søndag 2. oktober 2011

Skaper klær folk...?

Clothes make the man. Naked people have little or no influence on society.  
Mark Twain

Min eldste datter hadde med seg noen fancy motemagasiner da hun kom hjem på besøk fra USA; fly-lesestoff, egnet som lett tidsfordriv på en lang reise - og som dolektyre i Huset i skogen...

Jeg har bladd igjennom disse magasinene, fulle av bilder og reportasjer om høstens mote, og det har det slått meg:
Haute couture har lite å gjøre med god smak! Jeg tør heller si at det er en kraft som er hinsides slike praktiske hensyn. Klærne som blir presentert på moteshow rundt omkring i verdens metropoler, er ofte overdrivelser av et tema. Noen designere som John Galliano (Christian Dior) går langt for å presentere ekstravagante plagg ingen "normale" mennesker ville bruke på gata.

Men disse kolleksjonene er en del av en markedsføring og en del av designerens kunstneriske uttrykk. Innen klærne når butikkene, er de fleste som oftest moderert betraktelig.

Men hvorfor skal man i det hele tatt bry seg med begrepet "mote"? 
Jeg sier som Coco Chanel (1883-1971), grunnleggeren av Chanel:
"Fashion passes, style remains." 

Likeledes identifiserer jeg meg med Ralph Laurens følgende ord:
" I am interested in longevity, timelessness, style, not fashion."

Så om mine klær ikke lenger er så veldig "siste skrik", synes jeg de fremdeles holder mål i henhold til de ovenfor nevnte statements! 

Janna gjør dypdykk i klesskapet
uke 3, 
resulterte i følgende antrekk:
Mandag: 
Gammelrosa dressjakke arvet av eldste datter - den er fra J.Crew, og er i silke. Den er et par år gammel, kjempefin og for tiden et av mine yndlingsplagg.  Tunikaen er fra Urban Outfitters,i chiffon. Den langermede t-skjorta under er minst åtte-ti år gammel og er fra Day. Slengbuksa er fire-fem år gammel, aner ikke merke, men like fin som ny. Sko: Ca. fire år gamle. 
Tirsdag:  
Grønn silkeskjorte fra Free People, ny i sommer, prikkete silkeskjerf fra Benetton: gaaaammmelt; minst ti år, jeans fra Replay, to år gamle, og sko: husker ikke...
Brun eller svart dressjakke i dag?
Litt ambivalens innimellm er vel lov - eller?
Onsdag: 
Fløyelsjakke: fire-fem år gammel, fra NoaNoa. Jeans: samme  som tirsdag. Hvit t-skjorte fra Day: Minst seks-syv år gammel. Sko fra Miss Sixty, fire år gamle. Prikkete chiffonskjerf: minst 10-12 år gammelt. 
Torsdag:
Min svarte dress fra Mexx; anvendelig og mye brukt. Her med en gul polo i ull under; fra Bruuns Bazaar, seks år gammel. Øreringer fra Dyrberg Kern, fire-fem år gamle. Smykke fra min datters smykkeskrin.
Fredag:
Høstferie og hjemmedag i avslappet stil: Bukse fra Benetton, fire år gammel, langermet t-skjorte kjøpt i fjor, husker ikke merke - klippet det av, det klødde. Svart vest/topp kjøpt på salg på et kjøpesenter i Alta foregående vinter, husker ikke butikk eller merke. Øreringer fått av yngste datter, og smykke fått av eldste datter :-) Sko kjøpt i sommer, vet ikke merke. 
Jeg har forøvrig klippet meg i dag, ved egen hånd og saks. Har klippet meg selv i mange år, og det er lettvint og greit. Dette gjør jeg ca hver tredje-fjerde uke - mitt strie, tykke hår krever jevnlig stussing, hvis ikke ser det ut som en strittende...dokost...! 
 

I dag er det er vått og grått ute. Temperaturen er fin, så jeg skal gå meg en tur med barnebarnet i vogna - trø meg en tur til Storslett,  en tur på ei mil, som vil ta meg ca halvannen time å gå. Akkurat passelig "lur" for "lillingen" som kommer til å sovne!

Ha en fin søndag, dere òg.
Mvh
Janna

7 kommentarer:

 1. Du er så stilig i alle antrekkene, onsdagen var direkte tøff-lekker!!
  Kos deg på tur, klem fra mæ;)

  SvarSlett
 2. Dejlig blog du har her Janna, mode er een ting, at være velklædt er en anden, jeg elsker at være velklædt men samtidig skal det være noget jeg føler mig godt tilpas i, det skal være en mellemting imellem smart og praktisk, ellers tiltaler det ikke mig, du har en dejlig smag og er yderst velklædt, så er det ligegyldigt hvor gammelt det enkelte stykke tøj er, bare det kan kombineres med andet og du føler dig godt tilpas i det hvilket det ligner at du gør, er det super.
  Det klæder dig med de briller.
  Hilsen Michael.

  SvarSlett
 3. Ja, klær gjør folk....Ha en fin søndag

  SvarSlett
 4. Knallfin dress fra Mexx:) Har en selv men den har tynne hvite striper....du viser jo så mye råfint:) Artig dette:))
  Jeg følger nok moten litt.....men har aldri likt slengbukser....jeg digger smale bukser og mine favoritter er Levis i smal og stretchy utgave:)
  Iler på jobb...må se mere her senere...du har blogget mye mens jeg var sørpå:)
  Ha en fin ettermiddag, klemmer fra meg:)

  SvarSlett
 5. Hei Janna :)
  Så mange herlig innlegg det er her hos deg, og sååååå kjekt å se deg i mange flotte antrekk :) – masse fine outfit du har, like deg så godt i klærne på det første bilde, aldeles nydelig ღ og så fin du var i gult og sort, veldig stilig! – og den røde skjorta fra Ricco Vero lengre nede – wow, stilig denne også :) Ja, vi har vel alle egentlig det vi trenger i klesskapet, det er som du sier bare å tenke litt nytt, og prøve og sette sammen klærne… Skal ta meg en runde i klesskapet å se jeg også :) – takk for tips… Blir fint når dere har fått planert utover og ordnet, spennende å følge meg utover – og takk for alltid herlig oppskrifter :) Ønsker deg en fin, fin søndag og uke som kommer. Klem fra Mette

  SvarSlett
 6. Kjempeflotte antrekk :)

  Ønsker deg en fortsatt fin søndag..

  SvarSlett
 7. Flotte ting du har Janna, ingen tvivl om at klæder skaber folk. Og det er en god ide at kigge i klædeskabet og bruge sit "gamle" tøj i nye sammensætninger. Det vil jeg modellere! :)

  Ønsker dig en fin aften videre. Klem.

  SvarSlett