lørdag 13. mars 2010

Interiørstiler

Trykke på denne koblingen for å komme til siden om interiøret i huset vårt

 Interiørstiler som country chic og chabby chic har i flere år vært populære, og har på flere måter varslet om at mange lengter bor fra det splitternye og perfekte.

Country chic -stilen blander den enkle elegansen som provenkalsk design gjerne har, med atypiske former og materialbruk.  Her ser vi et eksempel på stilen.

Chabby chic-stilen har flere retninger, og man kan for eksempel velge om man vil fokusere på en romantisk stil med blomster, ruter og småmønstre. Eller man kan konsentrere stilen omkring gamle møbler i tre, malt og patinert i slitte pasteller. 

Stilen kan også bli representert på en litt røffere måte, med fabrikkmøbler, murstruktur og interiørdetaljer i sink og metaller. Man kan også gå for en mer organisk utgave av shabby chic, der organiske former som lamper av steiner og gamle trestokker og grå, lutede møbler står i fokus...

En del av dette er representativt for det vi liker å omgi oss med av interiør, og vi liker å plukke "litt her og litt der..."  Slik kan vi skape noe personlig. Men i motsetning til disse stilene, som gjerne krever at hver krok skal fylles med et objekt, har vi her i Huset i skogen et litt mer klassiskt ideal, selv om stilen er rustikk i seg selv. Stein og jeg liker ikke rustfrie kjøkken og harde, kjempestore designersofaer. Men vi ønsker heller ikke bo i et hus som er overfylt av saker og ting, og heller ikke i et som er strippet for enhver ”koselig” gjenstand eller "pynt"...

Three Rules of Work:
Out of clutter find simplicity
From discord find harmony
In the middle of difficulty lies
Opportunity
                                                          Albert Einstein

Disse ordene inspirerer meg i hverdagen, og kanskje kan vi si at vi er litt inspirert av den japanske filosofien Wabi Sabi – en stil uten trendy designermøbler og sirlig orden - kall det gjerne en antitrend. Wabi Sabi betyr «ydmyk skjønnhet», og  forfekter en livsstil motsatt av en overfladisk ”bruk og kast”- mentalitet. Det handler mer om å innrede enkelt, behagelig, og fjerne alt det overflødige. Filosofien stammer fra 1500-tallet og bygger på at ingenting varer evig, ingenting blir helt ferdig og ingenting skal være perfekt.

Wabi Sabi-filosofiens idè om å leve et liv uten overflod, med det uferdige og det enkle, appellerer til oss. For selv om vi nå velger å bruke en del ressurser på huset vårt, er tankegangen om et ukomplisert og behagelig liv uten altfor stort materielt fokus, grunnleggende i det som er det gode liv for oss. 

Men i dagens samfunn har de fleste krav til standard og komfort, og begrepet DET ENKLE LIV er ikke ensbetydende med en tilværelse strippet for alt vi moderne mennesker forbinder med "nødvendighetsartikler".  Ilve-ovnen vår er for eksempel et element som inngår i det gode liv  for oss - nettopp fordi det forenkler tilværelsen !

For det er helt i tråd med Wabi Sabi- filosofien å ha heller få ting av god kvalitet; ting som varer og som kan nedarves i generasjoner, enn stadig å kjøpe nytt og tilfeldig. Kunst, og håndlagede møbler og bruksgjenstander er viktige elementer i stilen. Affeksjonsgjenstander skattes høyt; tilhørighet til tingene vi omgir oss med, at vi kjenner deres historie,  betyr mye. Tingene våre skal helst er ikke bare være staffasje.
 
Vi har investert i en del nye møbler. Men vi har også kjøpt en del gammelt og brukt; både møbler og annet. Ting som vitner om levde liv og forgagne tider... Ett eksempel er denne fine stolen vi fant på bruktbutikken i Trollvik i Kåfjord.

Jeg elsker også  gammelt sølvbestikk – det er så er vakkert. Spesielt fint synes jeg det er å blande bestikk fra ulike serier. De bærer alle på en historie, og hver og en er som et smykke. Jeg har kjøpt en del bestikk i nysølv fra butikken nevnt ovenfor.

Likeså er jeg veldig glad i gammelt krystall, og er stadig på jakt etter gamle skatter. Å dekke et bord med ulike glass og bestikk kan være både vakkert og originalt, og ulike deler gjør det lett å variere oppdekkingen.

2 kommentarer:

 1. Eg er enig! God Wabi Sabi-morgen til dere - eller det blir vel ettermiddag so to speak... :)

  SvarSlett
 2. Takk for hilsen på bloggen min! Synes bloggen din ser veldig bra ut jeg! Jeg har brukt lang tid på å utvikle layouten, og farger og skrift forandrer jeg innimellom, dvs når jeg blir lei...Noen finner et utseende de holder på og andre har behov for forandring;)

  Er så enig med deg i det du skriver over her! Jeg er også av den mening at å kjøpe kvalitete lønner seg i lengden. Dette er en filosofi jeg har fått med meg hjemmefra, og som etterhvert har fått innpass hos mannen i huset;) Det er jo ikke snakk om at alt skal være luksusvarer - selv om jeg innrømmer at jeg gjerne skulle hatt en AGA-ovn om jeg hadde hatt råd til det;) Nå drømmer jeg om et Smeg-kjøleskap...

  Moren min har sett på ovn fra ILVE, de er jo flotte da! Men hun vil ha en 70 cm bred ovn og det er det helt umulig å få tak i! Det fines 90 cm og de vanlige 60...Hennes ovn er fra 70-tallet, tror hun kjøpte den før jeg ble født i '74. Der snakker vi kvalitet;) Tror det er en Electrolux-ovn.

  Får ta meg tid til å lese mer her senere, nå står andre ting på programmet!

  Mvh. Mette

  SvarSlett