onsdag 28. mars 2012

Tro og valg

"Åndelighet" er et populært begep for tiden, og jeg har tenkt en del på dette - hva som ligger i begrepet. ... Religionen har gjennom tusenvis av år forsøkt å lage systemer og struktur for åndelighet og tro, noe som har ledet til maktovergrep og undertrykkelse. Men hvem eier åndeligheten og forståelsen av denne om ikke individet selv?

Personlig forbinder jeg ikke åndelighet med noe som har med religion å gjøre - i den forstand man forstår religion som forbundet med et eller annet, guddommelig overordnet  vesen. For meg handler åndelighet om intuisjon, magefølelse, smerte og lykke...
Jeg underviser blant annet i religion, livssyn og etikk - rle - og mine elever har ved flere anledninger spurt meg om hvordan jeg kan undervise i "kristendom" når jeg ikke er kristen...

Vel, jeg har prøvd å være så ærlig jeg har kunnet, og for det første forklart at faget ikke dreier seg om "kristendom", dernest at jeg ikke tror på en guddommelig, overordnet kraft; jeg har en rasjonalistisk tilnærming til tilværelsen, og at det å "tro" er noe som man egentlig må bestemme seg for, noe en må ønske å gjøre, ville... For det å "tro" handler på en måte om å tilsidesette ens rasjonelle tenking og viten.

I den forstand jeg evner å forholde meg til en religion, måtte det være til buddhismen. Det som tiltaler meg ved buddhismen er at det er ingen Gud som skal tilbes. Buddhismen er den eneste av verdsreligionene som lærer at det ikkje fins noen allmektig skapergud. Det fins guder i buddhismen, men de har ingen skapende eller frelsende makt.  Buddha selv er heller ingen gud. Gudene i buddhismen er ikke annet enn mennesker som på grunn av sin godhet blir født på nytt som guder.

 Buddhismen innehar elementer av både religion, filosofi, psykologi og samfunnsanalyse, men er ingen av delene. Den er en måte å leve på, en livsstil. Det grunnleggende med buddhismen er å forsøke å forholde seg til at livet er i konstant forandring, og det er opp til hver enkelt å gjøre det beste ut av hvert øyeblikk. Hvert øyeblikk i livet er unikt, og vi som mennesker har mulighet enten til å handle ut i fra vaner, forutinntatthet og innbilninger, eller - som buddhismen anbefaler og holder fram som mulig - med våken tilstedeværelse og nærhet til det som er, i stedet for det vi forestiller oss.
En besnærende og optimistisk forståelse av tilværelsen, og noe jeg kan forholde meg til... 

Hvordan er det med deg; har du noe forhold til begrepet?
Ha en fin dag!
Mvh
Janna

tirsdag 27. mars 2012

Dypdykk uke 23

Jeg driver ennå på med prosjektet mitt med gjenbruk av klær, og det eneste jeg har kjøpt siden i fjor høst, er et par nye tørkler/skjerf. Det er vel bra, eller? Er stolt av meg selv, og jeg savner ikke i det hele tatt det å gå i butikker og bruke penger på klær jeg overhodet ikke trenger! så jeg dykker ufortrødent videre, og er nå kommet til:
Jannas dypdykk i klesskapet, uke 23:
Mandag
Topp arvet av eldste datter. Bukse fra i fjor. Langermet topp fra to år tilbake. Øredobber laget av eldste datter.

Tirsdag:
Jakke fra NoaNoa fra fem år tilbake. Skjorte fra Benetton fra seks år tilbake. Skjerf fra NoaNoa fra fem år tilbake og skjørt fra Floyd fra tre år tilbake.
Fire år gamle skinnstøvler.

Onsdag:
Jakke arvet av eldste datter; et av yndlingsplaggene i skapet. Skjorte lånt hos yngste datter. Klokke fra Michael Kors.
To år gammel bukse. Ti år gammel hund.

Torsdag
Dressjakke fra Mexx fra tre år tilbake. Topp fra BruunsBazaar fra fire år tilbake. Bukse fra Day fra ti år tilbake.

Fredag
Skjorte fra Day Birger et Mikkelsen fra 12-14 år tilbake. Lammeulljakke fra Benetton fra fem år tilbake, og veske fra "funnet-i-skapet..." Skjerf fra i år.
Skjørt fra fra Floyd fra tre tilbake. Skinnstøvler fra InWear fra seks-åtte år tilbake.
Krukke fra Slettvoll.

Her nord er det vårlig stemning med drypping fra takskjegg og sørpe overalt! Men vi koser oss; alle de tre barna våre er hjemme, pluss et lite, herlig barnebarn, så været er ikke til hinder for noe som helst disse dager!

Ha en fin ettermiddag og kveld.
Mvh
Janna

lørdag 24. mars 2012

Kjøkkenet i Huset i skogen

 Kjøkkenet er en plass vi tilbringer mye tid, og derfor et sted vi har lagt mye omtanke i å planlegge og utforme. Kjøkkenet vårt har åpen løsning mot stuen, er et spisekjøkken, og vi var avhengige av å tenke helhet da vi valgte både stil og farger på innredningen vår.

