fredag 12. mars 2010

Howard-sofa

Trykk på koblingen over for å lese mer om interiøret i huset vårt.

At en Howard-sofa står høyt på ønskelisten blant interiørbloggere har jeg forstått etter at jeg begynte å kikke rundt i blogger. Det kan jeg forstå, for jeg kjøpte mine to første Howard-sofaer da jeg bodde i Glasgow på siste del av 80-tallet, og har siden vært stor fan av denne type sofaer - selv om jeg i dag bare kan drømme om en original "Howard". Sofaene jeg kjøpte i 1989 er like fine den dag i dag, disse sofaene er enormt slitesterke og av høy kvalitet.

Dette er en antikk Howard, en meget sjelden modell, laget av Howard and Sons, rundt  1870-1890


I dag må de fleste nøye seg med en kopi av en "Howard", og denne modellen dere ser her, er vel den de fleste forbinder med begrepet Howard-sofa . Disse finnes i utallige flotte varianter på markedet, fra utallige  produsenter, så det er vel egentlig bare "lommeboka" som setter begrensninger for eget valg

Vi har forresten kjøpt to eksemplarer av denne 
modellen.
Men det virker som det hersker litt forvirring omkring begrepet "Howard". Derfor skal jeg her komme med litt bakgrunnsinformasjon om opprinnelsen til den originale  "Howard-sofa".

Howard and Sons of Berners Street i London var de fremste møbelstopperne i det nittende århundre. De deltok på mange utstillinger/messer inkludert den kjempestore messen "Great Exhibition of 1851". De deltok  også på utstillinger  og messer i både Amerika og Frankrike. Howard and Sons hadde opsjon på å levere møbler til det britiske kongehuset, og utstyrte mange kongelige residenser med et høyt antall eksemplarer av antikke møblementer - deriblant stoppede sofaer og stoler.

Howard and Sons var i sin tid kjent for utmerket håndlagd kvalitet og "finish" på alle områder som gjaldt møbler og interiørdekorasjon, men det er sine stoppede møbler firmat er kjent  for i dag. 

Howard and Sons ble forbilder innen design og produksjon av stoppede møbler, og lenestoler, sofaer, ørelappstoler, bibliotekstoler, krakker, puffer, chaise-longues og day- beds laget av dem var bedre enn de vanlige møblene i denne perioden på mange måer. Stoppingsystem for komfort, spesielle puter og fjæringssystem etc. var sentrale elementer som andre møbelsnekkere ikke brukte - enten på grunn av mangel på kunnskap eller rett og slett på grunn av kostnadene.
Kanskje mer interessant er det at mens Howard and and Sons var ledende på market når det gjaldt nyvinnende utforming, holdt de fast på mange tradisjonelle stoppingsteknikker lenge etter at andre produsenter hadde modernisert sine teknikker. Noen av disse metodene var avgjort fra attenhundretallet,  og må ha gjort Howard and Son's stoppede møbler mye dyrere enn deres samtidige møbelprodusenters. 

De komfortable lenestolene og sofaene laget av Howard and Sons i det nittende århundre, er nå en meget god investering for en samler. Spesielt er sofaene blitt veldig etterspurte, men er nå sjelden å få tak i, og blir bare mer verdifulle for hvert år som går.


Dette er en Howard-sofa, laget etter en modell fra det 1900- århundre; og den er veldig lik de to jeg kjøpte i 1989 i Glasgow. De jeg hadde, var i et mørkegrønt stoff. De var nydelige... Og som sagt, de er like fine i dag! Dog ikke i mitt eie lenger, da jeg ikke kunne ta dem med da jeg flyttet, men en god bekjent har dem ennå. 


 
En veldig sjelden modell, laget av Howard and Sons rundt
1870-1890 
     
Samme som ovenfor.            
                      
Alle bildene i denne artikkelen er hentet fra hjemmesiden til Howard and Sons

4 kommentarer:

 1. Takk for god info om Howard-sofa. Er intressert i å finne en. Din nett-side gav god veiledning og dessuten har den en flott lay-out!

  SvarSlett
 2. Tusen, hjertelig takk for vennlige ord om bloggen. Ja, Howard sofaene er flotte synes jeg; klassiske - går aldri av "moten", og de finnes nær sagt i "alle" prisklasser og farger/stoffer. Våre to er i en farge som heter "Camel", litt sånn gul-brun-beige i et linstoff, kjempefin synes vi, og jeg gleder meg til å finne puter til dem ser for meg mange i gyldne/brune nyanser.

  Håper du finner din!

  Mvh
  Janna

  SvarSlett
 3. Mmmm...sa til mannen min tidligere idag at når den sofaen vi har nå (3 år gammel) blir ødelagt eller ikke funker lenger, så SKAL vi ha Howard sofa. Hva er det for noe, mumlet han...en sånnmen hjul på svarte jeg o mannen ble ikke det minste mere klok av den kommentaren. Nå kan jeg vise han det du skrevet så blir han sikkert mye klokere på hva en Howard er!!

  SvarSlett
 4. Hei,
  hvor har du kjøpt den fine Howard sofaen din?
  Kjempefin!
  Mvh, Sofie

  SvarSlett