tirsdag 13. september 2011

Lavkarbolaks

Laks er både festfisk og herlige hverdagsmiddager, og vi tyr ofte til laks når den store middagsinspirasjonen uteblir.
Ovnsbakt laks med med fløte og brokkoli

Ingredienser
4 stk bein- og skinnfrie laksefileter
1 bunt brokkoli
1 pk. fløte
2-3 rømme ss
revet ost etter behag, jeg bruker gjerne en blandig av parmesan og annen, god ost
salt
pepper
fiskekrydder fra apoteket
sitron
pinjekjerner

Del brokkolien i buketter, og forkok den 1-2 min. i lettsaltet vann. Hell av vannet, og ha brokkolien over i en ildfast form. Legg de krydrede laksefiletene på toppen, hell på en blanding av fløte og rømme, strø på osten og pinjekjernene, og sett formen i stekeovnen (som er forvarmet til 160 grader.) Stek i ca 8-10 min. For ekstra god skorpe på osten, pleier jeg å sette formen under grillen ca. 5 min. 

En kjempegod og lettvint middag på en halvtime!
Har du forresten opplevd at laksen blir litt tørr når du koker eller steker den? Hvem har ikke det...? Men med enkle triks får du laksen saftig, god og passe stekt.

For å beholde saftigheten i laksen er det viktig å ikke varmebehandle for lenge. Proteinet denaturer ved 60 grader noe som betyr at når kjernetemperaturen er 60 grader så er fisken klar og ved denne temperaturen er den fortsatt saftig. Det er viktig å huske på at laksen vil ettersteke ett til to minutter etter at den er tatt vekk fra varmen. 

Koking i vann: 
Bruk oppskåret fisk, skiver eller serveringsstykker av filet, jevn tykkelse på 2 – 3 cm.
Kok opp vann med salt, legg i laksen, kok opp på nytt, sett ned varmen og la laksen trekke i 8 – 10 minutter.

Ovnsbaking/steking:
Serveringsstykker i form eller langpanne stekes i stekeovn ved 160- 180 grader i 10 - 15 minutter for laks (jeg synes den blir perfekt ved en steketemp. på ved 160 grader i 10 min.). Dekkes formen med folie, bør man øke temp. til 200 grader, samme tid.

Steking av serveringsstykker i stekepanne: 
Varm stekefett, olje eller klaret smør i en panne. Dryss salt og pepper på begge sider av laksestykket. Legg laksen i pannen og stek 2 - 3 minutter på hver side for stykker som er 2-3 cm tykke. Ta pannen vekk fra varmen og la laksen hvile i 30 sekunder. Kortere tid for mindre og tynnere stykker.

Øvelse gjør mester
Det viktigste av alt når man lager mat, er å være til stede og erfare hvordan for eksempel fisken ter seg: følg med, sjekk tiden, gjør egne notater. Og husk at både kjøtt og fisk vil ettersteke og gjerne kan ha en nesten rå kjerne når det/den tas ut av ovnen.

Så til:
dag to:
En klassisk "frøken" -stil, eller...?Passer meg bra; jeg er jo lærer!
Tre år gammel cardigan fra Benetton, skjorte fra Day (gammel!) , og skjørt fra Floyd. Min mors gamle perlekjede; over 50 år gammelt, og et klenodie som har fulgt meg i mange år, og som jeg er kjempeglad i.
Den observante leser av bloggen min, vil kanskje se at her har det skjedd interiørmessige forandringer. Ja, vi har ommøblert, og vi er kjempefornøyde med forandringene. Jeg kommer tilbake med flere bilder av akkurat dette.

Ha en fin kveld videre.

Nå skal jeg hente min datter og barnebarn på flyplassen, de kommer helt fra Chicago, og skal være her hjemme i seks uker!!! Vi gleder oss sååååååå!
Mvh
Janna

4 kommentarer:

 1. Den middagen er nydelig, har laga den sjøl mange ganger, blomkålmos er kjempegodt til laks, følger dæ videre, koselig om du følger mæ og, ha en fin kveld, hilsen Lisbeth ;O)

  SvarSlett
 2. Huff jeg er så dårlig på å spise fisk..især laks og ørret:)
  Det vises rågodt at du har gått sammen....så artig:) Men husk at du aldri kan begynne å spise karbo på "gammelmåten" igjen. Da fyker vekta opp. Men det er jo en kjempeok livsstil da.
  Åh....misunner deg besøket.....datteren min har termin i dag med nr 2.....vi venter og venter. Jeg skal sørover om 1,5 uke....
  Kos dere, klem fra meg:)

  SvarSlett
 3. Du har en superfin blogg.Takk for alle gode tips.

  SvarSlett
 4. Kos dæ ilag mæ dine :))

  SvarSlett