torsdag 30. september 2010

Sidebord

Vi synes det gjorde seg godt med de nye sidebordene ved salongen i stua. Lampene som er på bordene, har vi "lånt" fra et gjesterom, så vi trenger egentlig to nye lamper. Men det kommer etterhvert;  må vel ta en tur til Tromsø snart... Disse passet jo svært bra her inne i stua, da, kanskje blir det nye til gjesterommet...?

De to sidebordene som vi har ventet på noen uker nå, kom i dag.
Det var deilig å få mer lys i stua, selv om disse to lampene ikke gir fra seg så veldig mye lys, da...

Det ble fint, synes vi, og er fornøyde med at vi nå begynner å få det hjemlig og trivelig i huset vårt. Men ennå er det en del som "mangler", men det tar tid å bygge opp et interiør, så vi tar det med ro, og synes at tingene får komme etterhvert.

Men vi gleder oss til å få peisen ferdig.
Den skal stå til høyre for søyla dere skimter her i bildet. Mangler ennå et stykke stålrør, men det kommer en av dagene, så da kan arbeidet med å mure omramminga starte :-)

Begge sofaene er veldig gode å sitte i; spsielt den svarte fra Brødrene Anderssons, så her trives vi svært godt :-)

Det var det for denne gang, ha en fin kveld videre!

Mvh
Janna

tirsdag 28. september 2010

Ønsker tips om behandling og vedlikehold av benkeplater

På kjøkkenet vårt her i Huset i skogen har vi benkeplater av heltre og granitt.  Vi valgte heltre og granitt av flere grunner: Tre har en varm og levende overflate, og  granitt gir et klassiskt og stilrent uttrykk. Heltre er også slitesterkt, likeså granitt, som blant annet har stor motstandsdyktighet mot riper og slitasje, og har veldig lite vedlikeholdsbehov. 

Benkeplata i "baren".
Platen vil få en mørkere lød når den blir oljet.

Samme som ovenfor.

Øya.

Våre benkeplater er kjempevakre å se på, men jeg har forstått at selv om de i utgangspunktet er  slitesterke og at spesielt granittplatene har lite vedlikeholdsbehov, så vil det å holde dem like vakre over tid, kreve kjærlighet og omtanke; dvs. vedlikehold og stell!

Jeg er defor nå på jakt etter tips som kan hjelpe oss å holde våre benkeplater formstabile og fine år etter år!

Jeg har fått med meg at benkeplatene i heltre må behandles med olje minst fire ganger rett etter at de er oppført, og ellers med olje og/ eller voks tre-fire ganger årlig for å hindre uttørking. Hva slags olje er best? Hva slags funksjon har voks i samspill med olje...? Betydning utseendemessig?

Vi har heltre benkeplater også rundt den ene vasken: Hva med ekstra beskyttelse der? Eventuelt hvilken ekstra beskyttelse?

Granittplatene krever også en viss regelmessig pleie. Jeg har lest at det kan være en fordel å mette steinen med naturlige fettstoffer ved montering, for slik å gjøre platen mer motstandsdyktig mot f.eks. flekker. Hva slags naturlige fettstoffer er det her snakk om?Jeg har også lest om at porene i steinplaten kan forsegles med et oljebasert impregneringsmiddel for steinmaterialer. Dette skal hindre smuss og annen forurensning å trekke inn i steinen. Hva slags middel er best her?

Er det noen der ute i Blogglandia som har erfariger med det jeg her snakker om, og som har lyst til å komme med tips og innspill om hvordan vi nå bør gå fram for å gi våre benkeplater en best mulig start på et forhåpentligvis langt - og vakkert - liv i vår kjøkkentjeneste! :-)???

Ha en fiiin tirsdag!
Mvh

Janna

mandag 27. september 2010

Vi ønsker oss...

Her i Huset i skogen samler vi blant annet på vakkert porselen, og i likhet med mange andre i Blogglandia, har vi falt for - og ønsker oss - de vakre porselenservisene til designerduoen wik&walsøe.

Designerne Ragnhild Wik og Linda Svedal Walsøe har fått en fantastisk mottagelse både her hjemme og internasjonalt, og har blant annet vært blant de utvalgte representantene for Norsk design på messen 100 % Design i London flere år på rad. 

