fredag 7. januar 2011

God presskannekaffe

Forskning de siste årene viser utrolig nok at over 60 prosent av de antioksidantene vi får i oss i det norske kostholdet, kommer fra kaffe. Dermed er det mye som peker mot at kaffe faktisk kurerer gruff... ;-)

Fem kopper om dagen skal vissnok beskytte mot mange utbredte sykdommer. Men OBS: Ikke drikk flere; den positive effekten av kaffedrikking forsvinner dersom du drikker mer enn fem kopper om dagen.
Kilde: forskning.no

Nå er ikke jeg den store kaffedrikkeren, men når jeg først bevilger meg en kopp eller tre, synes jeg kaffen bør være god. Og: Let's face it: Sannsynligheten er stor for at kaffen smaker best på kaffebar, laget av profesjonelle baristaer. For det å lage virkelig god kaffe krever kunnskap, men hvis man på hjemmebane bruker en smule nøyaktighet og noen enkle verktøy, kan alle lære "knepene", og da vil man raskt oppleve at kaffen går fra god til supergod. 

Å lage god kaffe handler først og fremst om å ta kontrollen over det som påvirker smaken. Det vi her snakker om er kvaliteten på kaffebønnene - mengde kaffebønner/kaffe og vann. Du må også ha oversikt og kontroll over tiden kaffen er i kontakt med vannet, og du må ha kontroll på temperaturen på vannet. Men råvarens - kaffebønnenes/kaffens kvalitet - er det absolutt første og viktigste. Du kan ikke lage god smak av dårlig kaffe!!

Det finnes et utall varianter av kaffebønner, og skal du ha gode bønner må de ha blitt behandlet riktig på alle nivåer. Dette har vi som forbrukere lite kontroll over, men det er i alle fall viktig å huske at brente bønner er en ferskvare som må behandles deretter. Som et utgangspunkt kan man ha at de har en holdbarhet på ca en måned
Oppbevar dem lufttett og lystett i romtemperatur og borte fra varmekilder; la dem ikke stå i nærheten av for eksempel kaffetrakter eller komfyr.
Og, sist men ikke minst: Utstyret til kaffebrygginga må holdes rent, og husk å bruke friskt, rent vann til  selve brygginga.

Jeg elsker lukten av nymalt kaffe; deminner meg om min bestemors kjøkken da jeg var barn og om Lillys landhandel i Hamningberg, der den store kaffekverna hang lett tilgjengelig for alle som hadde kjøpt et hekto kaffebønner eller to...


Grunnen til at nymalt kaffe lukter godt, er at jo selvfølgelig at den slipper mye aroma straks etter at den er malt. Jo mer nymalt kaffen er, jo mer av godsakene kommer i koppen. Mmmmm... 
  
Jeg har uttalt at jeg ønsker meg en espressomaskin, og det gjør jeg!!! Men presskannemetoden gir den mest naturlige smaken på kaffen, samt at den beholder de viktige oljene som for eksempel et papirfilter vil fjerne. Så jeg slår et slag for god presskannekaffe- og introduserer her:

Jannas lille presskaffekanne-kurs...

1: Bruk ikke øyemål
60 gram kaffe per liter vann er akkurat passe mengde. (Det betyr 50 gram kaffe på en slik stor Bodumkanne - 8 dl - som jeg bruker).Vei bønnene du skal bruke, og helst før de males, da slipper du å male for mye. Kaffen skal helst være litt grovere malt enn fitermalt.

2: Forvarm kannen
Varm opp presskannen med kokende vann. Da får du riktig bryggetemperatur
.

3: Bruk ikke kokende vann til brygginga
Kaffen skal ikke brygges med kokende vann. Ideell temperatur er rundt 90-96 grader. Bruk gjerne et termometer eller la vannet stå et halvt minutt etter at det har kokt. Da har det riktigere temperatur.

4: Hell kaffen i, og deretter halvparten av vannet.
Rør om slik at kaffegruten som ”blåser seg opp” på toppen faller sammen.

 

 5: Hell på resten av vannet.
Sett kannen på bordet med stempelet ved siden av.
Vent i 4 minutter.

