onsdag 5. januar 2011

Rester av julekos...


Jeg har hatt flere bloggrunder de siste dagene, og leser og ser at veldig mange har rydda bort jula allerede. Tradisjonelt har julen vært feiret så lenge som til midten av januar, men i dag er julen for mange ferdig allerede tredje eller fjerde juledag. De tradisjonelle 13. og 20. dag jul er (dessverre?) i ferd med å viskes ut. 

Og jeg kjenner at: Huff, kanskje burde vi her i huset også bli ferdig med jula...  Men vi synes det er så koselig her, og vi har jo ikke mye julepynt; noen røde stearinlys, noen røde puter - men det har vi jo alltid, hele året - noen juleblomster, og så juletreet da... Og et par kranser med julebånd... Vi har ikke rukket å bli så veldig lei...

Men vi har bestemt oss: Trettende dag jul skal pynten ut, ikke før, men da skal vi rydde jula ut, for det må den! Trettendedag er siste frist!

Men let's face it: Å pynte til jul er morsomt. Å pakke ned jula er kjedelig. Så vi tenker at kanskje kan vi rydde jula ut fra Huset i skogen med en fest, slik de gjorde i gamle dager!   For mange steder ble Trettendedag jul, altså 6. januar kalt Gamle juledag og ble feiret som den virkelige juledagen. Man spiste julemat og hadde trearmede lysestaker på bordet (helligtrekongers lys). Man drakk også en skål for et godt år. På kvelden måtte folk holde seg i hus - da begynte nemlig Åsgårsreia sitt tilbaketog. Det man drømte denne natten ville skje i virkeligheten.  

Så her i huset tenker vi å kaste ut juletreet , pakke bort pynt og stæsj, og be noen gode venner på middag.

Foto: Janna


Men juleblomstene skal ikke ut før de dør, kan ikke kaste ut de nydelige, velduftende sviblene; de lyser så fint opp her i mørketiden hos oss, i likhet med de røde julestjernene...

Den trettende dag jul - 6. januar -  skal  ellers minne oss om mennene fra Østerland som kom til Betlehem. I Bibelen kalles de for de "vise".

I "gamle" dager var trettendedagen også en viktig merkedag for været. Dersom det var fint og klart vær på denne dagen, ga det et godt og grøderikt år, sa man. Været denne dagen ville vare i 13 dager. Nå begynte også den kaldeste delen av vinteren.

Trettendedagen ble også av noen kalt Avfaredag. Det var fordi juleturingen nå var over og alle gjester skulle reise hjem. Noen brukte også tyvendejuledag til reisedag.

Primstavens tegn for denne dagen er en klokke, tre kors, tre kroner eller tre menn.

Ha en fin ettermiddag, og nyt siste rest av jula - de av dere som ennå ikke har rydda den bort :-)
Dere andre får kose dere i roen og kosen som alltid følger i etterkant av "oppryddinga" !

Klem
Janna

10 kommentarer:

 1. Skønt at læse lidt om de gamle traditioner. Og for en god ide at slutte julen af med en fest! Det vil jeg også gøre næste år, når vi sidder i vores nye hus og har plads til rigtigt gæstebud. Tak for den gode ide, Janna. Håber I får nogle dejlige sidste juledage ... ;)

  Klem

  SvarSlett
 2. Jeg må si meg enig med Megan. Det var en god idè å avslutte julen med en fest.
  Fine bilder av sviblene. Det er så lekkert hjemme hos deg.
  Kos dere med siste rest av julen.

  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 3. Jeg er helt enig med deg,ha jula til 13 dags jul.Folk begynner så tidlig med juleforberedelsene at de nesten er lei jula når den kommer.D er viktig å holde på tradisjonene,ikke minst pga ungene.Fin blogg du har :)))

  SvarSlett
 4. Den tradosjonen med å ta en fest som avslutting har jeg aldri hørt om. Ha dine tradisjoner du og ikke bry deg om hva andre gjør:) Alle har vi hver vår måte. Nydelige svibler...klart du ikke kaster de!!! Jeg har klipt ned amaryllisen...må teste ut om den kommer en gang til...
  Nyt julepynten videre til 13.dags jul:)
  Klem fra meg:)

  SvarSlett
 5. Hei! Har tittet innom bloggen din innimellom de siste mnd, men aldri lagt igjen spor. Jeg synes dere hart bygget dere et nydelig hjem, der i skogen. Det er godt å kunne se en annen stil enn de lyse og ofte shabby stilene sok går igjen i mange boligblogger.
  Hvilken farge har dere beiset veggene i stua og kjøkkenet med?

  SvarSlett
 6. Hei Anonym, tusen takk for hyggelig kommentar; det settes alltid pris på :-) Fargen vi har brukt på veggene her hos oss - alle veggene untatt på badene og soverommene - heter Sjøsand, og er en interiørbeis. For å oppnå akkurat den effekten vi ønsket, la vi beis på med pensel, og tørket fargen av igjen med klut.

  Mvh
  Janna

  SvarSlett
 7. Hørtes ut som en vidunderlig tur under stjernehimmelen i går. Masse snø og kaldt høres ok ut.

  Ha en fortsatt fin kveld!

  SvarSlett
 8. Juletreet står her, men skal ut straks. Julestjernene skal bare kose seg ennå. Min farmor pleide å "ha" julen framme til sin bursdag 9.januar. Det syntes hun var stas :)
  Mye tradisjonsinfo jeg ikke har hørt om. Litt skummelt å ha en stor fest før natten for all sanndrømming. Den bør kanskje være uten alkohol, slik at drømmene blir klarere. Og ikke legge seg for mett. Da kan jeg sove svært dårlig og få rare drømmer he he he
  Fra spøk til revolver så er det alltid hyggelig med selskap og tradisjoner.
  Det sies også at hvis det er overskyet 13.dagjul blir det en våt og kald vår. Satser på klarvær i morgen altså.
  Kos deg
  Klem
  Randi

  SvarSlett
 9. Godt nyttår:) Fint med litt oppfriskning av gammel tradisjon. Jeg er nok av de som rydder jula litt vel tidlig ut av huset. Koselig å pynte og lage istand til jul, men også litt godt når nyttårsaften er ferdig å rydde den bort.

  Flott pynta hus hos dere....har bladd meg litt tilbake i blogginnleggene her. Snekkerne har gjort en fantastisk jobb med detaljene:))

  Ha det fortsatt julekoselig ...og en utmerket ide å feire det med en middag når jula skal ut:)

  SvarSlett
 10. Synes også det høres fint ut med en fest for å feire avslutning på jula, spesielt siden vi e blant de "gode vennene" som er invitert :)Klem, snakkes i morra

  SvarSlett