Inspirert av norsk natur og folklore, har wik&walsøe skapt et nydelig utvalg av blant annet vaser , lyslykter, kopper og fat.

Porselenet er av høy kvalitet, og vi har falt for serien som heter Alveskog.

Denne vasen er fra seien Alveskog . Den finnes i to str.: 20 og 26 cm. 

Denne koppen og fatet er også en del av den samme serien som vasen, og vi synes de er nydelige - og de ville ha passet svært godt inn her i skogen hos oss.
 
 
Et frokostbord dekket med et slikt service... Med utsikt til fjell og skog... Sukk! 

  Vi liker også veldig godt dette fatet fra serien Woodstokk.

Ha en fin mandag.

Mvh
Janna

søndag 26. september 2010

Søndagskos

I dag har vi her i skogen kost oss med kakebaking, maling, reparasjon av en gåen vannpumpe og diverse ryddearbeid ute. Jeg har bakt gulrotkake og ryddet, Vilde har bakt sjokolade- og nøttecookies  og malt 156 stk!!! klosser til vindusomramminga ute, og min kjære har stått for diverse reparasjons- og ryddearbeid.

Innimellom øktene har det blitt tid til litt kaffe- og kakekos for tre slitne, men fornøyde arbeidere her i Huset i skogen.

 Kaffe til min kjære og meg, og juice til Vilde på 15 år som ennå ikke er veldig glad i kaffe. Kaffeservicet er gammelt, og kjøpt på den ofte nevnte antikvitets- og bruktbutikken i Trollvik. 

Gulrotkake.
 
Sjokolade- og nøttecookies på stettfatet fra Lene Bjerre.
Fatet er så vakkert, og står framme hele tiden. Vi fikk det i bryllupsgave fra tante Ragnhild og onkel Svein da vi giftet oss for snart to år siden.

Nå venter vi snart besøk, og det er alltid koselig.

Ha en fin søndag videre, dere òg!
Mvh
Janna

lørdag 25. september 2010

God helg

Jeg vil bare ønske dere alle en god helg, og om været er godt eller ei, så må vi huske på at: 
"Ingen kan gjøre noe med været, men alle er herre over sin egen hjertevarme".
                                                                                                          Ukjent opphavsmann

Blomster skaper alltid god stemning, og jeg handler som regel inn en bukett eller to til helgen, og nå når alt er litt sånn uferdig her hos oss, ja, så er det ekstra koselig med en bukett roser på bordet.

 Ettermiddags-stemning i hytta.

 Ha en fin lørdag.
Mvh
Janna 

torsdag 23. september 2010

Kjøkkenøya

Enda et kjøkkeninnlegg, ja det går i kjøkken for tiden :-) Men det er jo det vi er opptatt av nå, da,  og jeg hadde i dag bare lyst til å vise noen bilder av den flotte kjøkkenøya vår. Dette er arbeidsstasjonen på kjøkkenet vårt, med vask (ikke montert ennå), pop-opp-kottakt, og diverse hjelpemidler lett tilhjengelig. Det er god plass rundt øya på alle kanter, så man trenger ikke å åle seg forbi hverandre når man jobber her.

Øya er 220cm lang og 110 cm bred, og er tiltenkt rollen som arbeidstasjon her på kjøkkenet vårt. Benkeplaten er av granitt, og det skal monteres en vask også her, for det vil være praktisk med en vask i umiddelbar nærhet av der man tilbereder maten.

Detaljbilde. 
Vi liker så godt klossene under plata på hvert hjørne av øya.

Samme som ovenfor.

Fra en annen vinkel.

Siden som er nærmest vinduene.

Utsyn mot spiseplassen.

Utsyn fra spiseplassen mot kjøkkenet.

Fra barsiden. Venter nå på at barkrakkene fra Italia skal komme.
De burde komme snart;  det var ca 6-8 ukers leveringstid på stolene, og den tiden er gått nå...

