lørdag 10. september 2011

Livet på lavkarbo fortsetter...

... og som jeg fortalte i går, er det en livsstil vi her i huset trives veldig godt med. Jeg har jo gjentatt til kjedsommelighet at beboerne her i Huset i skogen liker å kose oss med god mat, og det kan vi virkelig gjøre med god samvittighet på et lavkarbokosthold.

En typisk dag starter med en skje Cocosa Extra Virgin Kokosolje før frokost, sånn ca kvart over sju. Oljen, som jeg bruker som kosttilskudd, inneholder et bredt spekter av vitaminer, mineraler og antioksidanter. Cocosa styrker også immunforsvaret, i tillegg til at den gir meg det nødvendige fett-tilskuddet som jeg trenger for å stimulere fettforbrenningen. Og dette er for meg essensielt i kostholdsendringsprosessens slankeøyemed - jeg ønsker - i tillegg til de helsemessige bedringene jeg allerede opplever, også å gå ned ca fem kilo i vekt. Men et vekttap forutsetter paradoksalt nok, at man inntar relativt mye fett! Og jeg oppdaget fort at det å spise nok fett - så mye som dette kostholdet krever, er, ja; krevende. Derfor gikk jeg ikke ned noe særlig i vekt den første tiden, jeg spiste for lite fett, rett og slett. Men etter at jeg begynte å innta ekstra fett i form av den ovenfornevnte kokosolje, har ting begynt å skje!
 

Frokosten ellers kan bestå av et par skiver hjemmelaget lavkarbobrød eller lavkarboknekkebrød. Som pålegg bruker jeg smør + noen skiver fet ost, leverpostei eller annet FETT pålegg. Te med Sukrin eller Splenda og en dæsj fløte kompletterer frokosten - gjerne med en ekstra teskje Cocosaolje; satser på daglig å få i meg to-tre teskjeer. Denne frokosten lever jeg godt på til lunsj i ellevetiden; blodsukkeret stabilt og formen god.

Lavkarboknekkebrød med camembert, walnøtter og paprika.
Jeg skal komme tilbake med oppskrift på dette kjempegode knekkebrødet.  I helgene spiser vi gjerne egg og bacon, eggerøre og røkelaks, eller for eksempel lapper/pannekaker til frokost, da har vi bedre tid til å lage noe ekstra og til å sitte ned og nyte maten.

Vi har fått oss "ny" sofa i spisekroken. 
Kjøpt hos "Midt i Værret AS" på Skjervøy. Jeg synes den er kjempefin! Så får det heller bare være at den er litt lav i forhold til bordet - hvem bryr seg om slike detaljer...? Jeg skal laste den full av puter slik at det er enkelt å bare putte én eller flere -etter behov(!) - inn under rompa når man skal spise.

Lunsjen består gjerne av en salat med fetaost og et stekt kyllingbryst, omelett eller rester fra gårsdagens middag. Eller bare av et par skiver lavkarbobrødskiver, grønsaksmuffins eller ett egg eller to... med majones! Vann pimper jeg hele dagen; viktig!

Middagen inneholder som regel kjøtt eller fisk, servert med grønnsaker i en eller annen form. Eller den kan bestå av en enkel grateng: blomkålgrateng er kjempegodt med fløte, bacon eller skinke og god ost! Kanskje serverer jeg bare en omelett fylt med gode saker, en suppe eller... Ja, listen er lang, bare fantasien setter grenser hvis man følger lavkarboprinsippene - måltider bestående av ca 70% fett, 20% protein og 5% karbohydrater. Og nesten alt man kan spise, kan i prinsippet tilpasses et lavkarbokostthold; så lenge det ikke inneolder hvitt mel, sukker, poteter, ris eller pasta. Jeg følger jo ikke prosentveiledningen slavisk; slett ikke! Jeg gidder ikke regne ut - det finnes gode verktøy til det på nettet, men man lærer seg fort å sette sammn et måltid som er noenlunde i tråd med de veiledende andelene fett, protein, og karbohydrater.
I går var min kjære og jeg i Alta, og der spiste vi som alltid på Omega, en liten restaurant som serverer retter basert på sesongbaserte lokale råvarer. Vi spiste begge suppe; min kjære en kremet reinsdyrsuppe, jeg en tomatisert kjøttbuljong med grønnsaker og kjøttbolle: ja, én kjøttbolle! - uten brød; (smøret som ble servert med brødet helte vi i suppene for å gjøre dem enda fetere!). Maten smakte deilig, og det er fint å vite at det er enkelt å tilpasse det å spise ute til et lavkarbofilosofisk kosthold.