 

6: Rør rundt
Rør rundt i kaffen med en skje slik at "kaffeskorpen"
løser seg opp, og kaffen synker ned til bunnen.

 7: Skum av
Skummet har en tørr konsistens og har bitre smaker vi helst ikke vil ha i koppen. Løft det av med skjeen.

 8Sett stempelet på, og trykk ned.

 

Er alt gjort riktig, vil stempelet gli lett ned.

Enjoy...

 

 

 ...og husk at kaffen smaker best når den er nybrygget!

Ha en fin fredagskveld, alle dere som er innom her.
Nå skal vi her i huset begynne å lage i stand mat, dekke bord og ta i mot gjester til en liten etter-juls-fest :-)

Mvh
Janna

10 kommentarer:

 1. Dette var jo rene vitenskapen! Men ser at her har jeg mye å lære, så takk for tips, for presskanne har jeg;)
  Kos deg i kveld, klem fra meg;)

  SvarSlett
 2. Det der er jammen ikke microvarmet-dagen-etter-kaffe nei!!
  Men sikkert MYE, MYE godere ;o)=

  SvarSlett
 3. Jeg drikker ikke kaffe selv og kan ikke teste smak. Så jeg har veid kaffemengden i mange år. Og det blir vellykket sier de som drikker. Så vitenskapelig som å male bønner selv gjør jeg nok ikke.

  Jeg lurer så på hvor dere har kjøpt det hvite etasjefatet på kjøkkenbenken ? (bilder fra julaften).

  SvarSlett
 4. Hei! Har testa framgangsmåten, kaffen blei kjempego! Har lagd presskannekaffe i mange år, men aldri tatt bort skummet før -for en forskjell!
  Stilig blogg du har,og for et fantastisk hus!
  Eva tidl medstudine:)

  SvarSlett
 5. Bare en liten hilsen for å si at jeg synes du har en fantastisk fin blogg en av de jeg synes aller mest om, og liker fager du bruker så godt :)
  Hilsner fra Trøndelag

  SvarSlett
 6. Jag ÄLSKAR kaffe! Dricker gärna uppemot 5 koppar om dagen.
  Min kaffe press gick sönder för ett tag sen och med få pengar i fickan har jag i det sista fått gjort kaffe i en plast bringare. Det gör att kaffen smakar lite små äckligt, men vad gör man. När jag får råd ska jag köpa en ny "presskanne" och pröva dit sätt att göra kaffe på. =o)
  Fin blogg förresten, jag kommer gärna tillbaka!
  http://tinefis.wordpress.com/2009/03/11/the-brown-gold/

  SvarSlett
 7. Godt nyttår til deg, Janna!

  Herlighet, så mye kunnskap på en gang. :) Takk for gode råd.
  Kaffeplassen deres er så innbydende. Det må være deilig med så god plass i huset.

  Ha en flott søndag!

  Klem,
  Anette Willemine

  SvarSlett
 8. Godt å høre at kaffe er sundt, men jeg er kanskje ikke kresen nok på hvordan den er laget, så her går både filterkaffe og neskafe unna. ;)

  Jeg for min del tenkte jeg ikke er strukturert og ryddig nok til å ha åpen kjøkkenløsning, men det har gått uventet bra. :) Og ja, rødt er flott! Men min Kitchen Aid må nok finne seg i å være på flyttefot av og til, når jeg synes den tar for mye oppmerksomhet fra øyet. Og den er jo så praktisk at jeg den kunne fått være neongrønn uten å bli skjult i skapet. ;)

  Klem

  SvarSlett
 9. Gjør det på samme måten vi også. Og med vanen vet vi hvor mye bønner vi trenger, men at vi bør ta av skummet har jeg ikke tenkt på. Må prøves.
  Hei hopp ha en god kveld.
  klem fra meg.

  SvarSlett
 10. Hei Janna. Takk for tilbakemeldingen. :-)Vi skal nok få prøvd Lyngen Lodge. Takk for tips ang skum på kaffen, det har jeg ikke tatt vekk før.
  mvh
  Lise

  SvarSlett