Over øya henger kitchen-island-lampa fra Amerika. Det å få den hit var et kapittel for seg selv, og et eksperiment som ikke frister til gjentakelse; det ble utrolig dyrt:  frakt, toll.. Ja, ja, sometimes you win, sometimes you lose, så... vi dveler ikke ved det.

Og lampa er kjempefin synes vi,  og den skal opplyse vår tilværelse på kjøkkenet i laaang tid - håper vi! Både stil og farger på lanpa passer perfekt til kjøkkenet ellers, og til resten av huset.

Vel, nå gjenstår det bare å vente på resten, slik at vi kan ta kjøkkenet i bruk - og slik at jeg kan style, pynte og virkelig gjøre det som jeg synes er morsomt! 

Lover at det ikke blir mer om kjøkkenet på en stund;-)

Ha en fin kveld videre.
Mvh
Janna

onsdag 22. september 2010

Kjøkkenet begynner å ta form!

Her i Huset i skogen har det blitt jobbet hektisk de to siste dagene med å montere kjøkkenet vårt. Det er enda noen småtterier som må lages på snekkerverstedet på Finnsnes før vi kan si at alt er ferdig, men håndtverkerne har tatt diverse mål her og der, og er nå reist hjem til Finnsnes for å "snekkerere" litt, for så å komme tilbake for å legge siste hånd på verket. Når det blir, vet vi ikke...

Men min kjære og jeg går nå rundt og kikker og beundrer det som er kommet på plass så langt, og vi er kjempefornøyde, og kan nesten ikke vente med å ta det nye kjøkkenet vårt i bruk. Så selv om vi nok må smøre oss med tålmodighet enda en stund før Le Chef og Co kan innta sitt domene, har vi stor tro på at vi kommer til å få et fantastisk kjøkken; som ikke bare er fint å se på, men et sted der det er praktisk og hensiktsmessig å både lage mat og alt det andre som følger med. 

Har du lyst til å se hvor langt vi er kommet?
Velkommen inn en tur ...

 Her ser vi litt av arbeidsøya til høyre - der vasken mangler - og baren til venstre. Rett fram ser vi kokegrua med frysehjørnet til venstre. Til høyre for ovnen (ikke med på bildet) er det et kjølehjørne.

Her ser vi baren, der jeg ikke har kunnet dy meg; jeg har samlet litt saker fra hytta og forsøkt å stæsje litt :-) Som dere ser er det her noen åpne skrog, hvor det skal være skuffer, men som sagt ovenfor; det er ennå noen ting som må lages til på verkstedet på Finnsnes.

Samme som ovenfor. I hyllene skal det monteres downlights.Benkeplatene vi her ser er i heltre, og skal forøvrig oljes, og vil da få en mørkere, varmere lød. Platene rundt ovnen og på kjøkkenøya er i stein.

Kokegrua. Veggen bak skal flislegges. 
Kjølehjørnet med  manglende møbelfront ser vi til høyre  bildet.

Her mangler det front på servantskapet, på oppvaskmaskinen og på skapet som står på benken. Det skal i tillegg være en hylle med downlights i over vinduene. Det blir kjekt med lys rett over vasken. Som dere ser, mangler vi blandebatteriet til vasken også her. Og over hele kjøkkenet mangler det sokler/sokkellister. Men det kommer... Snart, håper vi!

Detaljbilde av omramminga over kokegrua.

Samme som ovenfor.

Som sagt, det er enda en del arbeid som gjenstår, blant annet skal blandebatteriene monteres, gass tilkobles, og rørleggeren som skal utføre disse tingene er ikke ventet før i neste uke. Elektrikeren skal montere stikkontakter på hvitevarene og koble til lys etc, og det skal legges fliser på veggen i kokegruen. Dette blir ikke gjort med det første, for både elektrikeren og flislegger/snekker skal på elgjakt til helga, så her gjelder det som sagt å smøre seg med store doser tålmodighet. 

Så sånn går nå dagene, men vi velger å si at tiden kommer, og vi gidder ikke stresse; vi koser oss heller her og nå, og ser fram til en lang, fin, arbeidsom høst - ja, for man skal være glad for at man er i stand til å arbeide! Og sist, men aldeles ikke minst, ser vi fram til slutten av november, for da kommer min datter og barnebarn på besøk fra Chicago, og skal være her hos oss til over nyttår. Så: det er alltid noe å se fram til, og vi synes vi har så mye å glede oss over, dermed kan jeg ikke si annet enn:

Ha en fantastisk fin onsdagskveld, dere også!

