mandag 12. september 2011

Lavkarbofrokost

For mange er frokosten dagens viktigste måltid, i alle fall noe man trenger for å "komme i gang". Andre har problemer med å få i seg mat om morgenen, og nøyer seg med en kopp kaffe eller te. Jeg har vel mer eller mindre alltid hørt til den siste kategorien. Men nå er jeg der at jeg synes det er viktig å unne meg den lille, rolige stunden på morgenen og nyte min lavkarbofrokost i ro og mak.

Derfor står jeg opp enhalv time tidliger enn før, og synes det er kjempedeilig med en lang, rolig morgen. Og nå når morgenene begynner å bli mørkere;høsten sniker seg ubønnhørlig på, så er det jo en gylden anledning til å tenne et stearinlys, og lage en riktig koselig start på dagen..., kanskje med et par lavkarboknekkebrød med godt pålegg og en stor kopp te.

Lavkarboknekkbrødene mine oppbevares i en fin boks, lett tilgjengelige på kjøkkenøya, og kan by på en frokost helt i tråd med lavkarboprinsippene; fulle av fettrike og sunne frø som de er. I tillegg smaker de kjempegodt, og er veeeeldig lette å lage.
 
Ingredienser:
200 gram solskikkefrø
50 gram linfrø
1 dl sesamfrø
50 gram kruskakli
2 ss fiberhusk
1/2 ts salt
2 ts Sukrin el. lignede søtstoff
5 dl vann 

Slik gjør du:
Bland sammen alt det tørre i en bolle, og hell på vannet. Rør godt sammen. Det blir en relativt fuktig blanding. La det hele stå og svelle i ca 10 minutter. Det er viktig at fiberhusken får virke en stund før du baker det ut. 


Sett bakeovnen på 160 grader (varmluft)
Fordel blandingen på to stekeplater dekket med bakepapir,, og smør det utover slik at det dekker hele plata. Det er viktig at det ikke blir for tykt, men du må også unngå at det blir huller i deigen. Jeg bruker en god slikkepott for å få det jevnt utover.

Viktig: Bruk et vokset stekepapir; hvis ikke risikerer du at knekkebrødene setter seg skikkelig fast i bakepapiret... Ikke artig!
 
Med litt planlegging kan man lett variere frokosten slik at det ikke bare blir knekkebrød/brødmat som står på menyen. For så lenge det man spiser inneholder lite karbohydrater, kan man variere nesten i det uendelige.  

Vel, vel..
Jeg har nå gått på et lavkarbokosthold ca to måneder, og jeg begynner å kjenne at det skjer noe bra med kroppen min: Jeg har mer energi, blodsukkeret er mer stabilt; noe som for min del betyr mindre hodepine og svimmelhet, og jeg føler meg i generelt bedre form. Jeg har også gått ned i vekt, og målet er å gå ned ca fem kilo til. Jeg har til og med kjøpt såkalte "ketosesticks" for å følge med på om kroppen er i ketose!!! For mesteparten av ketonene skilles ut via urinen, og du kan ved hjelp av de ovenfor nevnte stripsene sjekke om du er i ketose. Stripsene fås kjøpt på de fleste apotekutsalg. Jeg går forøvrig inn og ut av ketose, vet ikke helt hvorfor, men etter hva jeg har lest om dette, er det helt vanlig.

Det som først skjer når du slutter å tilføre kroppen karbohydrater og erstatter dem med proteiner og fett, er at metabolismen (metabolisme og forbrenning/energiomsetning er det samme) vil endre seg for å tilpasse seg dette. Denne første prosessen kalles lipolyse,og kroppen instiller seg på å bruke fett istedet for karbohydrater som drivstoff.


Ketose er den andre delen av denne prosessen, og det er når du kommer i ketose at kroppen virkelig begynner å brenne fett for å dekke sitt energibehov. Begrepet ketose er relatert til selve prosessen hvor

fett blir brutt ned til ketoner i leveren. Disse brukes så til energi av kroppen. Dannelsen av ketoner
er en helt normal prosess som foregår i kroppen hele tiden, gjerne om natten, da kroppen er i faste, eller om det er gått lang tid siden siste måltid, og kroppen har behov for ekstra energi. Ketose fører ikke til tap av muskelmasse (med mindre du ikke har fett på kroppen!), og dette er spesiellt gunstig siden større muskelmasse krever mer energi som igjen forbrenner mer fett. Når ketose først inntreffer kan man ta av utrolig mye fett på bare et par uker. Det er viktig å understreke at en såkalt diettindusert ketose som er det man ønsker for å oppnå en vektreduksjon, ikke er farlig; det er derimot en prosess som er helt naturlig for kroppen.

Bivirkninger av ketose kan være dårlig ånde; en acetonlignende lukt av pusten og dårlig smak i munnen. Den dårlig ånden skyldes at overskuddet av ketoner ikke bare skilles ut via urinen, men også gjennom pusten. Det er imidlertid ikke alle som går pa en ketogen diett som opplever denne bieffekten.


Noen kan også føle seg litt slappe og trøtte de første par ukene. Dette er noe som går over, og de fleste vil deretter oppleve en energiboost! Det gjør jeg!


Jeg har forøvrig et annet prosjekt for tiden, og jeg har valgt å kalle det:

Janna gjør dypdykk i klesskapet


Klar for å dra på jobb, i klær jeg ikke har brukt på lenge - en sannhet med modifikasjoner; dressjakken bruker jeg ofte! Kjole kjøpt for fire-fem år siden i Stockholm. Dressjakke fra Mexx, tre år gammel. Sko fra i fjor. 
Ideen er at jeg ikke skal kjøpe nye klær på en stund (en laaang stund), men heller bruke de klærne jeg har, sette dem sammen på nye måter, og slik kanskje gjenoppdage alle de fine klærne jeg egentlig har... og ikke minst; jeg sparer penger!
Ha en fin dag videre, mine venner :-)
Mvh
Janna

 

3 kommentarer:

 1. Dette er spennende:) Har lest endel om å få kroppen i ketose...Frokosten min de siste 6 årene har vært sheik fra Herbalife, klarer ikke å kutte den ut. Ren næring...rett ned:)
  Du ser flott ut Janna:) Det er vel gøy og dykke inn i skapet og oppdage at man kan ta i bruk klær som bare har hengt der.
  Stå på videre, klem fra meg:)

  SvarSlett
 2. Så bra jeg dumpet borti bloggen din i dag! :) Kjempe bra med noen gode hverdagsoppskrifter, og du er veldig flink til å beskrive fremgangsmåte! Tusen takk! :)

  SvarSlett
 3. Lavkarbodietten gjør noe med et menneske - det er ihvertfall sikkert :)
  Har begynt å venne til kroppen lavkarbo, og har allerede etter kort tid begynt å merke forandringer i kroppen.
  Jeg baker også mye knekkebrød, og har flere lavkarbovarianter. Og syns lavkarbobrødene også er veldig gode(han jeg bor sammen med elsker brødet), og jeg lager frokostblandinger selv som jeg oppbevarer i store Norgesglass. Da har jeg litt å variere mellom til frokost :)

  Lykke til videre ;)

  SvarSlett