søndag 19. september 2010

Ehh.... stil eller...

I etterkant av diskusjonen om stilarter og kritikk av den hvite trenden på NIBs sider; ref. soveromskonkurransen, har jeg tenkt litt omkring begrepet "interiørstil".  Den mest populære "stilen" de siste årene her i Norge har vært det som tidligere ble kalt "shabby chic". I dag kalles det "fransk landstil", men det er kanskje ikke helt riktig å kalle trenden det. Den franske landstilen er mer rustikk, med for eksempel teglstein og synlige bjelker, enn det som generelt kalles for "shabby chic". Den landstilen vi har her til lands minner mer om den danske landstilen.

Her i Huset i skogen liker vi den sørfranske, rustikke, mer fargerike landstilen veldig godt, men vi ønsker ikke å sette vår egen stil i bås; vi har prøvd å definere stilen, men finner ut at vi ikke passer helt inn i de etablerte stiltrendene. Vi er for individuelle, og vi ønsker å skape vår egen stil, og det gjør vi blant annet ved å bevisst dra inn elementer fra forskjellige stilarter. Her i Huset i skogen har vi
blandet møbler og "ting og tang" som vi rett og slett synes er fine.
Stil? Tjaaaa... Si det; vi kan kanskje kalle vår stil  
"Shabby Fransk Rokokko "...? ;-) 

Et tablå med både rustikke og elegante elementer.


Ideen bak mye av det vi gjør interiørmessig her i huset, er å tilsette kontraster, kontraster som vi synes kler hverandre og som er med på å gjøre hjemmet vårt til... nettopp vårt! Det er slik jeg kler meg også; et struttende tyllskjørt til en røff skinnjakke - det er kontrastene som skaper spenning og understreker stilen.

 Samme som ovenfor. Liker fargene og sammensetningen  veldig godt, men lampene skal kanskje flyttes når vi får de to sidebordene vi har bestilt.

For å skape spennende kontraster i interiøret, har vi kombinert malte og beisede flater med enkelte tapetserte fondvegger. Interiørbeis gir dybde og spill til treverket og angir den rustikke stilen, mens malte takflater og listverk i eggehvitt gir kontrast og et mer moderne preg. 

  Et annet lite tablå. Bordet er i jaktstil og kjøpt på brukt- og antikkbutikken i Trollvik. Vi synes kombinasjonen av de rustikke, beisede veggene og de klassiske omrammingene rundt dører og vinduer, samt listverk, er vakkert.

Detaljbilde av bordet.

Pynt...

 Vi har blandet tekstiler med ulike strukturer og teksturer, saueskinn og silkeputer i varme rødfarger, kombinert med beige, blått og grått. Vi har møbler i velour, skinn og gamle materialer, og disse synes vi er tøft å kombinere med flettet kurv, ull og lin. Elementer som bryter, er nøkkelen til det lille ekstra. Samtidig har vi vært forsiktige med å blande for mange forskjellige farger og elementer i interiøret, for det kan virke rotete.  Men ved å ha interiørdetaljer i samme fargeskala har vi forsøkt å binde rommene sammen og skape helhet i huset. 

Sittegruppen på galleriet.  
Her har vi to Howard-sofaer, og vi har bestilt en puff i samme stil vi skal ha her.

Saueskinn og pute i "jaktstil" hører med.


Fra stua nede.


Jeg synes innimellom at interiører som matcher for mye, blir kjedelige, så jeg prøver alltid å tilføre noen overraskende detaljer.  Våre vakre, gamle røde rokokkomøbler skaper en ypperlig og nødvendig kontrast til de rustikke veggene og gulvene, og er med på å skape stemning i stua.

Så mottoet vårt er: tørr å tenke utradisjonelt og husk at det finnes ikke noen fasitsvar på hva som passer og ikke passer sammen. Effektfulle kontraster skapt gjennom et bevisst valg av farger, møbler og småting setter særpreg på hjemmet og gir det sjel.

Ha en fin kveld videre.

Mvh  
Janna 
 

7 kommentarer:

 1. Du har ihvertfall lyktes med din stil, den harmonerer på alle bilder du viser og øyet hviler når jeg betrakter bildene dine. Nydelig!
  Det viktigste er jo å finne den stilen eller rettere sagt å skape det hjemmet som føles hjemme for enhver.
  Selv har jeg ei hytte som har sin sjøsommerstil og et hjem som er forrestenavåretstil:D
  Ha ei god uke, men nyt kvelden først, klem fra meg;)

  SvarSlett
 2. Veldig godt skrevet Janna og bildene dine dokumenterer at du har din stil, en stil jeg synes er RÅfin!! Jeg har også min stil og den er ikke shabby chik..vet ikke hvordan det skrives, hehe:)
  Det er viktig å ha sin egen stil og ikke følge trenden...vel, jeg maler mange vegger hvite her men det er fordi det passer huset ved havet! Men skal male rommet til Major i ny gråmaling..som ser ut som murvegg. Bare jeg får tak i den.
  Hold på stilen din du, den er unik og vakker og passer huset perfekt!!!!
  Kos dæ, klæm fra mæ:)

  SvarSlett
 3. Du har sansen Janna. Her kunne jeg flyttet inn med en gang.

  Jeg skal ikke uttale meg for mye om interiør, for det kan jeg alt for lite om, men jeg er enig at det er pent med kontraster og det å blande tekstiler med ulike strukturer og teksturer er tøft.

  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 4. Tja, synes nå det må gå an å kalle stilen "Personlig" jeg da, og jeg liker i alle fall hjemmet ditt! :)

  SvarSlett
 5. Hei
  Det er flott å kunne se at man tør å stole på seg selv og sine egne instinkter når det gjelder "stil" og interiør. Litt kjedelig når man kopierer "stiler" i interiør-blader ol. Har har sansen for hjem som er personlige og særegne. Dere har hvertfall fått det utrolig fint i nye huset deres. Har selv bodd i Nordreisa og fikk skikkelig lengsel til den flotte naturen der når jeg så bildene av fjelltoppan i sin høstprakt.
  Mvh Åslaug

  SvarSlett
 6. Hellu.
  Skjønner ikke hvorfor du ikke kommer opp i bloggstreamen min, men nå er du lagt til. Ser jo at jeg har mistet noen innlegg her. Så NYDELIG det har blitt!!!!!
  Jeg synes at alle stiler er flotte så lenge "stylisten" får det til å se gjennomført ut. Noen kan mixe og trixse med alt mulig og det blir bra, mens andre har det "nesten" likt og det stemmer liksom ikke. Tror det har med det estetiskeøyet vårt å gjøre, kunsten liksom?
  Vel nok tanker i kvelden om stiler.

  Leste innlegget hvor du er så glad dere er nærme målet med huset og at du er fornøyd. Ikke noe er bedre enn det. OG dere har et helt fantastisk hus.

  Ha en fin høstkveld.

  Klem

  SvarSlett
 7. Jeg var helt sikker på at ditt soverom ville gå til finalen. Det var et de få som skilte seg ut. Jeg har også vurdert å lage et innlegg om inredningsstiler, men har kanskje for lite kunnskap til det. Vi får se.

  SvarSlett