tirsdag 25. oktober 2011

Det gode liv med mat...

Norge var det første landet i verden som fikk en offisiell ernæringspolitikk, men det betyr ikke at folk flest er kjent med hva et sunt kosthold innebærer, og det har vært mye "forvirring" og diskusjon omkring mat, kosthold, sykdom og helse her i Norge i det siste.  For til tross for "opplysning" , informasjon og tilrådninger: Faktum er at stadig flere lider av overvekt, spiseforstyrrelser og matallergier, og det er dessverre store sosiale forskjeller innen ernæring, helse og levealder i vårt lille land. Jeg skal ikke forfekte verken den ene eller andre kostholdsfilosofien her; de som leser bloggen min jevnlig vet at jeg prøver å leve på et moderat lavkarbokosthold. Jeg er ikke fanatisk på noen som helst måte,og jeg har ikke kuttet karbohydrater helt fra kosten, men jeg prøver å velge karbohydratkilder som ikke gir for stor blodsukkerbelastning.

Men god mat er en viktig del av livet. Verdien av å kunne samle seg rundt et bord og spise et godt måltid er en betydelig livskvalitet som er en del av "Det gode liv" for veldig mange -  også for oss her i Huset i skogen. Å smake, kombinere og nyte god mat og drikke er viktige ingredienser i hverdagsgryta og noe vi er genuint opptatt av, og vi forsøker som best vi kan å nettopp i hverdagen å leve i overensstemmelse med det vi tror på og synes om: For eksempel det å lage et godt måltid fra grunnen av, dekke et koselig bord og slappe av med levende lys og en god samtale. Gjerne med et glass vin til. Fredagens kveldskos var:
Kjøttboller med tomatsaus 
(sef. lavkarbo!)

 Start med sausen, den blir bedre jo lenger den koker. 
Ha noen spiseskjeer med olivenolje i en kjele. Knus/finhakk en japansk hvitløk og ha den i sammen med oregano og chili. Pass på at det ikke er for varmt slik at hvitløken svir seg. Ha i et par bokser med knuste tomater. La sausen gjerne putre en time eller mer under lokk. Mot slutten tilsetter du eplesidereddik eller rødvinseddik, hakket basilikum og god olje. Jeg tilsetter ofte også en skvett eller to med fløte - blir så rund og god smak da... Smak ellers til med salt og pepper - og gjerne litt splenda el. sukrin.

 Ingredienser til kjøttbollene:
ca 500 kjøttdeig
ca 3 ss marinert fetaost
ca 2 ss soltørket tomat i olje, finhakket
3 fedd hvitløk eller en halv japansk hvitløk - hakket
ca 10 skiver sprøstekt bacon
2 ss hjemmelaget pesto
2 egg
ca 1 ss sambal oelek/chili pasta
godt med krydder;havsalt, pepper, basilikum... 

Slik gjør du:
Kjør kjøttdeigen seig sammen med salt i en blender (jeg bruker bare stavmikseren - sparer oppvask!). Ha deretter i resten av ingrediensene og bland alt godt for hånd - ikke blender her; det er godt med store biter feta... Form små kjøttboller og stek dem i olje/smør i en stekepanne, eller gjør som jeg: Hell godt med egnet olje i en jernpanne og frityrkok kjøttbollene! De blir kjempegode, saftige inni og sprø utenpå...uhmmm, deilige!
Server med en god salat.

Ha en fin dag. 
Mvh
Janna

10 kommentarer:

 1. og der var dagens middag i boks.. har faktisk det meste.. takk for den : )

  ønsker deg en fin dag..

  SvarSlett
 2. Tak for opskriften. Den jeg vil også prøve, det ser godt ud, lyder lækkert!

  Uhm ja, mad. Den vigtigste ingrediens i mad, for mig, er glæde. Mad skal være glad. Når man glæder sig over processen, madlavningen, krydderier, farver, dufte, sanser, kompositionen og giver sig tid, så springer glæden ind i retten helt af sig selv. Og den er det altafgørende krydderier, det, der giver balancen.

  Jeg er heller ikke fanatisk, men jeg prøver at leve sundt og godt. Masser af grønt, godt kød, gerne økologisk, krydderurter, farver og masser af smag. Røde ris, quinoa og linser er for mig godt tilbehør. Men jeg spiser også kartofler og pasta. Bare ikke hver dag.

  Mad er som religion. Og gud har ingen religion. Eller? ;) Den gode mad laves med kærlighed og spises med glæde. Og du er vældig god til begge dele, det ved jeg!

  Ha' en flot dag. Klem.

  SvarSlett
 3. Tusen takk for tips....jeg har nå spist lavkarbo i tre uker og har fått et nytt liv med tanke på fordøyelse. Skal prøve å fortsette, men må finne en ballanse slik at jeg ikke går ned i vekt.

  Ha en fin dag.

  SvarSlett
 4. Oi...takk:) NAM:) Jeg har nettopp startet på lavkarbo og jeg tenker å kjøre hard stil den første tiden. Har nettopp hatt en nydelig lunsjtallerken med egg, skinke, ost, fetaost, majones, tomat og agurk. Egg til frokost.

