mandag 24. januar 2011

Verdens enkleste brød?

 
Et brød du ikke trenger å kna, som smaker deilig og som ser ut som det er kommet ut av en ekte bakerovn... Er det mulig? "Reklamen" sier enn videre at man etter noen få minutters arbeidsinnsats bare kan sette seg ned og vente på godsakene...sånn i ca 12 - 14 timer...
Foto: Janna
For godt til å være sant? Jeg er en rimelig nysgjerrig og utforskende sjel, så jeg fant rimeligvis ut at  dette popis-brødet, som både bloggere og kjendisbakere roser til himmels, måtte jeg (les: vi) også prøve å lage. Så min kjære ble pent kommandert ut på kjøkkenet på lørdagskvelden, mens jeg lå i senga på soverommet og leste opp (måtte nok rope litt...) instruksjonene til ham.  
Foto: Janna
Neste morgen - etter ca 12-14 timers foreskrevet heving, var deigen i utgangspunktet litt for bløt; den så ut som god, gammeldags spritsats, og det var umulig å gjøre med den det jeg i følge oppskrifta skulle gjøre, så det var like før hele "brødsatsen" gikk i søppelbøtta. Men som det rolige og sindige mennesket jeg jo er - bare jeg får tenkt meg om - fant jeg ut at jeg fikk prøve å gjøre prosjektet ferdig likevel.  Så jeg slengte litt mer mel ned i deigbollen, rørte litt rundt, fulgte så oppskriftas prosedyrer videre, og kom etterhvert dit at brødene kunne settes til etterheving.
Det viste seg dessverre etter to timers etterheving at deigen fremdeles var for bløt til å håndteres; det var umulig å få løftet den opp og tippet den over i gryta, og brødemnene falt sammen; jeg kunne formelig høre lufta som freste ut, og de lignet ikke mye på noe som helst  annet en en grå, uformelig klump med klissete gørre - i alle fall ikke emner til luftige, lekre brød! 

Men jeg klappet dem til, heiveden opp i gryta, og lot det stå til. Tvilte vel sterkt på at dette kom til å gå bra, men under over alle undere: Etter foreskrevet tid i ovnen og i henhold til beskrivelsene i oppskrifta: Brødene - ja, jeg lagde to - ble perfekte - nåja, alt er som kjent relativt, men brødene hadde hevet seg, hadde perfekt stekeskorpe, og ja: Da brødene hadde fått avkjølt seg litt og vi prøvesmakte noen skiver, viste det seg at
både konsistens og smak var perfekt!
 Herlig, ka?

Dette kommer jeg garantert til å gjøre igjen! Snart!!! 
Da skal jeg teste ut hvordan dette funker med grovere meltyper. Innlegg følger sikkert... ;-)

Fikk du lyst til å prøve, så
trenger du til ett brød følgende ingredienser:
 10 dl (500 gram) hvetemel eller en blanding av sammalt og fint 
(eller hvilken blanding du nå selv foretrekker, så lenge det blir den foreskrevne mengden tilsammen!)
1/4 ts tørrgjær, eller fersk gjær på størrelse med en ert
ca 3,5-4 dl vann
ca 3 ts  salt (15 g)
1 ildfast gryte med lokk

Slik gjør du:
1: Bland alle ingrediensene raskt sammen til deigen samler seg. Du må kanskje justere mel- eller vannmengden noe; deigen bør ikke være for bløt - ikke helt suppe, liksom..., den skal være slik at det er mulig å handtere den (med et visst håndtlag...) etter at den er ferdig heva. Men den skal likevel være bløt... Shit...(unnskyld) prøv deg fram selv, dette er morro, og resultatet blir garantert kjempebra! 
2: Sett deigen til hvile med plast over før du går på jobb om morgenen eller om kvelden før du legger deg; deigen skal heve 12 timer eller mer. 
3: Når deigen er ferdig hevet heller du den ut på et godt melet bakepapir, eventuelt et kjøkkenhånkle, og strør litt mel på deigen. Trykk den flat, og brett den sammen - omtrent som når du lager en pakke - og sett den til etterheving i to timer. Legg noe høvelig over deigen under denne prosessen..
4: Etter hvert som etterhevingstida nærmer seg slutten, setter du ovnen  på 250 C, og setter samtidig gryta inn på nederste rille til oppvarming.
5: Når ovnen har blitt 250 C (og deigen har etterheva i to  timer), tar du gryta ut av ovnen.
6: Løft opp deigen fra bakepapiret og «tipp» den nedi den varme gryta. Det er den varme gryta som gir den sprø overflaten etterpå. Sett på lokket og putt i ovnen.
7: Steik brødet i 30 minutter (fremdeles på nedste rille), ta så av lokket og steik i ytterligere 15 minutter til. Ta brødet ut og avkjøl på rist, og...