Mvh
Janna

tirsdag 21. september 2010

Resten av kjøkkenet er ankommet Huset i skogen!


Vet dokker ka; einten dokker trur de´eiller ei; resten av kjøkkenet har ankommet!!!
Det ser kjæmpeflott ut - veel - det et par ting eg aillerede ser at eg ikke e´ heeelt fornøyd med, men det går sikkert an å fikse sånn at det blir bra... satser på det... og eg trur at når dæm nu har fått nån ting på plass, og vi får sett på det hær ordentlig, tatt det i øyiensyn liksom... så kommer vi til å bli godt fornøyde!

Bildene nedenfor viser kaoset i går kveld da kjøkkenmoduler, benkeplater og diverse, ankom sånn i 2130-tia.

Dette skal i løpet av et par dager nå settes opp av et par dyktige håndtverkere fra 

Det blir spennende å se det ferdige kjøkkenet!

Litt rot, ja, men om et par dager ser det forhåpentligvis myyyye bedre ut :-)

Innerst her ser dokker ovnen vår. Gass og elektristet i skjønn harmoni!
Gleeeder meg til å tilberede mat her :-)

Min kjære sjekker listverk...

Mvh og ønske om en fin dag for alle
fra en syk(t) glad Janna!
(Ja, eg e´ faktsk syk, veldig, har så ondt i hode´at eg knapt ser ka eg skriv, e´ sykemeldt nån daga, må kvile og ta ting med ro, og så skal eg visstnok sendes til et rehabiliteringssenter der mine såre lemma skal få intensiv trening en fire ukers tid eller så...! Vel, vi får se kossn det går).

søndag 19. september 2010

Ehh.... stil eller...

I etterkant av diskusjonen om stilarter og kritikk av den hvite trenden på NIBs sider; ref. soveromskonkurransen, har jeg tenkt litt omkring begrepet "interiørstil".  Den mest populære "stilen" de siste årene her i Norge har vært det som tidligere ble kalt "shabby chic". I dag kalles det "fransk landstil", men det er kanskje ikke helt riktig å kalle trenden det. Den franske landstilen er mer rustikk, med for eksempel teglstein og synlige bjelker, enn det som generelt kalles for "shabby chic". Den landstilen vi har her til lands minner mer om den danske landstilen.

Her i Huset i skogen liker vi den sørfranske, rustikke, mer fargerike landstilen veldig godt, men vi ønsker ikke å sette vår egen stil i bås; vi har prøvd å definere stilen, men finner ut at vi ikke passer helt inn i de etablerte stiltrendene. Vi er for individuelle, og vi ønsker å skape vår egen stil, og det gjør vi blant annet ved å bevisst dra inn elementer fra forskjellige stilarter. Her i Huset i skogen har vi
blandet møbler og "ting og tang" som vi rett og slett synes er fine.
Stil? Tjaaaa... Si det; vi kan kanskje kalle vår stil  
"Shabby Fransk Rokokko "...? ;-) 

Et tablå med både rustikke og elegante elementer.


Ideen bak mye av det vi gjør interiørmessig her i huset, er å tilsette kontraster, kontraster som vi synes kler hverandre og som er med på å gjøre hjemmet vårt til... nettopp vårt! Det er slik jeg kler meg også; et struttende tyllskjørt til en røff skinnjakke - det er kontrastene som skaper spenning og understreker stilen.

 Samme som ovenfor. Liker fargene og sammensetningen  veldig godt, men lampene skal kanskje flyttes når vi får de to sidebordene vi har bestilt.

For å skape spennende kontraster i interiøret, har vi kombinert malte og beisede flater med enkelte tapetserte fondvegger. Interiørbeis gir dybde og spill til treverket og angir den rustikke stilen, mens malte takflater og listverk i eggehvitt gir kontrast og et mer moderne preg. 

