønnsaksalat i nanbrød

Nu når dagene blir lysere, kan det være hyggelig å prøve noen nye og spennende retter. Reker er for eksempel en råvare som passer til mange eksotiske krydder, og både varme og kalde retter. Selv om de ofte blir forbundet med lyse sommerkvelder, holder rekene faktisk høyest kvalitet om vinteren.

Og har man hjemmelagde nanbrød i fryseren - i tillegg til reker fra "Yttersia", er det duket for et lite smakfullt måltid en vanlig hverdag...
Se her for oppskrift på nanbrød





Ingredienser til ca fire pers.:
Ca 225 g rensede reker
2 dl majones
 (ev. en blanding av matyoghurt eller kesam og lettmajones)
1-2 ts currypasta (Tikka) 
2 ss aprikos-chutney/ syltetøy
(brukte hjemmelaget sprikos-chutney; en rest etter forrige currymåltid, og det anbefales å lage sitt eget: er utrolig godt! Men ellers fås det kjøpt i de fleste dagligvarebutikker).
1 ss revet appelsinskall
3 stilker stangselleri eller 1 stk sellerirot
2 gulrøtter

 naanbrød
frisk korinader
Slik gjør du:
Smak til majones med curry pasta, aprikoschutney og revet appelsinskall (kun det gule av skallet). Tilsett reker, finsnittet sellerirot og rå gulrøtter i tynne strimler (ev. grovt revet). Hakk rikelig med frisk koriander og tilsett i salaten rett før den fylles i brødene.

Pensle naanbrødet med litt smør og varm i stekeovn. Del naanbrødene slik at du får en "pose", og fyll med rekesalaten.

Dette ble en slager her i huset; yngste datter og min kjære har spist dette til middag to dager på rad... Jeg har kost meg med rekesalaten, men har latt "karbobrødene" ligge...

Mvh
Janna

onsdag 15. februar 2012

Nanbrød

Nanbrød er et indisk brød som brukes som tilbehør til, ja, nettopp; indisk mat. Nanbrød skal man egentlig steke i en tandooriovn som kan komme opp i hele 500 grader, men det går helt fint ann å steke slike brød i en vanlig elektrisk ovn på full styrke - gjerne med grillelementet på i tillegg!
 Her i huset er vi glad i curryretter, og hjemmelaget nanbrød er nesten et selvfølgelig tilbehør til slik mat. I tillegg smaker de så mye bedre enn dem man får kjøpt i i butikken, synes vi...
Her er den lettvinte og gode oppskriften på nanbrød som v bruker her i huset:
Ingredienser:
500 g hvetemel
1,5-2 ts bakepulver
1 ts salt
1 ss sukker
0,5 pk tørrgjær
3 dl yoghurt naturell
4 ss olje
1 stk egg
Fremgangsmåte:
Bland mel, bakepulver, salt, sukker og gjær i en bolle. Pisk egget. Ha i egg, olje og yoghurten og elt til en glatt deig. Ha eventuelt i litt mer mel. Hev deigen til dobbel størrelse.
Varm opp ovnen til maks temperatur og sett på grillelementet. La stekebrettet også bli skikkelig varmt.

Del deigen i åtte like store deler. Kjevle bitene runde eller pæreformede, omtrent en halv centimeter tykke, eller gjør som jeg: bare trykk dem ut med hendene rett på et bakepair.

 Legg bakepapiret med de kjevlede leivene på det varme stekebrettet - egentlig best uten bakepapir, men jeg gidder som oftest ikke å vaske bakebrett, så da er det greit med bakepapir!! Sett brettet inn i ovnen på øverste rille. Følg med hele tiden.
Det varierer litt hvor lang tid brødene skal steke - avhengig av ovnen - kan ta alt fra 3 til 8 minutter... Følg med...
For oppskrift på hjemmelaget kylling Korma, se her
(kan gjerne spises av oss på lavkarbo!!!)

Håper noen ble inspirert, for dette er lettvint og godt!
Mvh
Janna

mandag 13. februar 2012

Dypdykk uke 19


Identitet handler grovt sett om menneskets selvoppfatning, dets selvbilde og følelese av å være noe i seg selv uavhengig av andre. Jeg vet ikke om jeg kan sies å være identifiserbar ved hjelp av min måte å kle meg på. For identitetsbegrepet handler vel mer om hva man faktisk er, hvordan man oppfører seg, hvordan man uttrykker seg og hva slags miljø man befinner seg i, enn om hvordan man kler seg.

