mandag 30. april 2012

Mat skal nytes


Vi mennesker er skapt for nytelse, og mat representerer for oss her i Huset i skogen både nytelse og nødvendig hverdagskos. Vi fokuserer på gode matopplevelser, samtidig som vi  prøver å tenke på sunt kosthold. Og vi tenker at maten ikke trenger å være så avansert for å smake godt, det gjelder bare å gjøre litt stas på enkle ting...
Det er mye helse i et hyggelig og godt måltid hvor man skjemmer seg bort med gode smaker. Vi vektlegger et kosthold som er basert på et lavt inntak av karbohydrater, og et høyere inntak av grønnsaker, proteiner og riktige fettsyrer.
Her om kvelden serverte jeg denne lille, enkle retten, avokadosalat med marinerte reker, og den kan vamt anbefales i henhiold til vår matfilosofi :-) Oppskriften finer du her, på bloggen

Håper du ble inspirert, og ha en fin dag videre.
Mvh
Janna

lørdag 28. april 2012

Dypdykkene fortsetter...


Mens det er hyggelig å tenke at utseende ikke spiller noen rolle; at det er ens indre egenskaper som teller, er det et faktum at klær kan ha en viss effekt på selvtilliten. Men når det er sagt, er det vel for de fleste slik at det viktigste er hvordan en selv føler seg i de klærne en har på seg, ikke hva andre måtte mene.

Jeg prøver å kle meg på en måte som gjør at jeg føler meg vel og trygg, og bryr meg ikke i større grad om hva andre måtte tenke.

Nå er det en stund siden jeg har vist bilder av mine dypdykk, og jeg har mistet litt oversikt over dagene, men vi er i alle fall kommet til uke 24, 25 og 26. Det ble ikke tatt så mange "dypdykkbilder" den tiden barnebarnet var på besøk; vi glemte rett og slett å ta bilder - det ble nedprioritert :-), så derfor er ukene litt "amputerte"...

De øvrige antrekkene i mitt dypdykk-i-klesskapet-prosjekt kan du se her:
To år gammel bluse, tre år gammel, langermet topp, bukser fra i fjor, 10-12 år gammel skjerf.
Skinnstøvler fra i fjor.
8-10 år gammel dressjakke i fløyel.
Tre år gammel skinnjakk med 3/4 lange ermer, fire år gammel silkekjole, ditto skjerf, og fem år gamle skinnstøvletter.
  Silkekjole arvet etter eldste datter. ditto smokingjakke, 12-14 år gamle armiser og skinnstøvler fra i fjor.
Skjerf og øredobber arvet av datter :-)
12-14 år gammel skjørt, 10 år gammel cardigan, 8-10 år gammel dressjakke, 10 år gammel veske, seks år gamle skinnhansker og seks år gamle skinnstøvler
Skjorte lånt hos yngste datter, seks år gammel bukse og skinnstøvler fra i fjor.
4 år gammel blazer, 15 år gammel topp.
Fem år gammelt skjørt, og fire år gammel cardigan.
7 år gamle skinnstøvler.
 10 år gammel bukse. 7 år gammel topp.
 Smykke med glassperler: 7 år gamle
 Smokingjakke arvet av eldste datter. Støvler fra i fjor, 3 år gammelt skjørt og fire år gammel siklketørkle. Strømper fra i fjor.
Så det det hele koker ned til er vel:
Enten du foretrekker et skreddersydd utseende eller en mer bohemaktig stil; det som gjør at du føler deg komfortabel med deg selv, er det riktige valget. 
Ha ei fin helg.
Mvh
Janna

torsdag 26. april 2012

Hagedrømmer

Det våres så smått ute, det går ikke veldig fort, men vi er på vei mot varmere tider og alt det som varmere tider innebærer; lunsj og middager ute på terrassen og ikke minst: litt rosévin i glasset i solveggen...
Huset i skogen går mot sin andre sommer, og i fjor ble drømmen om to deilige terrasser oppfylt...

For flere bilder av terrassenen våre og fjorårets resultat, se disse linkene:
Høsten lister seg på tå

Nå sitter vi atter her i Huset i skogen planlegger og drømmer om hvordan vår framtidige hage skal se ut. I år er det planeringsarbeider og plen som står på dagsordenen.
Vel, den som lever får se, som min avdøde mor pleide og si...