  Den sausen skal jeg prøve ut med kjøttboller.

  Ha en fin dag der nord, klem fra meg:)

  SvarSlett
 5. Ser helt deilig ut, du lager de lekreste retter :-) Men, spiseforrstyrrelser har ingen sammenheng med mangel på kunnskap om ernæring, det er vel få mennesker så kan så mye om ernæring som akuratt de med denne sykdommen.Eller få mennesker som er så glad i å spise og lage sunn, næringsrik mat.Jeg tror at en av grunnene til at det tar lang tid før disse jentene og gutta blir friske,er at den allmenne oppfatningen av sykdommen er at det handler om mat og kosthold.Vi behandler på feil sted, men derimot så handler det om selvbilde.Et normalt forhold til mat kommer tilbake da selvbilde er på plass. Mat og kosthold er bare en bitteliten bit i et stort sykdomsbilde. Tror dette er på lik linje med alle de unge i vårt sammfunn som selvskader seg, kniven er ikke problemet, men kun et virkemiddel.....De med anoreksi/bulemi er også selvskadere, men der er virkemiddelelet maten. De straffer seg selv med å ikke spise. Sykdommen spiseforstyrrelser sitter i hodet. Obs.. dette ble en lang avhandling, men dette er noe som jeg virkelig brenner for, å spr så mye kunnskap om denne forferdelig "stygge" sykdommen som stjeler den beste ungdomstiden fra våre barn..... Ønsker deg en flotters dag :-) Klem Trude

  SvarSlett
 6. Trude: Jeg sier IKKE at det er mangel på kunnskap som er skyld i spiseforstyrrelser. Jeg er VELDIG klar over at denne gruppen av mennesker besitter MEGET STOR KUNNSKAP om nettopp mat og ernæring, og at det ofte er psykiske årsaker som ligger til grunn for problematikken. Men jeg stiller spørsmål ved alle de kostholdsrådene som florerer; man skulle tro at "alle" da var friske og sunne, opplysning skal liksom ha den effekten…? Men befolkningen over store deler av verden blir fetere, sykere… på tross av at såkalte eksperter til stadighet kommer med kostholdsveiledninger og anbefalinger; til og med staten forfekter sitt syn via Helsedirektoratets anbefalinger. Men stadig flere mennesker lider av livsstilssykdommer - sykdommer eller lidelser et menneske kan få som resultat av egen, selvvalgt livsstil - både i Norge og resten av den vestlige verden. Vi opplever at stadig flere blir overvektige og utvikler diabetes type II, og både folkehelseinstituttet og WHO bruker begrepet epidemi for å beskrive uroen over utviklingen som stadig øker stadig i omfang og belaster samfunnet med enorme summer hvert år. Dette blir ofte omtalt som vår tids store helseutfordring. I følge Norsk Helseinformatikk øker omfanget av livsstilssykdommer særlig i industrialiserte land – der som nevnt ovenfor; opplysning om ”sunt” kosthold er tilgjengelig til alle – overalt! Et paradoks spør du meg!

  Mvh
  Janna

  SvarSlett
 7. Kunne ikke vært mer enig Janna, det er et paradoks at vi blir mer og mer opplyst på et sunt og næringsrikt kosthold, med alikevel blir sykere og sykere. Livsstils sykdommene "florerer". Var overhode ikke ment som kritikk men ønsket bare å få fram at spiseforstyrrelser ikke er en livs stils sykdom, men heller en psykisk sykdom....Ønsker deg en flotters uke. Klem Trude

  SvarSlett
 8. Trude: :-) Skjønte jo det du sier her, og jeg tok det heller ikke som kritikk:-) Ønsket bare å tydeliggjøre hva jeg mente, for dette er noe jeg brenner for - jeg har selv hatt et problematisk forhold til mat i mange år - av ymse årsaker - og har først i godt voksen alder fått et godt og "naturlig" forhold til det å spise, nyte maten; til det å spise godt uten "dårlig samvittighet", kose meg og sette pris på nettopp det å "kose" meg med maten - både tillagingen og det å spise...!

  Ha en fin dag videre, du også, Trude.
  Stooor klem, og tusen takk for tilbakemeldingene dine; det settes stor pris på skal du vite!
  PS: Jeg sitter på legekontoret; (tlf. kan brukes til mye!)Er til utredning som nyredonor for min bror!DS

  Mvh
  Janan

  SvarSlett
 9. Ønsker deg all lykke hos legen, håper det ordner seg for deg og din bror :-) Masse varme klemmer fra Trude

  SvarSlett
 10. I har en dejlig indstilling til tilværelsen Janna, god mad tilberedt fra bunden indtaget i dejlige hyggelige omgivelser med god vin, samtidig med at i er beviste om det i spiser, det må være et vigtigt fundament i et godt liv.
  Hvor ser retterne lækre ud.
  I kærlige tanker, god weekend.

  SvarSlett