torsdag 29. april 2010

Utendørsmøbler

Det første viktige skrittet når man skal planlegge sitt uteområde tror jeg må være å se på den plassen man har til rådighet, og tenke igjennom hvordan man best kan utnytte forskjellige forhold på stedet. Ens egne behov for hvordan man ønsker å ha det rundt seg, må ses i forhold til tomtas egenart.  
Nærområdet bør også tas i betraktning i denne prosesse På denne måten vet man nøyaktig hva man kan jobbe med.

Det er dette arbeidet skal vi gå i gang med denne våren, og det er et arbeid vi gleder oss veldig til. I dette inngår det å lage terrasser rundt huset, der vi i lange, lyse, nord-norske netter kan kose oss alene eller med familie og venner på besøk.

 

 Da kommer vi naturlig nok inn på dette med å velge utendørsmøbler. Her  er jeg generelt av den oppfatning at man i utgangspunktet bør prøve å få tak i den best mulige kvaliteten man har råd til. Gode utendørsmøbler laget av passende materiale som for eksempel stål, jern eller treverk beregnet for  utendørs bruk, er en investering, og vil vare en livstid. Billige produkter er ofte av en slik kvalitet at de rett og slett vil måtte byttes ut om og om igjen.

 Foto: Wroth Iron

Men jeg vil oppfordre til å prøve å unngå  å kjøpe hagemøbler av tropisk virke som teak, keruing, nyatoh, akasie og eukalyptus. Også billige møbler fra plantasjer kan ødelegge regnskogene, mener organisasjonen "Regntrefondet". Tresortene eukalyptus og acasia, ofte kalt hardwood eller hardtre, er hurtigvoksende tresorter som i stor grad er plantet på områder der det tidligere var regnskog. Etablering av plantasjer er ofte en drivkraft for å ødelegge skogen.

Dette er  en av grunnene til at i her i huset i skogen er så glad i  
 

 Foto: Wroth Iron
 
Foto: CastIron
Slike klassiske, franske jernmøbler synes jeg er så fine!

En annen er at de trenger lite vedlikehold. Utendørsmøbler bør etter vår mening ikke trenge mye vedlikehold, og vi synes det er veldig greit å ikke trenge å behandle eller olje utendørsmøblene, vi vil helst ha dem naturlige. Møbler av tre som bøk og lerk vil for eksempel få en rekvedliknende sølvfarge og vil se vakrere og vakrere ut for hvert år som går om man bare lar være å behandele dem. Gi istedet møblene en vanlig vask og en lett sandskrubb en eller to ganger i året for å holde overflaten silkeaktig og glatt.Med ønske om en snart forestående utendørssesong 
(det snør utenfor vårt vindu...!)

Janna

3 kommentarer:

 1. Åh, som jeg gleder meg til lange lyse dager og netter ute. Akkurat nå virker det jo som om det kan gå både uker og måneder, men så vet jo så godt at plutselig er den ser, sommeren. Våren kom aldri, men sommer svikter ikke. ;-)

  Alt godt fra Eirin

  SvarSlett
 2. Gleder meg sånn til disse lange late dager i solveggen eller på stranden :)
  Nydelig innlegg, likte alle bildene du viser, vakkert!!♥
  Takk for hilsen hos meg!♥ Titter nok snart forbi:)
  En knallfin kveld ønskes fra meg :)
  Klem Anki

  SvarSlett
 3. Absolutt nyyydelige havemøbler i fransk stil og i jern!! Vi har tittet litt rundt for å finne dette uten suksess. Har du noen tips om hvor de er til salgs her i Norge (helst rundt Oslo)? Ønsker deg en deilig solfyllt helg :) Alt godt fra Kaya

  SvarSlett