 Været er forøvrig deilig her i dag; opp mot ti grader i skyggen, og hage eller ei, jeg  - som har fri fra jobben i dag -  skal sette meg ut på terrassen med tekoppen og nyte solas varmende stråler. Utenfor terrassen er det realitetenes verden som venter meg; det meste av "hagen" ligger under et dekke av snø, men det tiner... og håpet er lysende grønt!
Ha en deilig dag, du også!
Mvh
Janna

lørdag 21. april 2012

Vårlengt og kontraster


 There are two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as though everything is a miracle.
Albert Einstein

Lørdagsformiddag... Stillhet... Ro... Min dyrebare, eldste datter og sønnen hennes; mitt nydelige barnebarn, som er her hjemme på besøk fra Amerika, har tatt seg en velfortjent hvil; dagene med en liten, superaktiv krabat med et energinivå på full styrke er ingen sport for pyser. Jeg får litt tid til å sette meg ned alene, lager meg en kopp te, finner fram til bloggen, surfer litt, leser nytt hos mine venner her i blogglandia...
 Livet er godt: det er godt å ha mine hjemme, godt å vite at bak døren ligger noen av de kjæreste jeg har, noen av dem jeg elsker høyere enn alt annet på jord...

Vi har lagt bak oss en kjempekoselig påske, der vår lille familie - tre voksne "barn", et lite barnebarn, min kjære og jeg, var samlet for første gang på veldig lenge; det gjorde godt for en mamma og mormor som stadig lever med en sår lengsel etter sine kjære. Mange har vel opplevd nettopp det: Barna flytter ut, og etterlater seg et tomrom. En del av livet, en naturlig overgang, og slik det skal være... likevel; savnet er noen ganger nesten tyngre enn jeg orker å bære, og jeg bare nyter det i fullt monn de gangene vi er samlet!

Nå har tiden kommet for at de langveisfarende skal reise tilbake igjen; i morgen pakkes koffertene, og mandag morgen settes kursen over Atlanterhavet igjen, vestover, til storbyen; til det livet de lever der, med en mann og en pappa som også venter i lengsel på å få sine kjære hjem...
.
Men likevel: Livet er godt - våren er på vei, og i forgårs fikk jeg høre nytt om en sak jeg lenge har ventet i spenning på å høre nytt om! Det handler om noe jeg vil komme tilbake til litt senere; når jeg vet mer.

Ha en fin lørdag, mine venner,
nyt øyeblikket, det kommer aldri igjen!
Klem,
Janna

onsdag 18. april 2012

Kråketing og tang...

Kva er dette som vi kallar vår kjærleik når kråkene kjem?
Knut Ødegård

Forrige morgenen da vi kjørte på jobb, kunne vi observere hundrevis av kråker på himmelen mot nord. Dette synet er noe som vi kan observere fra tid til annen, spesielt på denne årstiden, men det fikk meg igjen til å undres. Hva er dette? Hvorfor samles kråkene i slike store flokker?

 Jeg er oppvokst med historier om kråker som de fleste vil karakterisere som gamle halvsannheter eller rene myter. En av dem handler om "kråkeråd" eller "kråketing".  Det er mange myter rundt nettopp dette fenomenet. Det sies at under et kråketing utstøtes en kråke av det gode lag, eventuelt det som værre er: en kråke dømmes til døden.

Det minner meg om en hendelse for en stund tilbake: Min eldste datter ble vekket ved daggry av underlige, skremmende lyder utenfor hytta - vi holdt ennå på å bygge Huset i skogen. Hun sto opp  for å sjekke hva dette var, og rett utenfor trappa kunne hun se noe som rystet henne: Tre kråker; den ene lå på ryggen på bakken mens to andre sto på hver sin vinge og hakket på den som lå nede. De lagde forferdelige lyder, og den som ble hakket på, utstøtte de mest skremmende dødsskrik man kunne tenke seg...Stakkars kråke!Har kråkefuglene følelser? 

Det er alltid fristende å tillegge dyra bevissthet, intensjoner og personlighet. Vi mennesker har er en evne til å handle utifra en altruistisk adferdsmodell, dvs. etter et etisk ideal der man handler uegennyttig, empatisk eller utifra bestemte emosjoner som omsorg, "synes synd på", stress, vrede over urettferdighet, angst,osv.

Innen biologien finnes det også dyr som har altruistisk atferd, men vanligvis vises dette kun overfor egne avkom eller nære slektninger. For eksempel utviser bier  en altruistisk oppførsel når de stikker for å beskytte bikuben.

