onsdag 25. januar 2012

Den nordlige morgenrøden

I går MÅTTE jeg bare ut for å se på nordlyset. Jeg var egentlig for forkjølet, febersyk og elendig, og hadde bare lyst til å bli under dyna, for ute var det nesten minus 20 grader. Men min kjære nødet meg, og da var det bare å hoppe i diverse lag med ull-og dunklær og pelle seg ut. 

Og det angret jeg ikke på - før i dag tidlig, da feberen nærmet seg færlig nær kokepunktet, og jeg måtte være hjemme fra jobb - for nordlyset var spektakulært. Det flammet over den blåsvarte, stjernespekkede vinterhimmelen, var en himmelens poesi, en magisk flammedans i nattemørket, oppført for min kjære, meg og hundene i hundegården. Det strålende, svaiende lyset med grønnskjær i, glødet i buer og bånd. Det pulserte langsomt – sluktes og tentes, og sluktes igjen. Bølger beveget seg langs de langstrakte buene, som om brudeslør av lys blafret i vinden...
Det var som alltid et betagende syn som det er vanskelig å beskrive. Og selv om vi nå i våre dager vet ganske mye om nordlyset, er det fremdeles noen sider ved dette naturfenomenet som ennå ikke har funnet sin fulle forklaring.

I gamle dager - da jeg var barn- var det mye mystikk og mange myter spunnet omkring Nordlyset. Enkelte historier gikk ut på at hvis du vinket til nordlyset eller viftet med et hvitt tørkle, ville nordlyset tro at du ertet det, noe du IKKE burde gjøre; nordlyset ville bli sint og komme og TA deg! En annen, snillere versjon av denne historien sier at hvis du vinket med et hvitt tørkle til nordlyset, så vinket det tilbake til deg :-) 

I riktig gamle dager ble nordlyset tatt som et varsel om straff. Man trodde også at det varslet krig og pest. Noen trodde til og med at det var gamle, ugifte kvinner som lagde nordlyset etter at de var døde. Samene mente at nordlyset hadde en overnaturlig kraft, og de kalte nordlyset for det hørbare lyset; de mente at kraftig nordlys kunne høres; nesten som knitring av papir, et flagg som slår i vinden eller suset av en foss.

I dag vet vi at det er kraftige vinder på sola som danner grunnlaget for det lyset vi kan observere på himmlen vinterstid her nord. For akkurat som på jorda blåser det på sola. Disse vindene kalles solvinder eller solstormer. Solvindene sender ut elektrisk ladede elektrone- og ionepartikler. Noen av disse partiklene havner i jordas atmosfære, og kolliderer med gassene som finnes der. Det er disse kollisjonene som forårsaker nordlys. De ulike gassene i atmosfæren brytes i ulike farger av lyset, avhengig av hvor høyt eller lavt i atmosfæren de befinner seg, derfor oppstår det ulike farger på nordlyset, blant annet gult, grønt, rødt og blått. 

Den magnestiske nordpolen, som ligger ved siden av nordpolen, tiltrekker seg partiklene fra sola, de som danner nordlys. Partiklene legger seg i en oval ring i atmosfæren rundt den magnetiske polen, og denne ringen kalles nordlysovalen. Områdene som ligger under denne ringen kan se nordlyset når det, som nevnt ovenfor, er mørkt og klart vær. (Akkurat det samme skjer på den sørlige halvkule, men der kalles lyset for sørlys).

Ha en riktig fin kveld, alle sammen. 
Og er vi som bor her nord i verden, under nordlysovalen, riktig heldige, kan vi observere nordlyset i kveld igjen. 
Husk bare: Ikke vink til det...

Mvh
Janna

3 kommentarer:

  1. Enda godt det ikke skyldes gamle ugifte kvinner:O) Utrolig fascinerende dette lyset.
    Hold deg under pleddet og bli frisk!!
    Klemmer fra mæ;)

    SvarSlett
  2. Plystrer du til Nordlyset...danser det litt ekstra for deg, det gjorde jeg i gårkveld, da tok det noen ekstra dansetrinn...så var det borte!

    SvarSlett
  3. så vakkert : ))

    takk for gode ord Janna.. klæm : )

    SvarSlett