tirsdag 4. januar 2011

Tilbake til hverdagen

Så er hverdagen tilbake, og vi her i huset synes at det er helt greit - ja, nesten litt godt - å få livet inn i normale rutiner igjen. Godt å være tilbake på jobben; se igjen gode kolleger, møte flotte elever, og ikke minst: starte på arbeidet med å rette store bunker med juletentamener!!!

En helt annen del av det å få hverdagen på plass, handler om å si farvel til julens utskeielser i matfatet. Dette trenger ikke å bety en hverdag fattigere på deilig mat og smak, eller om regelrette  slankeprodukter; vi her i huset er alt for glade i at maten skal smake..., men kanskje kan vi velge lettere alternativer.

Nå synes vi jo at vi i utgangspunktet allerede er ganske så sunne i matveien - jeg personlig trenger vel egentlig å kutte ut en del av mitt daglige sjokoladeforbruk..., men det er kanskje også en kjent sak for de som kjenner oss, at vi er veldig glade i å bruke smør, rømme og fløte i mattilberedningen, så kanskje trenger vi også å endre en del tilgrodde vaner når vi lager mat! 

Så: Jeg tenker å prøve å bytte ut noe smør med olivenolje og ellers bruke mindre mengder smør og fløte enn jeg vanligvis gjør. Når det gjelder rømme, så bruker jeg vanligvis lettrømme, men  dette kan også med fordel erstattes med for eksempel kesam som i tillegg til å være mager, er et svært anvendelig melkeprodukt.


Ps: i dag skal vi ha pai - surprise! - og  den er tilberedt med mindre smør, med matfløte i stedet for kremfløte, og med parmesan som på grunn av at den er så tørr har en mye mer konsentrert smak enn annen ost. Derfor trenger man ikke bruke så mye, og dermed blir retten magrere... Så dette går rette veien...
... Men det er jo hverdager vi har flest av, så det gjelder å kose seg, og med pai, et godt glass rødvin, salat og gode oljer og eddiker, er hverdagskosen sikret denne tirsdagen...

For oppskrift på min røkelakspai, se her:

Ha en fiiin ettermiddag videre, dere òg :-)

Mvh
Janna

5 kommentarer:

 1. Pai...mmmmm!
  Er en dame som virkelig ELSKER pai i alle former, både mat og frukt/bær pai.
  Gleder megtil å prøve ut denne oppskriften!

  SvarSlett
 2. Pai er snadder!
  Jeg bruker faktisk ikke smør og nesten ikke rømme, fløte er bannlyst...så egentlig ligger jeg godt an, men er så glad i sjokolade:(
  Idag er det fullkornpasta og kjøttdeig av hjort her i huset, men så er det jeg som står for hverdagsmaten, gubben for festmåltidene:)
  Sitter med alle rettebunkene selv, så gleder meg til de forlater arbeidsplassen min i slutten av januar:)
  Koos deg, klem fra meg;)

  SvarSlett
 3. Ingen tvivl om, at I lever godt i huset i skogen! :) Jeg synes egentlig også, at rigtig smør, fløde og den slags hører sig til GOD MAD, men jeg bruger det faktisk yderst sjældent selv. Jeg er generelt glad for magert mad med masser af grønt, MEN som dig har jeg det også sådan, at det skal smage af noget og det skal smage godt! :) Og så er der jo rødvinen! Uhm, mørk chokolade og rødvin, der bliver jeg svag! ;) Men i dag har vi drukket vand til frikadellerne og spist blomkål og en hjemmelavet kold creme fraise sauce med hvidløg, forårsløg og krydderier. Det smagte godt!

  Din pai ser super lækker ud! Vi kalder i øvrigt pai for tærte!

  God aften til dig og dine. Hyg jer! Klem.

  SvarSlett
 4. Pai er godt, tror jeg må prøve meg på det en dag, her synes jeg også det er deilig å ta fatt på hverdagen igjen, og så ville jeg bare tilslutt si at du har et utrolig flott hus.. nydelig.

  SvarSlett
 5. Oi..den paien så god ut....pai er en favoritt. Smør, matfløte og rømme hører helgene til her i huset:) Men at disse ingrediensene "hever smaken" er det ingen tvil om:)
  Til helga er det kyllinggryte....med matfløte:)
  Ha en fin onsdag, klem fra meg:)

  SvarSlett