Men identitet er også en fysisk manifestasjon som fungerer i forhold til kvalifikasjoner og kompetanse, uttrykt både visuelt og verbalt på en gitt arena. Min identitet som lærer er ikke veldig visuell, den kan vel sies å handle mest om en indre kvalitet: om forventninger til kvalifikasjoner og til kompetanse. Men kanskje kan mine indre kvaliteter forsterkes av det visuelle uttrykket mine klær skaper... i et samspill mellom indre og ytre kvaliteter...

Mandag

Kjole fra Samsøe Samsøe, tre år gammel, underskjørt fra NoaNoa, fire år gammelt, ullskjerf og  pulsvarmere fra NoaNoa: fire år gamle de også, og de "vanlige" støvlene.  
Tirsdag
Fire år gammel jakke arvet etter eldste datter, fem år gammel topp, to år gammelt ullskjerf.
Ti år gammel bukse fra InWear.
Onsdag
Genser fra Day, Birger et Mikkelsen i silke med metalltråder, 11år gammel. Silkeskjerf, retro, kjøpt på Bess i Tomsø - den gang denne flotte second-hand-butikken ennå eksisterte. Skjerfet er arvet av eldste datter.
Toppen under genseren er fra American Vintage, og er to år gammel. Skjørtet er fra Day, Birger et Mikkelsen og er 11 år gammelt. Støvlene er ca sju-åtte år gamle. Snart ti år gammel hund.
Torsdag
Kjole fra BikBok: to år gammel, og topp fra Sand: tre år gammel. Øredobber fra "vet-ikke"... et par år gamle i alle fall.
Støvletter kjøpt i en eller annen nord-svensk by for ca ti år siden. Min yngste datter som da var bare seks år gammel insisterte på at disse måtte mamma ha! Og mamma var helt enig! Strømper fra i i høst.
Fredag
Miniskjørt har jeg egentlig aldri brukt, men prøvde dette som jeg fant i mine gjemmer - igjenglemt av eldste datter - og likte faktisk antrekket; tenk å måtte bli 50+ før jeg gikk i miniskjørt! Skjørtet er minst ti-tolv år gammelt, fra Levis. Toppen er fra NoaNoa, og er fem år gammel. Det samme er t-skjorta. Skinnstøvlene er de samme som torsdag. Fem-seks år gammelt smykke fra Arts&Crafts.
Fredag hadde vi fri fra skolen, og da koste vi oss hjemme, bakte og lagde mat; deilig med en langhelg!

Ha en fin, ny uke!
Mvh
Janna

søndag 12. februar 2012

Hjemmelagde grissini

Deilige og sprø grissini - opprinnelig en italiensk form for gjærbakst - serverer jeg gjerne til suppe eller en gryterett - som i går -, men de passer like godt til ost, og de er en perfekt del av et tapasbord.  
Foto: Janna
 Jeg drysser på hva jeg ønsker eller har tilgjengelig på toppen av stengene, for eksempel krydder, sesamfrø, valmuefrø, maldonsalt eller revet parmesan.

Ingredienser:
500g mel
(Hvis du får tak i italiensk mel av typen 00, er det det beste)
4dl melk
75g smør
 25g gjær

Fremgangsmåte:
Varm melken, og bland alle ingrediensene; husk at deig som skal kjevles ikke bør eltes for mye (det er i alle fall min erfaring...) Etterheves ca 20 min. Kjevl deigen ut til et rektangel. Bruk pizzahjul til å lage  ca 1 cm. brede strimler - så lange du ønsker. Brett hver strimmel én gang. Rull så hver strimmel til en blyant-tynn "pølse". Pensle med litt vann og strø med det du måtte ønske. La etterheve noen minutter. Stekes sprø og gyllenbrune på 180 grader i ca. 10-15 minutter.

Etter at grissiniene er avkjølte, kan de gjerne plasseres i et fint glass eller en mugge; det skaper litt trattoriastemning på kjøkkenet.

