lørdag 15. januar 2011

Hekta på risotto...

I hverdagen er det godt å kunne ty til enkle og lettvinte middagsretter , spesielt når man kommer seint hjem fra jobb, og er så sulten at man egentlig bare har lyst til å kaste en ferdigpizza inn i ovnen...;-))Da må jeg dessverre som snarest formidle min relative (?) avsky for ferdigpizzaer, og skynde meg å formidle  min glede over for eksempel risottoens mange muligheter... 

For risotto er lettvint og godt!

 
Kremet risotto med sukkererter

Risotto med bacon og parmesan

Lyst til å prøve? 
Da må  du kanskje vite hva en risotto er. Nedenfor har jeg satt sammen en liten liste - har surfet litt på nettet, og funnet fram til tips og råd, og sammen med mine egne erfaringer har jeg funnet fram til en måte å tilberede risotto på som funker godt, og som alltid gir godt resultat.

Hva er risotto:
En risotto er ris som er kokt og smaksatt med alt fra sopp til kyllingkraft - en god ide er å bruke sesongens råvarer,  uten mange tilsetninger.
Risotto var opprinnelig en primo, en forrett. Men i dag kan risotto gjerne være et   fullverdig måltid, tilsatt kjøtt, fisk eller skalldyr. OBS: Man kutter gjerne parmesanosten i en risotto med fisk.

Men for at risotto skal være en risotto og ikke bare en vanlig risrett, er det noen enkle ting om både råvarer og utstyr man bør vite, og som fører til at risottoen blir... perfekt :-)

1: Utstyr: 
Bruk en tykkbunnet  kjele, som fordeler varmen jevnt, og ei tresleiv til å røre med.

2: Ingredienser
Sesongbaserte grønnsaker som passer sammen i smak og konsistens.

3:Type ris
Kortkornede risvarianter. Arborio - noen ganger kaldt bare risotto-ris er den som er lettest å få tak i her i landet. Langkornede risorter som basmatiris etc. har ikke evne til å gi den kremede konsistensen vi er ute etter.

4: Tilberedning av risen:
Risottorisen stekes i tørr panne noen minutter ( 4-5 min.) uten olje til risen er blank, men ikke brunet. 

5: Aromautgangspunktet (stekt løk - soffritto):
Er i sin enkleste form finhakket løk eller sjalottløk som stekes i smør eller olje. Hvitløk kan også brukes sammen med løken.

6: Kraften/buljongen:
Hovedregel: Bruk grønnsakskraft om du skal lage grønnsaksrisotto, bruk kjøtt- eller kyllingkraft dersom du lager risotto med kjøtt eller kylling. Kraften tilsettes risen og løken i mindre mengder om gangen som så kokes inn under stadig omrøring. Dette gjentas flere ganger til risen er myk. Stadig omrøring gjør at stivelsen frigjøres fra risen og skaper en kremaktig konsistens.
 
7: Avslutningen: 
Del smøret i biter og ha klar revet parmesan. Trekk risottoen av plata og la den hvile omtrent ett minutt.  Rør/skjær forsiktig smør og revet parmesan inn i risottoen. Smøret og osten blir slik bundet til risottoen og skaper

8: En perfekt risotto:
Etter ca 15 minutters koketid kan du begynne å smake på risottoen, som skal ha en  deilig, kremete konsistens.  Selve risen skal ha litt tyggemotstand; være al dente.  
Smak deg fram...;-)

Så:
 Jeg utfordrer deg til å lage din egen risotto: 
Bruk det du har i kjøleskapet! Du kan tilsette risottoen hvilken råvare som helst, fra sopp til asparges, sjømat, skinke, urter... you name it!

En annen fordel er at du kan servere hele middagen i én gryte!!! 
Følg gjerne tipsene overnfor, og overrask noen med en risotto en av dagene til uken.

For risotto er en en forunderlig delikatesse som stormbegeistrer de fleste som får den servert for første gang!


PS
Servér gjerne risottoen med nyrevet parmesan. Og godt brød!
DS

Ha ei fin helg.
Klem
Janna

5 kommentarer:

 1. Du er en mesterkokk!
  Dette er mat jeg ser at jeg liker, men aldri laget selv.....men dette skal jeg sannelig prøve.
  Venter gjester i kveld, det blir reinskavgryte, godt og lettvint det også, og gubben er kokken, så her er det fløte og bacon og gudene vet hva:O)
  Kos deg og klem fra meg;)

  SvarSlett
 2. Du får det til å høres så enkelt ut...jeg leser og leser men sannelig om jeg vet. Det smaker sikkert kjempegodt, jeg burde prøve dette. Først må jeg se om jeg finner rette rissorten. Jeg laget kyllingsuppe i dag...den er det så mye hvitløk i, at jeg føler meg lodden i munnen...
  Nyt kvelden, klem fra meg:)

  SvarSlett
 3. Risotto er helt nydelig!
  Jeg bruker å ha i sopp, "trattkantarell", heter den så på norsk tro?
  Uansett er det snadder de lux!

  Klem Anna

  SvarSlett
 4. Dette var både informativt og instruktivt. Dette må jeg prøve! Fin blogg du har!:-)

  SvarSlett
 5. Något jag älskar, men tyvärr tappat receptet på, är svamp och parmesan risotto. Det var svamp (såklart) i den, parmesan ost, cream fraiche, citron "zest" och juice, basilika och jag tror det var koriander oxå, och så vitt vin.
  Himelskt gott! =o)
  Kolla in det här receptet, det är lite som det jag hade en gång i tiden.
  http://find.myrecipes.com/recipes/recipefinder.dyn?action=displayRecipe&recipe_id=10000000522379

  Kram

  SvarSlett