tirsdag 27. desember 2011

Fredelige romjulsdager

"En skulle vøri fire år i romjul
da julelysa brente dagen lang
og væla var et hus med fire vegger,
der saligheta var et bessmorfang
"
Slik lyder ei strofe i Alf Prøysens vakre vise "Romjulsdrøm". Den handler om lange stille dager, familie og vennskap. Hvem  skulle vel ikke gjerne ha en slik romjulstid?  
Mange har en oppfatning av at romjula er tiden mellom jul og nyttår, men det er ikke riktig; romjula starter når andre juledag er over, altså når helligdagene i jula er forbi. Selve romjula er ofte en rolig tid, mange har gjort unna de store julefestene - selv om det er vanlig med juleselskaper både, tredje, fjerde og femte juledag...

Her i Huset i skogen har det vært en meget rolig julefeiring. En del av familien har vært fraværende: min eldste datter og hennes lille familie har tilbragt julen i Chicago, min pappa hos sin venninne i Lofoten, og vi har kjent på savnet og lengselen etter dem; julen er jo en tid for nettopp å samles, være sammen. Men slik er det vel for mange, og vi fokuserer heller på at det er godt de har det bra der de er, og vi her vi er; vi er tross alt heldige som har hverandre, er glade i hverandre, får lov til å både gi og motta kjærlighet og omsorg - om enn noen ganger på avstand. Det finnes veldig mange som slett ikke det kan; som har mistet noen av sine kjære, som virkelig sitter og kjenner på både sorg og savn denne jula...

I går reiste min yngste datter til "Syden" med sin far og i kveld reiste min favorittsønn (har faktisk bare én sønn...) til "Byen" igjen,  så nå er det bare min kjære og jeg og hundene tilbake her i huset. Vi har akkurat nu kommet inn fra en tur ute i skogen, en mørketidsvandring på kryss og tvers i Baskabutskogen i nydelig vintervær, minus åtte grader, med spredte stjerner på kveldshimmelen over oss og kun dyrespor å se i den nyankomne snøen. Mens vi vandret tilbake langs jordene til nabogården, begynte det å snø lett igjen, og det var bare aldeles nydelig å være ute, kjenne snøfnuggene mot ansiktet - og bare være til!

Nå har vi atter fylt opp koppene med gløgg - den store porsjonen jeg laget lillejulaften har virkelig fått "ben" å gå på - og vi koser oss i vårt stille julehus - alene igjen, men ikke ensomme...
 Mitt "bloggehjørne" for tiden

Ha  ei fin romjul, dere også.
Klem
Janna

4 kommentarer:

 1. Ønsker dere også en god romjul der i skogen.....et lite melisdryss over landskapet høres herlig ut. Her hos er det vindstille, vått og + 5 grader nå i kveld og ingenting som minner om vinter.

  SvarSlett
 2. Ønsker dere en fortsatt god romjul, det høres ut som dere nyter den i fulle drag! Lett snø kunne vært noe det, her er det +7 vått og grått men koser oss innendørs uansett :-)

  Klem Tone

  SvarSlett
 3. Det har vært en stille jul også her, men nettopp kommet hjem fra lutefisklag på Oppdal;)
  Vi har alle våre søsken utenfor byen og den ene datteren i sør, så jeg skjønner godt følelsene du beskriver her..men så lenge alt er vel hos de og hos oss som er her, så får vi nyte jula og de late dagene;)
  Kos dæ videre mot nyttår, klem fra mæ;)

  SvarSlett
 4. Her har det kommet såpass mye snø, at i dag fikk jeg sesongens første skitur! Bekkenet protesterte og ryggen knaket, men det har de bare godt av! Skigåing er helsebot!

  Ønsker deg ei fortsatt fin jul, nyt dagene og la kroppen hvile. Takk for dine gode ord inne hos meg. Klem.

  SvarSlett