  Et annet lite tablå. Bordet er i jaktstil og kjøpt på brukt- og antikkbutikken i Trollvik. Vi synes kombinasjonen av de rustikke, beisede veggene og de klassiske omrammingene rundt dører og vinduer, samt listverk, er vakkert.

Detaljbilde av bordet.

Pynt...

 Vi har blandet tekstiler med ulike strukturer og teksturer, saueskinn og silkeputer i varme rødfarger, kombinert med beige, blått og grått. Vi har møbler i velour, skinn og gamle materialer, og disse synes vi er tøft å kombinere med flettet kurv, ull og lin. Elementer som bryter, er nøkkelen til det lille ekstra. Samtidig har vi vært forsiktige med å blande for mange forskjellige farger og elementer i interiøret, for det kan virke rotete.  Men ved å ha interiørdetaljer i samme fargeskala har vi forsøkt å binde rommene sammen og skape helhet i huset. 

Sittegruppen på galleriet.  
Her har vi to Howard-sofaer, og vi har bestilt en puff i samme stil vi skal ha her.

Saueskinn og pute i "jaktstil" hører med.


Fra stua nede.


Jeg synes innimellom at interiører som matcher for mye, blir kjedelige, så jeg prøver alltid å tilføre noen overraskende detaljer.  Våre vakre, gamle røde rokokkomøbler skaper en ypperlig og nødvendig kontrast til de rustikke veggene og gulvene, og er med på å skape stemning i stua.

Så mottoet vårt er: tørr å tenke utradisjonelt og husk at det finnes ikke noen fasitsvar på hva som passer og ikke passer sammen. Effektfulle kontraster skapt gjennom et bevisst valg av farger, møbler og småting setter særpreg på hjemmet og gir det sjel.

Ha en fin kveld videre.

Mvh  
Janna 
 

lørdag 18. september 2010

Lasagne á la Janna

Vi her i Huset i skogen er glad i italiensk mat, og pasta er noe som det er lettvint og enkelt å ty til - til både hverdag og fest. Ofte  er det slik at jeg etter jobb bare finner fram de tre essensielle ingrediensene som kan kalles basisen i det latinske kjøkkenet: nemlig løk, hvitløk og tomat.  Disse tre ingrediensene er starten på tusenvis av pastaretter fra klassisk spagetti bolognese til lasagne.  

I dag har jeg laget lasagne.

 Foto: Janna

Jeg starter alltid med å hakke løk, steke den gyllen, ha i hvitløk og steke litt til, men OBS: passer alltid på at den ikke svir seg, og så har jeg i tomatene - man kan bruke ferske tomater og hakke dem opp eller hermetiske tomater på boks,  tilsetter litt krydder og diverse ingredienser,  og så lar jeg alt dette koke - gjerne leeeenge!

Tomat er forøvrig verdens viktigste antioksidantbombe, men ble en gang i tiden ansett som giftig! Nå er tomaten en av de viktigste grønnsakene i verden. Den er tilgjengelig hele året, blir spist i store mengder og inneholder en rekke helsefremmende stoffer. Selv knasker jeg gjerne tomater døgnet rundt, det finnes jo så mange deilige sorter, og spesielt godt liker jeg grønne tomater... stekte grønne tomater... 
  
I dag har jeg med basis i de ovenfornevnte ingrediensene laget en bolognese - en klassisk kjøttsaus - og sammen med en enkel bechamelsaus og parmesan, ble dette til retten lasagne, som min kjære og jeg har spist og kost oss med nå i kveld, med en deilig rødvin til!

Jeg  bruker en del tid på denne retten; lar gjerne kjøttsausen koke både én og to timer, og det er verdt det; den blir skikkelig rund og god på smak. 

Min ynste datter, Vilde, som eeelsker mammas hjemmelagede lasagne, har dratt for å overnatte hos en venninne og fikk da ikke spist sammen med oss, men lasagne kan ofte med fordel stå en stund, og er nesten bedre dagen etter... Da har den satt seg skikkelig og kan bare varmes opp i stekeovnen noen minutter.

Håper du ble inspirert...
Ha en flott lørdagskveld videre!

Mvh
Janna