tirsdag 3. april 2012

Svikefulle april

April og piker er ikke til å stole på.
Ordtak

De gammelnorske navnene på april var fåremåned, grasmåned og vårmåned. Fåremåned, grasmåned;...eh... don`t think sooohooh, selv om fårene og kreaturene kommer på gress igjen etter den lange vinteren enkelte steder i landet....! Vårmåned; huh? Pøh, ikke mye vår å spore her hos oss; i morgest da jeg våknet, var det minus 20 grader her i Dalen! 20 kalde! 20 under null!

Svikefulle april; i går satt jeg ute på terrassen i nydelig og varmende sol. Joda, sola skinner i dag også - fra skyfri himmel - men det er iskaldt i lufta... Men vi får se utover dagen; kanskje blir det terrassevær likevel - omså i kveld med fyr i bålpanna og noe varmende i et glass...det er jo snart fullmåne.

April er ikke i seg selv en sommermåned, men den skal markere starten på sommerhalvåret, og er for mange vårmåneden fremfor noen! Måneden er i alle fall lys og fager, og her i nord merker vi at dagene har blitt merkbart lengre og lysere. På Svalbard er det midnattssol fra 20. april.

Så selv om våren synes langt unna , ligger det lovnader i lyset, og våren er for meg - og mange andre - den beste av alle årstider.

Men i følge almanakken er det mange merkedager i april, og ikke alle er like gode:

5. april: Skjærtorsdag: En av heksenes største festdager.

6. april (langfredag): Pave Sixtus martyr. I de kaldeste fylkene kommer bjørnen ut av hiet sitt ,og spiser du mat med mye salt i, vil du se din tilkommende i en drøm.

8. april: Påskedag. Vent med å tenne opp i ovnen. Den første som gjør det får et dårlig år.

16. april: Magnusmesse. Ser du en grå hare, vil det bli en kald vår.

I tillegg er det tre veldig uheldige datoer en bør være obs på: den 10., 17. eller 18. april: Det sies at hvis du gifter deg på en av disse datoene, mislykkes ekteskapet. Flytter du fra hus og hjem, eller tar ny tjeneste, vil alt gå galt for deg. Blir du syk, tar det lang tid før du blir frisk. Blir noen født på en av disse dagene, lever de ikke lenge. Lever de, blir det i stor elendighet.

Derimot er dagene 2., 4., 12., 20. og 22. april bedre: Kvinnene er ekstra ømme opg kjærlige, og dagene egner seg godt til bryllup.

Forøvrig er det å melde at torden i april gir fruktbart og godt år, og aprilsnø er fattigmanns gjødsel.

Ja, ja, slik går no dagene; snart er det påske, og nå skal jeg lage mat.
Ha en fin kveld videre.
Mvh

Janna

2 kommentarer:

 1. Her var det mye ny kunnskap..mange "skumle" dager:O)..og minus 20!!!..sterke saker..
  Så langt har april vært ekstrem her hos oss mht snøfall, men jeg satser på at vi går rett over i sommer..rett etter påske:O)
  Kos dæ, klem fra mæ;)

  SvarSlett
 2. April er lunefuld ja og fuld af hekserier! ;)

  Mest af alt, tror jeg, handler det om vores hungren efter rigtigt forår, sommeragtige tilstande. Varme sågar. Vi er rejst gennem en lang vinter og har vandret i mørke og kulde. Nu trænger vi til VARME!

  Her blæser vinden iskold i dag og der er ikke meget forår over det. Det er bidende koldt. Jeg skal primært være indendøre i dag, gøre rent og gøre klar til påske. Ja og så ud med hundene selvfølgelig og lige en tur ud og handle ind.

  Ønsker dig en fin fin dag og tak for boganbefalingen hos mig. Spændende forfatter uden tvivl! Glæder mig til at læse mere.

  Klem.

  SvarSlett