Ha en god morsdag videre!
Mvh
Janna

onsdag 8. februar 2012

Idiotisk reklame og nye dypdykk

På Facebooksiden min i går poppet det opp reklame for «Inngrepsfri Rynkefjerning. Effekt etter kun 15 dager.» «Enkel vei til slank kropp. Ny generasjon slankepiller. Få gratis velkomstpakke verdt 885 kr!» Æ blir så sint!!!! Forbainna!!!Dette er en form for markedsføring som jeg har kjempestore motforestillinger omkring. Æ vil ha mæ frabedt slik intervenering av min integritet!!!!Jukset er så åpenbart, og selve reklamen, bildene og hele greia er så latterlig, så dumt, så hinsides enhver legitimitet og troverdighet at... nei, jeg har ikke ord! Bare fordi man er en dame som har levd en stund, så forutsettes det at man er i målgruppa for både antirynkeprodukter og slankeprodukter, og at det er fritt fram for alle lugubre aktører å komme med "lukrative" tilbud. Ka vet dæm om ka æ vil ha?? Elller trenger??? Eller ønsker...????

Men; jeg må (litt skamfull) fortelle at jeg følte litt på at jeg møtte meg selv i døra, for (mer skamfull) må jeg bekjenne at jeg innimellom både sukker og stønner over rynker og heng, og jeg skulle gjerne hatt tilgang til noen mirakelkremer!!!  Bare så synd at noe slikt ikke finnes! 

Jeg har jo en mann som er yngre enn meg, og jeg er nok innerst inne litt nervøs (not) for at han skal kaste sine blå på yngre, mer attraktive damer enn meg... Så jeg ojer og akker meg over mitt gammeldamefjes, og løfter på puppene (rumpa snakker vi ikke en gang om; den har kolapsa for lenge siden), mens jeg etter fattig evne prøver å vifte forførerisk med restene av det som en gang var lange, tette øyenvipper, og lurer på om han tror jeg vil bestå blyant-testen... 

Stakkars kjære min; hva kan han vel si...? Ta en "spansk" en? Nope; blir for gjennomskuelig! Sannheten? Don`t think sooohooo! Tør han ikke! Okke som ligger han tynt ann... 

Ja, ja, og sånn går nu dagene, og om mitt trøtte, usminkede morratryne ikke er noe særlig å skryte av, så er det mitt, og jeg...vel,jeg har akseptert det - er til og med litt glad i det; har liksom blitt vant til det...! Så enn så lenge utsetter jeg Botox-behandlinga... men jeg skulle gjerne blitt servert champagne på lørdagsmorgenen... 

Dypdykkene denne uka - uke 18 - ga nedenforstående utfall:
Mandag
Fire år gammel dressjakke, fire år gammelt linskjørt, fem år gamle skoletter, fire år gammelt belte, fem år gammel silkeskjorte og fire år gammelt silketørkle.
 

Tirsdag
Jakke arvet av eldste datter, tre år gamle jeans, fireår gammelt skjerf, støvler fra i fjor, og fire år gammel silkepolo.  
Onsdag
 Minst ti år gammel skinnjakke, skinnstøvler kjøpt i Glasgow for tre - fire år siden, fem år gammel bukse, ti år gammel silkepolo, sju-åtte år gammel singlet; også i silke, og stort, varmt ullskjerf fra i år.
Torsdag
 Sju-åtte år gammel dressjakke i fløyel, og ti-tolv år gammel polo i silkejersey. Øredobber fått i gave av yngste datter for et par år siden.
 Skjerf fra i fjor, og ti år gamle dressbukser.
Fredag
 12 år gamle dressbukser, sju-åtte år gammel omslagstopp, fem år gammel t-skjorte og tre-fire år gamle sko. 
Over hundre år gammelt skrivebord.
 Øredobbene er flere år gamle, de også. 

Håper dere som titter innom hos meg har det bra. 
Her har det vært en iskald uke - minus 32 kalde grader i går, men i dag har temperaturen steget, og det er ikke mange minusgradene ute nå. Det er godt; frosne kropper er i ferd med å tine opp - ikke for det: livet foran peisen er heller ikke å forakte!

Take care!
Mvh
Janna