Hva som ligger til grunn for "kråketing" og mobbing av artsfrender, vel, se det får jeg lure videre på.. men; er vi mennesker egentlig så spesielle...?

Ha en fin dag videre; håper du koser deg.
Mvh
Janna

fredag 13. april 2012

Svikefulle april 2

Det har vært liten aktivitet her på bloggen i det siste, og det skyldes rett og slett at jeg ikke har hatt tid til å blogge - eller rettere sagt ikke har prioritert det å blogge. Barnebarnet vårt er på besøk; en liten guttunge på snart to år som er et lite fyrverkeri av energi, smil og latter, varme klemmer og ikke minst en stor dose trass som holder på å ta "knekken" på mora innimellom :-)

Jeg har et par dager fri denne uka - og det oppleves godt ; spesielt på slike dager som i går, da været var aldeles nydelig - noen snøkorn i lufta på morrakvisten - men med plussgrader føltes det smått vårlig likevel.
 Etterhvert klarna det opp, og sola glimret med sin tilstedeværelse på en lettere skydekket himmel, og det var rent sommerlig i solveggen på terrassen her i Huset i skogen.

 Vi satt ute og koste oss med en lettere lunsj, etter at vi hadde vært på tur med "lillingen", og ... ja, vi bare storkoste oss!
  I dag laver snøen ned igjen, men vi har likevel planer om en tur ut, for "lillingen" trenger sin dose frisk luft, og det gjør bestemor også, så her må vi bare kle oss etter forholdene og stå på... Våren kommer vel likevel - en av dagene...

Ha en fin dag, dere også, uansett vær og føreforhold!
Mvh
Janna

tirsdag 3. april 2012

Svikefulle april

April og piker er ikke til å stole på.
Ordtak

De gammelnorske navnene på april var fåremåned, grasmåned og vårmåned. Fåremåned, grasmåned;...eh... don`t think sooohooh, selv om fårene og kreaturene kommer på gress igjen etter den lange vinteren enkelte steder i landet....! Vårmåned; huh? Pøh, ikke mye vår å spore her hos oss; i morgest da jeg våknet, var det minus 20 grader her i Dalen! 20 kalde! 20 under null!

Svikefulle april; i går satt jeg ute på terrassen i nydelig og varmende sol. Joda, sola skinner i dag også - fra skyfri himmel - men det er iskaldt i lufta... Men vi får se utover dagen; kanskje blir det terrassevær likevel - omså i kveld med fyr i bålpanna og noe varmende i et glass...det er jo snart fullmåne.

April er ikke i seg selv en sommermåned, men den skal markere starten på sommerhalvåret, og er for mange vårmåneden fremfor noen! Måneden er i alle fall lys og fager, og her i nord merker vi at dagene har blitt merkbart lengre og lysere. På Svalbard er det midnattssol fra 20. april.

Så selv om våren synes langt unna , ligger det lovnader i lyset, og våren er for meg - og mange andre - den beste av alle årstider.

Men i følge almanakken er det mange merkedager i april, og ikke alle er like gode:

5. april: Skjærtorsdag: En av heksenes største festdager.

6. april (langfredag): Pave Sixtus martyr. I de kaldeste fylkene kommer bjørnen ut av hiet sitt ,og spiser du mat med mye salt i, vil du se din tilkommende i en drøm.

8. april: Påskedag. Vent med å tenne opp i ovnen. Den første som gjør det får et dårlig år.

16. april: Magnusmesse. Ser du en grå hare, vil det bli en kald vår.

I tillegg er det tre veldig uheldige datoer en bør være obs på: den 10., 17. eller 18. april: Det sies at hvis du gifter deg på en av disse datoene, mislykkes ekteskapet. Flytter du fra hus og hjem, eller tar ny tjeneste, vil alt gå galt for deg. Blir du syk, tar det lang tid før du blir frisk. Blir noen født på en av disse dagene, lever de ikke lenge. Lever de, blir det i stor elendighet.

Derimot er dagene 2., 4., 12., 20. og 22. april bedre: Kvinnene er ekstra ømme opg kjærlige, og dagene egner seg godt til bryllup.

Forøvrig er det å melde at torden i april gir fruktbart og godt år, og aprilsnø er fattigmanns gjødsel.

Ja, ja, slik går no dagene; snart er det påske, og nå skal jeg lage mat.
Ha en fin kveld videre.
Mvh

Janna