Det er et relativt stort kjøkken; med baravdelingen og det hele er det vel på nærmere 50 kvm, og det er god plass til flere kokkelurer samtidig :-)

Vi har selv tegnet huset vårt, og også planlagt og tegnet kjøkkeninnredningen. Den er laget av en liten kjøkkenprodusent her i Nord-Norge; Finnsnes Interiør og Møbler etter våre tegninger og anvisninger. Vi er godt fornøyde og synes det er et praktisk og godt rom som fungerer godt med hensyn til våre behov.

OBS: For å se bildene i større format: Trykk på dem.  
Spiseplassen.
Fra baren mot kjøkkenet.
Lampen over kjøkkenøya er bestilt fra USA.
Praktisk med steinplate på kjøkkenøya.
Jeg er veldig glad i avskårne blomster, og tulipaner er favorittblomst nr.1 på denne årstiden.
Vann drikker jeg hele dagen...
...og tomater er supersunn snacks...
Ovnen er fra den italienske produsenten Ilve. Fem gassbluss, to stekeovner, separat grill, varmeskuff og stekeplate er kjekt hvis man ønsker å utfolde seg litt på kjøkkenet :-) Er superfornøyd med denne!
Lampen over spisebordet er over 70 år gammel
Kjølehjørne med like mye plass som fire-fem kjøleskap til sammen(til høyre) og fryseskap (til venstre) er også kjempepraktisk på kjøkkenet
"Baren" inneholder vinskap, og diverse remedier for "baristakunst"... :-)

Oppvaskbenken
 Stor og dyp porselensvask fra Willeroy&Boch.

Håper du likte denne kjøkkenrunden.
Dagens rett på
Jannas Mat
er
Ovnsbakt laks med smørstekt mango og hvitvinsaus.


Ha ei fin helg. Her koser vi oss med barnebarnet som er på besøk fra Chicago; en skjønn liten gledesspreder, som det er fantastisk å ha her.

Med vennlig hilsen 

Janna

onsdag 21. mars 2012

Modning og ro

Jeg modnes og jeg føler at jeg ikke trenger å stresse så mye lenger. Jeg lever et enklere liv, i skogen, med fjellene rundt meg, der alt er som det "alltid" har vært, et sted hvor vi til tider opplever at tiden nesten står stille... og hvor dagene er preget av en inderlig ro.


Mennesker i dag skal rekke alt og gjerne litt til, og klarer ofte ikke å lande i hverdagen.  Man jager gjennom livet, og har man for stramt program skal det ikke mye til før man ikke klarer å finne roen. Jeg tror det er viktig å slå ring rundt tiden, og verne om de små øyeblikk i livet. Alt kan ikke måles i tid og penger, men heller i gode følelser og stemninger...

I kveld nyter jeg bare forventningen; i morgen på denne tiden kommer min nydelige datter og skjønne barnebarn på besøk hit til oss, og de skal være her hjemme i Huset i skogen i nesten seks uker; glede!

Ha en fin kveld, du også.

Mvh
Janna

mandag 19. mars 2012

Sånn går nu dagan...

Det er hverdager det er flest av, og de fyker fort avgårde. Men nå er det bare tre dager til vi får besøk av datter og barnebarn fra Amerika, og da blir det fest her i Huset i skogen. Gjett om det er et bestemorshjerte som banker ekstra hardt bare ved tanken på å klemme en skjønn, liten guttunge... et barnebarn som er den vakreste lille klumpen i verden!

Ellers er det mat og matlaging som er i fokus her i huset. Ikke for det, no big deal, jeg er ingen mesterkokk, bare opptatt av at hverdagsmaten ikke behøver å være kjedelig. 

I dag hadde vi en deilig kyllingsuppe med kokosmelk og fløte til middag; kjemperaskt tillaget og fantastisk smakfull og ikke minst varmende på en slik småkjølig prevårettermiddag som i dag, da vi kom slitne og trøtte hjem etter nok en hektisk dag på jobb.
 Har du lyst til å prøve denne suppen eller noe annet av
Jannas Mat, er det bare å trykke på denne linken.

Etter middag laget vi brød, og forberedte morgendagens middag: en smaksfull kjøttpudding med ost, chili og rosmarin; og sånn går nu dagan...

Ha en fin kveld videre.
Mvh
Janna

søndag 18. mars 2012

Dypdykk uke 22

Hvem av oss kvinner har ikke opplevd å skrike ut i relativ fortvilelse: "Har ikke noe å ha på meg!" Sjelden er dette et nødrop fra  noen med et tomt klesskap; det er kanskje mer et uttrykk for å bli sett...godkjent...

Gamle signaler er brukt opp, så vi ønsker oss et nytt antrekk. For et nytt antrekk skaper fornyet interesse. Men om man så blir gjenstand for fornyet interesse på grunn av nytt antrekk, skyldes det som regel at det er ens egen følelse av å være fin som signaliserer glede, stolthet og trygghet, og det kan jo som kjent være svært tiltrekkende...