...Voila: 
Etter bare noen få minutters hands-on arbeid har du det mest perfekte brødet du kan tenke deg!

 
Håper du ble inspirert...
Mvh
Janna
Se denne videon der mannen som "oppfant" denne bakemetoden viser hvordan han gjør det (re-oppfant er kanskje mer riktig å si, for denne metoden har vært brukt i tusenvis av år...).
Brødet til denne eksperten er ...eehhh... litt luftigere en vårt, men: Øvelse gjør mester, og som sagt, vi skal definitivt trene!!!

8 kommentarer:

 1. Enda godt du kom i mål med instruks fra senga og baker på kjøkkenet:O)
  Det så direkte herlig ut, og jeg savner virkelig ei god brødskiv, for jeg må holde meg unna hvetemel i hverdagen (intoleranse), men kanskje man kan bruke rug???..eller forresten, jeg vet jeg kan bruke det som heter bokhvete..kommer på mens jeg skriver her:O)
  Takk for oppskrift, klem fra meg;)

  SvarSlett
 2. Dette må testes, jeg elsker å bake brød :)

  klem Tone

  SvarSlett
 3. Synes jeg hører deg fra senga, hehe:))) Jeg holder meg unna hvetemel...men har mitt danske rugbrød med surdeig:) Brød er en variant det finnes like mange av som mennesker tror jeg. Og da deler man oppskrifter:) jeg vet jeg ikke kan ha kun mitt brød når vi får besøk, det er alt for grovt! Enkelte grøsser av det:))
  Fin kveld til dere, klemmings:)

  SvarSlett
 4. hmm vil det si et brød uten alt som heter tilsetningsstoffer, knaing og nesten uten gjær? Det er nesten for godt til å være sant?
  mvh
  Lise

  SvarSlett
 5. Hei Janna!
  Takk for besøket i bloggen min. Jeg gliste bra når jeg så hva du skrev. Godt å høre at flere får fnatt akkurat slik som du så godt beskrev.
  Nå til din blogg. Jeg har bladd meg mange sider bakover. Fantastisk hus. Liker det romslige, det høye taket og kontrasten mellom de mørke veggene, vinduene og kjøkkenet.
  Posten om din far rørte meg veldig. Det er så mange barn som blir snurt og sint når den gjenlevende foreldren finner en ny livsledsager. det er som du sier, det er veldig viktig å ha noen når man blir gammel.:)
  Synes Barista veggen/benken din er superherlig. kan jeg låne noen av bildene dine derfra og skryte litt.legger ved link selvsagt.Når det blir helt det vet jeg ikke.
  Likte også veldig godt plass utnyttelsen med bokhyllene og plassen til tv.Kan jeg låne av de bildene også.Har veldig lyst til å lage en post om plassbesparende interiør.Lenker da også selvfølgelig.:)
  Legger meg som følger for bloggen din er kjempe inspirerende.
  Klem!
  Line-Cathrin

  SvarSlett
 6. Dette så godt ut. Nesten så jeg har lyst til å prøve.

  http://minblog68.wordpress.com/

  SvarSlett
 7. nå har jeg bakt dette brødet flere ganger, må si det er verdens beste brød, vi bare digger det.
  Men jeg bruker kun speltmel i forskjellige varianter, ca halvparten grovt og resten fint.
  Går kjempebra å bruke spelt i denne oppskriften. Oppdaget fort at jeg ikke kunne bruke varmluftsovn, så da ble det vanlig stekovn. Har rund form og da blir det rundbrød :) Brødet holder seg saftig i flere dager og ryr ikke. Bare å anbefale.

  klem Tone

  SvarSlett
 8. Det brødet fikk jeg jammen lyst å prøve! Passer meg bra nå som jeg har ødelagt eltemaskinen min.... :P

  SvarSlett