onsdag 28. mars 2012

Tro og valg

"Åndelighet" er et populært begep for tiden, og jeg har tenkt en del på dette - hva som ligger i begrepet. ... Religionen har gjennom tusenvis av år forsøkt å lage systemer og struktur for åndelighet og tro, noe som har ledet til maktovergrep og undertrykkelse. Men hvem eier åndeligheten og forståelsen av denne om ikke individet selv?

Personlig forbinder jeg ikke åndelighet med noe som har med religion å gjøre - i den forstand man forstår religion som forbundet med et eller annet, guddommelig overordnet  vesen. For meg handler åndelighet om intuisjon, magefølelse, smerte og lykke...
Jeg underviser blant annet i religion, livssyn og etikk - rle - og mine elever har ved flere anledninger spurt meg om hvordan jeg kan undervise i "kristendom" når jeg ikke er kristen...

Vel, jeg har prøvd å være så ærlig jeg har kunnet, og for det første forklart at faget ikke dreier seg om "kristendom", dernest at jeg ikke tror på en guddommelig, overordnet kraft; jeg har en rasjonalistisk tilnærming til tilværelsen, og at det å "tro" er noe som man egentlig må bestemme seg for, noe en må ønske å gjøre, ville... For det å "tro" handler på en måte om å tilsidesette ens rasjonelle tenking og viten.

I den forstand jeg evner å forholde meg til en religion, måtte det være til buddhismen. Det som tiltaler meg ved buddhismen er at det er ingen Gud som skal tilbes. Buddhismen er den eneste av verdsreligionene som lærer at det ikkje fins noen allmektig skapergud. Det fins guder i buddhismen, men de har ingen skapende eller frelsende makt.  Buddha selv er heller ingen gud. Gudene i buddhismen er ikke annet enn mennesker som på grunn av sin godhet blir født på nytt som guder.

 Buddhismen innehar elementer av både religion, filosofi, psykologi og samfunnsanalyse, men er ingen av delene. Den er en måte å leve på, en livsstil. Det grunnleggende med buddhismen er å forsøke å forholde seg til at livet er i konstant forandring, og det er opp til hver enkelt å gjøre det beste ut av hvert øyeblikk. Hvert øyeblikk i livet er unikt, og vi som mennesker har mulighet enten til å handle ut i fra vaner, forutinntatthet og innbilninger, eller - som buddhismen anbefaler og holder fram som mulig - med våken tilstedeværelse og nærhet til det som er, i stedet for det vi forestiller oss.
En besnærende og optimistisk forståelse av tilværelsen, og noe jeg kan forholde meg til... 

Hvordan er det med deg; har du noe forhold til begrepet?
Ha en fin dag!
Mvh
Janna

5 kommentarer:

 1. Også her er vi ret enige Janna! Du sætter på mange måder ord på det, jeg føler og fornemmer i forhold til "det guddommelige". Religion for mig er bare en ramme, et slags system og en kasse at putte troen ind i. Og som du skriver, har religion i gennem tiderne ført til både magtovergreb, undertryggelse og ...

  For mig har Gud ingen religion. Gud er overalt, i livet, kærligheden, naturen og i hvert øjeblik. Som dig er til en vis grad draget mod Buddismen og er vel i grunden en slags skabsbuddist! ;) Jeg tager mange af buddismens budskaber og filosofiske tanker med mig ind i dagen og livet og skulle jeg vælge, var det der, jeg ville gå hen.

  Gud har ingen religion og kærlighed har ingen alder og intet køn. Alt det er menneskeskabt. Jeg tror på noget andet, noget større som er i hver eneste af os og det er guddommeligt.

  Spændende emne. Dejligt indlæg. Tak.

  Klem og god dag. Har lagt en besked til dig hos mig angående indlægget om overgangsalder i går! ;)

  SvarSlett
 2. Fantastisk Janna, for jeg har det på akkurat på samme måde med Buddhismen, en fredselskende religion/budskab, som Gandhi så rigtigt siger, øje for øje gør blind.
  God Torsdag.

  SvarSlett
 3. Hei : ) Jeg leste ditt innlegg hos Lene... ble litt nysgjerrig... Nå har jeg sett litt og lest litt - liker denne bloggen!

  "Tobben og Ero"... hørte mye på dem i slutten av 70-åra : ) En av favorittene var "Den dag kjem aldri" ; )

  Ønsker deg en fin dag!

  SvarSlett
 4. Jeg opdagede for nogle år siden, at jeg i grunden havde mange buddhistiske synspunkter uden at vide det. Jeg er ikke religiøs, men tror på naturen som en helende kraft, og jeg kan lide det buddhistiske med respekt for alt levende. Og så går jeg varmt ind for at få det bedste ud af livet... :-)

  SvarSlett
 5. Nå skulle jeg gjerne sittet over bordet og diskutert, for dette er interessant!! Jeg er heller ikke kristen...gikk ut av kirka for mange år siden, men kan godt betrakte meg som et religiøst menneske..og tror på at våre liv og veier er lagt..en skjebnetro..ikke fatalist i neg forstand..nei nå skulle jeg pratet:O))
  Har selv hatt RLE-faget, og den viktigste oppgaven jeg følte jeg hadde der, var å få de unge til å engasjere seg, bli kjent med andre livssyn...ord som toleranse og respekt....å til å finne sin oppfatning..midt i konfirmasjonstida og trykket fra slekta:O))
  Ha gode påskedager, klemmer fra mæ;)

  SvarSlett