torsdag 22. desember 2011

Ekstra god hjemmelaget gløgg

Gløgg er for mange obligatorisk i julen, og i dag finnes det en større variasjon i gløggtyper enn noen gang tidligere. Og her snakker vi ikke om Tomte-Gløgg på flaske, men hjemmelaget gløgg i mange varianter, servert både varm og kald - eller kjøpt på vinmonopolet på spennende flasker med minst like spennende innhold. Men jeg synes hjemmelaget gløgg - som oftest - smaker bedre enn den man kjøper på butikken, og det er faktisk kjempeenkelt å lage.  

Og i dag har jeg tradisjonen tro laget en stor porsjon tradisjonell rød gløgg, og kjelen har jeg satt i kjøleskapet der den skal få stå over natten og godgjøre seg. Så har vi deilig gløgg å kose oss med i morgen; lillejulaften.
 
 Oppskriften jeg bruker er enkel: Kok opp ca én liter vann/rød saft med det du  finner av julekrydder, for eksempel stjerne-anis, kanelstenger, kardemomme, muskat, nellikspiker, vanilje og appelsinskall. Tilsett en god slump brunt sukker eller honning (du kan også sukre senere, dersom du vil ha gløggen din søtere). Man kan også tilsette bær, for eksempel vil et par spiseskjeer blåbær bare være nydelig i gløggen!

La blandingen trekke på svak varme (ikke koke) et par timer, eller kok den i  ca ti minutter og la blandingen deretter trekke i kjøleskapet natten over. Sil av krydderiene dagen etter. Du har da en herlig, duftende lake som utgangspunkt for den deiligste gløgg. 
 Du kan tilsette rødvin, blåbærsaft eller solbærsaft, eller en blanding av alle tre. Vil du ha den alkoholsterk kan du tilsette litt rom, akevitt, madeira eller vodka. Blir den for kraftig i smaken, tilsettes bare litt vann. Og sukker gjør den selvsagt søtere. Varm den opp til den ryker og server i store krus med grovhakkede mandler og rosiner til. 

Ingredienser i min gløggbase i dag -sånn ca:
Ca 2dl rød saft - sterkere blanding enn vanlig drikkesaft - eller vann
Litt god honning - eller brunt sukker - etter smak
 2 stk kanelstenger 
ca 3-4 stk hele kardemommefrø... eller pulver - start med én ts... smak deg fram...
ca 2 ss hakket tørket ingefær... eller pulver - start med én ts... smak deg fram...
ca 8-10 stk hele nellik... eller mer; som sagt, prøv deg fram...
et stykke vniljestang- frøene av den
1 stk appelsin - skallet av den
revet muskatnøtt etter smak
nykvernet pepper etter smak  
noen dråper sitron  

Fremgangsmåte:
Ha sukker/honning, kanelstenger, kardemomme, nellik, appelsinskall,  litt revet muskat, nykvernet pepper, vanilje og sitron i ca 2dl vann (eller rød saft) og kok i 10 minutter. Dekk til, la det kjøle seg ned og la blandingen  stå i kjøleskapet over natten.  

Neste dag:
Sil vekk krydderet, så du får en basis for gløgg med kraftig kryddersmak. Varm opp gløggbasisen, rødvin eller rød saft, akevitt/vodka og madeira, og server med rosiner og hakkede mandler.
Håper det smaker :-)

Ha en fin lillejulaften! 
Mvh
Janna

7 kommentarer:

 1. Jeg er sikker på at din hjemmelavede gløgg er den bedste i hele Nord Norge, kære Janna. Uhm, jeg kan både dufte og smagte den og det her tidligt om morgenen! ;) Skulle gerne sidde og hygge over gløgg med dig i aften. I huset i skoven.

  Stor juleklem og god dag til dig.

  SvarSlett
 2. Riktig God Jul til deg og dine.. håper dere får en fredfylt høytid !

  SvarSlett
 3. Her har noen innlegg gått meg hus forbi, men jeg har lest meg opp både på antrekk og annet;)

  Ønsker deg og dine ei god og trivelig jul!! Kos deg masse!!
  Juleklem fra meg;)

  SvarSlett
 4. Ønsker deg fortsatt fiiine juledager! Kos deg med nære og kjære:)

  KLEM KLEM
  ANETTE:)

  SvarSlett
 5. Endelig er du tilbake,har savnet deg.Ønsker dere en fortsatt god jul.

  SvarSlett
 6. Ønsker deg ei kjempefin jul i skogen. Klem fra Lill-Karin.

  SvarSlett
 7. Hei,
  Kom over denne i et google-søk. Høres kjempegodt ut, så jeg lurer på om jeg skal gå for denne oppskriften når jeg skal ha familien på gløgg i helga. Men det jeg lurer på; kan jeg lage den flere dager i forveien, eller holder det seg ikke så lenge, at det er best å lage den dagen før?

  SvarSlett