Vi vil vel alle gjerne lykkes i dette c- momentet som det er å være en del av "gruppen" og likevel være oss selv... Konformitet i identitet... Det er en krevende øvelse...


Vil du se resten av dypdykket, uke 22, se linken under
Jannas dypdykk i klesskapet
Ha en fin søndag.
Nå skal jeg ut og gå en tur i det aldeles nydelige været vi har her nord i dag.
Mvh
Janna

fredag 16. mars 2012

Hverdagskos

Hjemme-alene-dagen går fint! Koser meg med blogging, glansede matmagasiner og deilig småmat; er blitt litt hekta på naturell, fløyeslsmyk, gresk eller tyrkisk youghurt, og med hakkede nøtter, litt frukt eller bær som jeg strør litt splenda på, er dette noe jeg spiser en gang i løpet av dagen, hver dag; enten som frokost, en lett lunsj eller en liten kveldssnack... Servert i en fin skål eller glass blir det litt feststemning hver dag :-) 
 
Vil du ha tips om en deilig youghurtdessert og ikke minst en deilig laksemiddag; bakt laks med sennep, dill og asparges; se
Ha en deilig dag videre, mine venner.
Mvh
Janna

torsdag 15. mars 2012

Matglede

Jeg sitter her og gleder meg til i morgen -  jeg skal ikke på jobb - men ikke derfor jeg gleder meg til i morgen - nei, jeg gleder meg til i morgen fordi jeg da skal stå opp tidlig, lage meg en deilig frokost, se på frokost-tv - noe jeg ikke har gjort på flere år, og så skal jeg sette meg ned, og bla i kokebøker, matblader, nettsteder... og finne inspirasjon til en god middag i morgen kveld - kanskje skal jeg til og med planlegge hele neste ukes meny, slik at det er unnagjort. Det gleder jeg meg til;
 lete etter gode oppskrifter, finne inspirasjon...
Jeg kjenner at jeg med årene er blitt mer og mer interessert i å lage mat; ungene er blitt voksne, jeg har bedre tid... Ikke for det; jeg har alltid likt å lage mat; kokkelerte og styrte hjemme fra 13-årsalderen, bakte brød, lagde mat til mor og fars gjester...(småretter om kveldene etc.).

Ungene mine ble tidlig vant til å møte nye smaker, og er i dag glade i god mat, alle tre. Det er morro å lage mat til mennesker som spiser alt mulig, og som ikke rynker på nesa av verken det ene eller det andre. Min kjære er også meget glad i mat, og det er en fryd å diske opp med det aller enkleste måltid; for som oftest synes han alt jeg lager smaker godt... Snille mannen min! 

Det er også morro å jobbe med den nye matbloggen min;
Jannas Mat, det ansporer min interesse for mat, samt at jeg finner inspirasjon hos de andre medlemmene av dette forumet.

Ha en fin senkveld, dere som måtte finne veien hit så sent...
Mvh
Janna

onsdag 14. mars 2012

Interiørglimt

Det er ikke mye nytt som skjer på interiørfronten her i Huset i skogen, men det er helt greit; vi liker det slik vi har det, ting har funnet sin plass, så store forandringer vil det nok ikke bli fremover heller.

Her er noen bilder herfra; til de som ikke har besøkt oss før... Tenker at jeg skal ta noen nye bider fra galleriet om ikke så lenge...

Et anretningsbord i spisekroken på kjøkkenet med vakre ting fra G&C Interiors AS. Etasjefatet er over 70 cm høyt, og er nydelig, synes vi. Vi samler på ting i denne serien.
Peisomramminga har jeg tegnet, og min kjære konstruerte og lagde de tekniske løsningene. Dette var ikke helt enkelt å få til, men det gikk, og vi fikk en tysk murer til å mure den etter våre anvisninger! Artig! Teglsteinen er håndhugget, fra Belgia, og skikkelig rustikk og tøff, synes vi. Selve peisinnsatsen er fra Atra, en fransk produsent. Det er tresidig innsyn til flammene, hevedør med mulighet for sideåpning, og stort brennkammer med en nominell effekt på 16 kw, så her er det godt å sitte på kjølige dager.
Et lite stilleben...
Sofakroken med to tre-seters Howard-sofaer.
En gammel sjaiselounge. Her sitter jeg ofte når jeg blogger!
På kjøkkenet...Kjøkkeninnredninga har jeg tegnet, og den er laget av et lite firma på Finnsnes.
Utsikt mot stua...
 Fra gangen ut mot plattingen mellom "hytta" og huset.
 En vinterlig morgenkaffeplass.
Fra inngangen som er i "hyttedelen, over mot den nye delen av huset.

Håper du likte denne titten inn i Huset i skogen... Vi trives så ubeskrivelig godt, og dette er nok et hus det er godt bli gammel i...
Ha en fin kveld videre
Mvh
Janna