onsdag 1. februar 2012

Lettvint hverdagsmiddag

I de fleste familier går det sannsynligvis igjen et repertoar av seks-syv retter på middagsmenyen til hverdags. Da jeg vokste opp, var det kokt, fersk fisk, kokt, salt fisk, røkt hyse, fiskekaker med rotgrønnsakstuing, fiskeboller i hvit saus, fiskegrateng med kokte poteter og makaronistuing, stekt seifilet med rømmesaus og kjøttkaker i brun saus.

Mye fisk... og gjett om jeg var glad i fisk? JA, faktisk, allerede som barn elsket jeg fisk i alle varianter, og er det noe jeg savner i matveien i dag, er det all den flotte, ferske storhavsfisken vi spiste i slike mengder da jeg var barn og ungdom. 

For dessverre; tilgangen på fersk, god fisk er ikke slik den en gang var, så hverdagsmaten her i huset er nok litt annerledes, men også vi har favorittretter som går igjen og igjen; retter det er lett å ty til når man helt enkelt vil ha en grei og raskt tillaget middag. 

En av min yngste datters favoritter i så måte er blomkål - og skinkegrateng. Denne retten er perfekt til hverdager, siden den er så enkel og lettvint å lage. 

Blomkål- og skinkegrateng
Ingredienser:
400 g kokt skinke 
(eller kjøttdeig; for eksempel av kylling)
1 blomkålhode
½ løk, finhakket
1 purre i tynne ringer
1 ss smør til steking
4 egg
4 dl fløte
(evnt. 2 dl fløte og 2 dl melk)
1 ts salt
½ ts pepper
revet hvitost 

 Fremgangsmåte:
Del blomkålen i buketter og kok den i lettaltet vann til den såvidt er mør. Varm smør i en panne og surr løken til den så vidt er blank. Tilsett skinke og purre og stek det raskt, ca 1-2 minutter. Purren skal bare så vidt forvelles på pannen. Ha alt over i en ildfast form. Strø osten over. Pisk eggene og tilsett fløte, melk og pepper og salt. Hell over eggeblandingen og stek gratengen på 220 grader, midt i ca 30 minutter eller til eggestanden har stivnet og fått fin farge.
Server med en god, grønn salat.

Bare for å gi dere et inntrykk av hvor fort dette går, så kan jeg fortelle at vi i dag kom hjem kl 1630, og kl 1720 stod maten på bordet. Da hadde vi i tillegg rukket å lage brød, ryddet ut av oppvaskmaskinen og dekket et pent bord. Mannen hadde fyrt i peisen og dattera hadde farget håret... 

Ha en fin ettermiddag og kveld, dere også.
Mvh
Janna

4 kommentarer:

 1. Hva dere rekker:O)))
  Liker slike retter selv, som er sunne og som ikke tar tid.
  Jeg fikk mye fisk i oppveksten, men likte det ikke!!!...men idag er det mine beste måltider. Det var å finne bein i fisken som var det ille, så derfor saumfarte jeg alle fiskemåltid da ungene var små; de skulle ikke få samme anti-følelse som meg;)
  Nyt uka videre, klem fra mæ;)

  SvarSlett
 2. Denne skal prøves...blomkål er en favoritt blant grønnsaker:)
  Vokst opp med fisk ja...ser Tove skriver det.....og det var fysj og æsj...og verste er at det fortsatt er det!
  Klemmer fra meg:)

  SvarSlett
 3. Takk for middagstips, denne skal prøves:)

  Klemmer Ea

  SvarSlett
 4. Fisk er godt. Jeg lavede en god ret med torsk i går!

  Din gratin ser lækker ud. Du forstår virkelig at gøre det indbydende. Jeg skriver opskriften ned og laver den snarest!

  Ha' en flot dag. Klem.

  SvarSlett