tirsdag 11. oktober 2011

Lavkarbokjeks


Lavkarbokostholdet fortsetter her i Huset i skogen selv om det stormer rundt kostholdsfilosofien om dagen. 

Jeg sier ikke at et lavkarbokosthold passer for alle: hva vet vel jeg; jeg er absolutt ikke ekspert på dette, men basert på de erfaringene jeg personlig har gjort meg i løpet av de månedene jeg har fulgt denne matfilosofien, mener jeg at dette er det optimale kostholdet for meg. Jeg er absolutt ikke en karbofrik, spiser ikke ekstremt mye fett, og har ikke kuttet ut all "kos" i hverdagen i det hele tatt: tvertimot: jeg koser meg mer enn noen gang med mat; det er jo så enormt mye godt man kan spise på "lavkarbo"! 
Hvor lite karbohydrater et karbohydratfattig kosthold innebærer kan variere alt ettersom hva som ligger til grunn for at man velger et slikt kosthold. Noen spiser lavkarbo for å slanke seg, og kan legge seg på et inntak ca 20-30 g karbohydrater om dagen. Andre gjør det av andre årsker og trenger kanskje 50-70 g karbohydrater eller mer for å føle seg vel. Mange kan leve godt på dette uendelig lenge. De som trener mye trenger litt mer karbohydrater enn de som beveger seg lite.
Det jeg legger vekt på i kostholdet her i huset, er å spise mest mulig naturlige matvarer og skånsom tilberedning. Teller ikke karbohydrater, men har kuttet ut sukker, poteter, brød av tradisjonelle melsorter, ris og pasta. Spiser heller ikke mye frukt, siden fruktsukker i store mengder blant annet fører til betydelige svingninger i blodsukkeret og derfor er ugunstig for meg. 
Men kos er som sagt fremdeles viktig i hverdagen, og i går ettermiddag bakte jeg kjeks, inspirert av en oppskrift i Hexebergs bok: Frisk med lavkarbo. Frokost og lunsj
Jeg hadde ikke alle ingrediensene, men improviserte etter beste evne, og kjeksene ble veldig gode, de. Nedenfor finner du den opprinnelige oppskriften til

Lavkarbokjeks


Ingredienser:

1 strøken ss fiberhusk
2-3 dl vann
1 dl sesamfrø
1 1/2 dl solsikkekjerner
2 dl mandelmel 
(jeg malte mandlene selv)
1/2 dl fiberfin
(hadde ikke fiberfin, så jeg brukte havrekli i stredet i dag)
1 ts knust havsalt
1/2 dl olivenolje
(tørket rosmarin eller noe annet krydder)

Slik gjør du:
La fiberhusken svelle i vannet mens du knuser frøene med en stavmikser. Bland alt det tørre. Tilsett fiberhuskvannet og oljen. La røren svelle i 10 min. Lag små boller - slik som når du lager kjøttboller el. lignende. Legg dem på et bakepapir og trykk dem flate med en skje. For å unngå at deigen setter seg fast, dypper du skjeen i et glass med vann innimellom. Dryss gjerne over noe krydder eller evt litt knust havsalt til slutt. 

Stek midt i ovnen på 160 grader i ca 40 min. Avkjøl kjeksene på rist. Smaker kjempegodt med for eksempel smør og ost - og en god kopp te til!

Ha det fint i dag.
Mvh
Janna

4 kommentarer:

 1. Lavkarbo kjeksen så kjempegode ut, uavhengig om man heller til lavkarbodiett eller ikke......Personlig så er jeg vel ikke noen stor tilhenger av noen form for dietter, men heller mot et sundt variert kosthold og mosjon......men noe jeg derimot er stor tilhenger av er "dypdykkene" dine i kles skapet,vi har stort sett overflod av klær. Så der har du inspirert meg til å finne fram "glemte" klær :-) Ønsker deg en fin dag :-) Klem Trude

  SvarSlett
 2. Hvor ser de kiks vidunderlige gode ud, lige til en skive eller fire af min ynglings ost, uhmmm Janna, det kan du bare det der.
  I kærlige tanker, god Tirsdag.

  SvarSlett
 3. Disse så kjempegode ut, og jeg prøver selv å være fornuftig mht til inntak av karbohydrater. Men jeg er skeptisk til det ekstreme fettinntaket noen tar til seg..kan ikke tro kroppen (galle og årer) tåler det hos alle.
  Ha ei flott uke videre, klem fra meg;)

  SvarSlett
 4. De kjeksene tror jeg at jeg må prøve.....jeg har prøvd lavkarbo en drøy uke nå, og magen min er kjempefornøyd.....Utfordringen for meg, er at jeg går ned i vekt, noe jeg ikke ønsker for mye av. Men, dette er bare en test for mine mageproblemer og jeg finner nok utav det.

  Ha en fin dag

  SvarSlett