Men på torsdag, her hjemme, spiste vi noe min kjære karakteriserte som
 "et festmåltid på en vanlig torsdag":
Entrecote med ratatouille og chevrémousse:

Min kjære nyter et "festmåltid på en vanlig torsdag" (må si at det er en takknemlig jobb å lage mat til ham; han er glad så lenge han får noe å spise.. ! :-)
Entrecote med ratatouille, og peppersaus.
(Glemte å ha på chevrémoussen før jeg tok bilde).
Ingredienser
4 stk entrecôte
1 ts salt
0,5 ts svartpepper
1 ts timian

Ratatouille:
1 gul løk
2 paprika, i ulike farger
(1 squash)
blomkål
brokkoli
1-2 hvitløkskløfter
2 tomater
smør
1 ts salt
1 ts oregano

Chevrémousse:
2 dl crème fraiche
75 g moset chèvre eller fåreost
0,5 ts støtt rosmarin
salt
peppar
smør
olje

Slik gjør du:

Rens løken, og skjær alle grønnsaker i litt grove biter. Legg dem i en ildfast form og strø over salt og pepper. Hell over olje og bland godt; bruk fingrene, sitt beste kjøkkenredskap, slik at alle grønnsakene blir dekket av olje. Ha på noen gode klatter smør. Stekes i ovn på ca 225 grader til grønnsakene er møre (og begynner å ta litt farge - det liker jeg, da får de god, grillaktig smak...). Tar ca 20- 25min...?

Bland sammen moussen for hånd eller med en stavmixer. Stek kjøttskivene i smør i en stekepanne ca 2-3 minutter per side. Salte, peppre och strø over timian. Server kjøttet med ratatouille, chèvremousse eller peppersaus. Garner med frisk timian.

Håper du blir inspirert!

Nå skal jeg sette meg til med mattestudiene; været er nydelig - nesten 20 grader, men det nytter ikke, pliktene kaller!
Ha en fin lørdag.
Mvh
Janna

3 kommentarer:

 1. Det høres jo helt vilt ut alt dette, men jeg vet jo at det er slik det fungerer;)
  Maten ser jo så nydelig god ut!!
  Hmm..kanskje jeg må prøve selv..det er ihvertfall viktig at begge to er med, og gubben min blir med på det meste:O)
  Kos deg resten av dagen med mattestudier..høres interssant og artig ut, klem fra mæ:)

  SvarSlett
 2. Hei Janna :)
  En liten stund siden jeg la igjen en kommentar nå :) men er innom å titter støtt og stadig. Veldig koselig å komme på besøk til deg her, du viser så mye fint, og har jo bare et aldeles nydelig hjem – så koselige bilder nedover her både ute og inne. Stemningsfullt og høstfint her også ღ Interessant lesing om lavkarbo også. Jeg har tenkt tanken på å begynne med dette, men ikke bestemt meg ennå (ting tar tid her)… Fristende bilder du viser ღ og tusen takk for oppskrift… Kjekt å ha i bakhånd hvis jeg begynner med dette, og jeg kommer helt klart til å følge med på hva du lager og hvordan det går. Alltid kjekt med inspirasjon :) Ønsker deg en fortsatt fin kveld, helg og høst… Klem fra Mette

  SvarSlett
 3. PS! Hvis du er på Facebook, så har jeg nå laget en side for bloggen min, Miss Mette, du er hjertelig velkommen :) Klem igjen…

  SvarSlett