onsdag 7. september 2011

Lavkarbokosthold

Det siste året har det i media vært stor fokus på såkalte lavkarbodietter, med overskrifter som: Dropp karbohydratene, spis godt og gå ned i vekt! Og folk; både kjente og ukjente, har stått fram og fortalt sine historier; om stort vekttap på kort tid, om generelt bedre form, om livsstilssykdommer som forsvant, og "Livet på lavkarbo" kan nesten sies å ha blitt en landsomfattende folkebevegelse.
Muffins med godt innhold

 Mange av tilhengerne av lavkarbodietter lever etter mottoet:
"Maten er din beste medisin",
og det var dette som fenget min interesse, for både leger og kostholdsspesialister hevder at man kan bli kvitt plager som migrene, overvekt og høyt blodtrykk, og det vises til eksempler der mennesker med sykdommer som diabetes, kroniske betennelsestilstander og muskel- og skjelettsykdommer har blitt friske, eller bedre, ved å gå over til et kosthold med fokus på lite kabohydrater. 

Mange av de som kjenner meg, vet at jeg er glad i mat og glad i å lage mat... mat er en stor del av det gode liv for oss her i Huset i skogen. Jeg vil påpeke at jeg alltid har spist relativt sunt: og aldri mye brød, poteter, ris, pasta osv. - såkaldte stivelsesrike matvarer - og jeg har heller aldri hatt store vektproblemer - selv om jeg må innrømme at jeg alltid har vært over middels glad i sjokolade og at jeg bare ser det som en bonus om jeg går ned 4-5 kilo!!
 Tomatsuppe

Men jeg har i mange år slitt med smerter i muskler og ledd, hodepine, svingende blodsukker og til tider generelt dårlig allmenntilstand. Jeg har aldri spist medisiner over lang tid, knapt tatt noe smertestllende; tradisjonell skolemedisin er skumle greier, synes jeg, og jeg liker ikke å proppe kroppen full av syntetiske stoffer - for som oftest fjerner de ikke grunnen til smertene, de bare demper symptomene. 
Laks med blomkålpuré og mandler

Derfor har jeg brukt deler av sommeren til å sette meg inn i prinsippene for et lavkarbokosthold. Jeg oppdaget fort at det finnes flere, ulike varianter av denne type diett, der det anbefalte karbohydratinntaket varierer  fra tilnærmet 0g til 150g om dagen, avhengig av hvilken retning man følger. Typiske representater for  kostholdsprinsipper basert på lavkarbo  er Atkins, Lavkarbo à la Lutz, Fedon Linberg m. flere.
Indrefilet, blomkålpure og hjemmelaget Bearnaisesaus

Jeg skal ikke gå inn på de forskjellige diettene her, det finnes utallige nettsteder som forklarer dette bedre enn jeg kan, sjekk for eksempel ut denne siden:
Her forklares prinsippene i flere lavkarbodietter på en enkel og bra måte.

Jeg startet på lavkarbodiett i begynnelsen av juli i år,
inspirert av den såkalte LCHF (Low-Carb/High-Fat) - dietten. Den svenske legen Annika Dalquist står i spissen for denne livsstilen - for det er en livsstil Annika forfekter, et livslangt kostholdsprinsipp, som primært handler om å spise så lite karbohydrater som mulig, samtidig som man skal spise masse fett. Hovedfokuset er at maten skal være naturlig og minst mulig bearbeidet, spesielt fettet, og margarin/herdet vegetabilsk fett er bannlyst. Her er det smør og fløte som gjelder! 

Jeg vil en stund fremover skrive litt om mine erfaringer med dette kostholdet; eller livsstilen, for jeg føler at dette er noe jeg trives med, og noe jeg fint kan leve med. Jeg vil dele mine erfaringer, og legge ut oppskrifter jeg bruker; noen lånt hos andre lavkarboentusiaster, men testet av meg selv, noen egenkomponerte etter LCHFprinsippet
.
Bildene i dette innlegget er tatt av meg, og er av retter jeg har laget etter LCHF-prinsippet, og det er bare noen få av alle de gode matrettene vi her i huset har spist de siste seks ukene. jeg sier "vi" for min kjære spiser det samme som jeg, og han stortrives med det. For det er så utrolig masse god mat man kan lage og kose seg med å spise på "lavkarbo", og jeg gleder meg til å teste ut mange, mange flere ideer og oppskrifter. Og jeg kan si at jeg hitttil  bare har hatt positive erfaringer med denne livsstilen...
Har du lyst til å være med, ja så heng gjerne på...

Ha ei fortsatt fin uke!
Mvh
Janna

4 kommentarer:

 1. Dette blir spennende Janna. Jeg levde på lavkarbo for noen år siden og har iallefall aldri vært så slank som da....nå er jeg på slankern igjen etter 8 kg + etter røykeslutt. Denne gangen går det på mager kost men vi (Ja Gubben er med) :) snakker om å gå over til samme diett som deg. DEt er jo utrolig mye man kan spise. Hvit mat (potet, pasta og brød) klarer jeg meg utmerket bra uten.
  Mat er medisin, uten tvil!!
  Ha en fin torsdag, klem fra meg:)

  SvarSlett
 2. Spændende at læse om. Det er vældigt stort i Norge, kan jeg se og mærke. Jeg synes personligt det er fint at have stor fokus på maden og er enig i, at mad er medicin. Mad og en sund livsstil generelt. Og her gælder det virkelig om at mærke efter, for vi er alle forskellige.

  Personligt tænker jeg på at jeg har 3 knapper at skrue på. Fedt, kulhydrater og proteiner og her tester jeg i øjeblikket. Jeg er gået over til at være meget opmærksom på at spise MUFA mad, således at jeg får de gode olier, som faktisk har gjort at jeg har haft et lille vægttab og har tabt mig i livet! ;) Men jeg ved, at jeg har brug for kulhydrater også, dog forsøger jeg at spise mindre end før i tiden og er opmærksom på, at det brød jeg køber (primært dansk rugbrød) har et lavt indhold af kulhydrater og et højt fiberindhold. Jeg træner - løber og svømmer - en del og ved, at jeg har brug for kulhydrater, men at det skal være de gode af slagsne.

  Jeg føler med Janna og læser med interesse om dine erfaringer med lavkarbo. Specielt er jeg meget interesseret i forhold til træning, for jeg ved jo, at kulhydrater af den gode slags er brændstof.

  Ha' en flot dag. Klem. :)

  SvarSlett
 3. Blir spennende å følge med videre :) Maten så i alle fall nydelig ut! Gleder meg til oppskrifter :)

  SvarSlett
 4. Jeg er virkelig fascinert over denne dietten eller kostholdet, men har aldri prøvd det. Jeg har stor tro på det, men er livredd jeg ikke klarer å være konsekvent...og det må man, tror jeg. Her skal jeg virkelig følge med, for det hadde vært spennende å prøvd det selv...har alltid 5 kg for mye:O)
  Ha en fin lørdag, klemmer fra meg;)

  SvarSlett