søndag 4. mars 2012

Bevissthet


<><>
Min bloggvenninne Megan skrev her en dag om at hun opplevde det som terapi å tilbringe tid i skogen. Dette innlegget fikk meg til å sette meg ned og tenke over mitt eget forhold til nettopp skogen, til hvordan jeg egentlig opplever det å bo og leve her.
.
Mange mennesker har de siste årene spurt meg hvordan jeg trives med å bo i "Dalen", så langt fra sentrum, fra butikker og kafeer... Jeg som er født og oppvokst i byen, ved sjøen: savner jeg ikke nærheten til den...

Jovisst savner jeg sjøen innimellom, men her i skogen lever jeg mer i pakt med den jeg er som person. Jeg har alltid mentalt sett vært utadvendt i mine interesser, mens jeg på samme tid har vært følelsesmessig innadvendt, med et iboende behov for å forstå og tenke over livets mening, til å reflektere omkring det som er viktig i livet mitt.

I dagens samfunn ser er det ut til å være en tendens til at vi mennesker beveger oss vekk fra slik "egeninnsats". Begrep som kanalisering, være i flyt, mindfullness, engleskoler ... er uttrykk for ønsket om instant opplysning. Men jeg trenger ikke å bli instant opplyst av kommersielle krefter som gjennom sin form for åndelige materialisme selger bøker, kurs, messer, krystaller, healere...

Men jeg opplever at jeg - med  økende alder og livserfaring - trenger stadig mer ro for å opprettholde mitt trivselsnivå. Det er rett og slett slik at for å kunne fungere optimalt, er det blitt en nødvendighet for meg med pauser, ensomhet og stillere omgivelser.

Og dette kan livet her i skogen tilby meg. Her finnes en fred som nesten oppleves som spirituelt-åndelig, og skogens fremste egenskap er at den hjelper meg til å lukke den til tider meget energikrevende verden ute... Skogsstien blir nesten en erkjennelsesvei som fører meg... nærmere meg selv...

Jovisst er også livet her et liv i materiell overflod. Det kan være vel og bra det også. Ulempen er at materiell overflod også er forførende og avhengighetskapende; særlig hvis overflodens goder brukes til størst mulig personlig nytelse. For meg er nytelsen i det livet vi lever den tilfredshet og glede jeg finner i våre enkle, men kanskje noe isolerende aktiviteter: lesing, skriving, gode filmer, mat, musikk... Og i anledningen til å bruke tiden alene...
Ha en fin, ny uke, mine venner.
Mvh

Janna

7 kommentarer:

 1. Skjønner deg såå godt, for det er ikke vanskelig å oppleve det såkalt pulserende liv hvis man ønsker det...og med en jobb som krever intens sosial kontakt, så har ihvertfall jeg alltid hatt behov for ro og stillhet i større grad enn andre, og når jeg er helt alene, da står verken radio eller TV på, og det er luksus synes jeg;)
  Tror egentlig det er en god egenskap å kunne bo slik, trives med seg selv og sine, kjenne på naturen...og ikke alltid ha behov for alt og alle rundt seg..;)
  Ha en fin søndagskveld, klem fra mæ;)

  SvarSlett
 2. Kloke ord til ettertanke som jeg er veldig enig i :)
  Jeg er mye ute i skog og mark og hytta er mitt andre hjem:) Her henter jeg inspirasjon og påfyll.
  Jeg har ett sitat fra en bok jeg liker godt: "Berøringen av naturen gjør forstanden fruktbar og avler kreativitet". Med disse ordene ønsker jeg deg en en fortsatt fin kveld og en kreativ uke :)
  Klem Tove

  SvarSlett
 3. Kjenner meg veldig igjen i det du skriver. Fra jeg var barn har skogen vært viktig for meg. Den gang forstod jeg nok ikke så mye hvorfor, jeg bare merket at jeg likte å være der. Gjerne alene.
  Som voksen kan man reflektere mer over hva det egentlig betyr å være i skogen, og som du sier; det blir et sted for indre ro, for refleksjon og åndelighet.
  Arne Næss har sagt og skrevet mye bra om det å være i naturen, og det å kunne finne rikdom utenom den materielle verden.

  Det er godt å reflektere rundt disse tingene, kjenner jeg. Takk for et interessant innlegg.!
  Klem til deg.

  SvarSlett
 4. Skoven som fristed er bestemt ikke at kimse af Janna, her i Odense er der også en masse frirum af grønne områder at lade op i, når det er sagt er jeg for nylig flyttet fra en forstad til Odense med hus og have, ind i centrum af Odense uden forpligelser med pasning af have, hus med mere, ved at bo til leje i stedet for at eje har jeg al den tid til alene at få opfyldt alle mine kulturelle behov i nærheden af alle de dejlige kulturelle tilbud og altid med en god bog indenfor rækkevidde uden at skulle have dårlig samvittighed over at hus og have forfalder og mistrives, men stadigvæk i nærheden af et såkaldt grønt frirum til den nødvendige afslapning.
  I kærlige tanker, god Søndag aften.

  SvarSlett
 5. Veldig bra skrevet Janne, og du satte egentlig ord på det jeg føler selv. Ikke om skogen, for jeg trenger luft, men alt det andre er akkurat det jeg selv føler og tenker. Min far brukte å si når vi stresset og jaget videre, alltid videre mot nye jag om "å delta", ting og tang:"Dere har ikke fred med dere selv!!" Å det er det vi burde bli flinkere til.....å få fred med oss selv om det er i skogen eller åpent landskap hvor man selv setter grensene og tørr å gå i seg selv, finne veien som er riktig for hver enkelt. Ha en fin søndagskveld.
  Klem fra Greta

  SvarSlett
 6. utrolig godt skrevet !

  jeg har tatt hull på nytelsen.. de små øyeblikk.. tilstedeværelsen.. jeg har kastet alt det andre ut.. jeg orker det ikke lenger.. jeg er blitt egoistisk.. tar vare på meg selv først, og så de andre.. jeg har det godt.. de rundt meg har det godt.. og jeg føler ingen savn over ting jeg har kvittet meg med.. tvert i mot.. det er en befrielse og jeg føler at jeg lever.. midt i byen.. fordi jeg sjelden oppsøker den : ) jeg bruker stiene.. fjæra.. skogen.. og jeg har det fantastisk.

  fin uke til deg Janna. klæm

  SvarSlett
 7. Vakkert skrevet:)

  SvarSlett