torsdag 10. februar 2011

Første glimt av sola i år!

Jeg surfer rundt omkring her i blogglandia og leser at folk lengter mot vår, prater om vår, viser bilder av vårblomster og vårlige utemiljøer, våren er visst like om hjørnet enkelte steder... 
...mens det her hos oss enda er laaaangt til vår...


- 20 grader; kaldt, men vakkert!(...) ennå er det vinter,
ennå sover bjørk og lyng, roser, hyasinter.
Ennå er det langt til vår,
laaaaangt til rogn i blomstring står (...)
lalalalalalala..

Noen strofer av min barndoms sangrepertoar ramla ned i hodet mitt mens jeg skrev dette, og selv om refrenget er at det er langt til vår...Rett her under Røyelkampen bor vi, i Huset i skogen.

...er i alle fall sola tilbake, etter et ca to-måneders langt fravær...

Taket på sledehuset har vært måket flere ganger i vinter, 
men nå ligger det atter ca 50-60 cm med snø på det....to måneder hvor landsdelen vår har ligget i et mer eller mindre konstant tussmørke. Fra ca 20.-25. november og fram til ca 20. januar har den glimret (merkelig uttrykk...) med sitt fravær her på våre  breddegrader. La meg forsikre: Jeg klager ikke!!!! Jeg elsker variasjonene de fire årstidene kan by på her nord, og kunne ikke tenke meg å bo noe annet sted i verden; det har jeg prøvd; jeg fartet vel rundt en 15-20 år før jeg kom tilbake hit og slo meg ned igjen for godt. Og her er det godt: For selv om vinteren i år har vært lang og hard, med sprengkulde i ukesvis av gangen, er det her jeg vil være.

Ester Utsi, fra Tana, lanserte en gang begrepet Fargetid om det de fleste kaller for mørketid, den perioden da sola nord for den nordlige polarsirkelen (og sør for den sørlige) ligger og vaker under horisonten! For slik kan mørketiden - fargetiden - i nord være : Dag etter dag med fantastisk lys og netter da vi nesten ikke tror de fargene som viser seg, som vi bader i, og som får hjertet mitt til å svulme  fordi jeg er så glad i mitt sted på jord.


(Bilde lånt fra nettet)

Jeg tror at vår verden farges av de ordene vi bruker på/om den. Om vi fortsetter å tenke på vinteren som mørk og tung - mørketid, så vil den føles tung. Om vi derimot virkelig "ser" alt
det vakre som omgir oss - også i den mørkeste perioden i året, så får vi kanskje en mer positiv opplevelse av denne tiden.

Men selv om jeg elsker fargetiden; like fantastiskt fint som hvert eneste foregående år, var det å se solen skinne i fjellene her i dalen i dag. Fjell omringer oss på alle kanter - naturlig nok; vi bor i en dal...Jeg satt som vanlig er når jeg har anledning, og så ut på naturen.

 Gradvis lysnet det, skydekket sprakk opp, og der var Ho!Sola! Det livgivende lyset, 

sett gjennom vinduene mot sør, opp dalen.


Utsikt mot nord, ned dalen.


Samme som ovenfor.

 
Her i Nord-Norge er det vanlig å feire solas tilbakekomst. Da jeg voste opp i Vardø på 60-tallet var det vanlig med skolefri for barna på "soldagen" og "solboller" til alle. De av oss som må klare oss uten sola visse deler av året, setter altså stooor pris på å få den tilbake.

Vi er på tur til Byen - til Tromsø, får prøve å få tak i noen boller der.


Ønsker dere alle en fiiin, solrik dag!

Mvh
Janna
10 kommentarer:

 1. For et dejligt indlæg Janna og så mange kloge ord! Flotte billeder af vinteren, som er smuk og enkel. Og alting har sin tid.

  Måske sætter du endda endnu større pris på dit sted, fordi du har været væk derfra? Sådan er det jo tit. Du kender kontrasterne, forskellene og har lært at se glæden i de enkle ting. Glæden dér hvor du er! :) Sådan har jeg det i hvert fald.

  Ha' en fin vinterdag videre. Stor klem.

  SvarSlett
 2. Fantastiske bilder :) Jeg har sol året rundt da vi bor helt ute i havgapet og fjellene er såpass lave at sola går fri . Likevel elsker jeg vinteren Og vil ha snø og kuldegrader ut februar . Idag er en slik dag . Det har kommet 3 cm med ny snø - 5 kuldegrader sol og knallblå himmel . En TOPP turdag når man har fri

  SvarSlett
 3. Så utrolig vakkert det er i skogen med fjellet i bakgrunnen. Her er nydelig påskevær også. -5grader, skyfrihimmel og nysnø. Vi skal på hytta, både to og firebente, i helgen. O lykke. Blir deilig uten strøm, vann og internett. Blir brettspill, radio og strikking.
  Vet hvordan det er å "se lyset" etter en lang vinter. Bodde 4 år i Kirkenes. Alt har sin sjarm, samme har årstidene.
  La solen skinne på ditt kinn.
  Klem

  SvarSlett
 4. Kjenner igjen beskrivelsen av mørketida/fargetida..Vakkert og fint. Før når æ ikke visste om anna enn en vinter uten sol tenkte æ ikke så mye på det. Men når vi flytta sørover og tenker tilbake på vinteren så er det faktisk kun gode minner om mørketida/fargetida.
  Ha en fin dag i byen;-)
  Mvh Å

  SvarSlett
 5. Ja, det må være herlig når sola viser seg igjen. Veldig enig med deg, ordbruken påvirker oss; man blir jo glad av å høre ordet fargetid framfor mørketid;)
  Nyt sola og bollene, klem fra meg;)

  SvarSlett
 6. Smart å kalle det fargetid!!! Jeg er jaggu enig med deg...så glad jeg lever med 4 årstider!! Kontrastene, gledene over noe nytt værmessig... Jeg har sola hele året her....det hadde jeg ikke i Trondheim. Så grattis, ta deg en solbolle!!!
  Vakkert hos deg nå...kommet et par cm her bare men nok til at piggskoene må fram. Her er det jo vind, speilblankt!!
  Nyt kvelden i vinerland, klem fra meg:)

  SvarSlett
 7. Snakket om fri på skolen når sola kommer...sånn var det i gamle dager ble jeg fortalt!!
  Men ikke i disse dager nei...
  Her blir det solbollebaking på jobb imorgen, å kos på tirsdag med boller og kakao, Klem Anna

  SvarSlett
 8. Hei

  Så fantastiske bilder fra ditt vakre rike!
  Bor litt lenger sør i samme fylke, og har også nytt sola i dag, er skikkelig kaldt her og, men så herlige med sol - og så vet vi jo at snøen bare gjemmer på en vår (kæm va det som sang om det...?)
  Bakte solboller i går og tok med en stor ladning på jobb i dag, til glede for gode kollegaer.
  Til slutt vil jeg bare si at jeg er sååå glad for at jeg fant bloggen din, helt tilfeldig. Nyter virkelig dine flotte bilder, betraktninger og ikke minst oppskrifter.
  Håper du har hatt en fin tur til Tromsø - funnet noe hos Marie & Edvard, kanskje? :)

  Hilde

  SvarSlett
 9. Hei og takk for en fin kommentar på bloggen min. jeg måtte kikke litt på kjøkkeninnleggene dine, og for et fantastisk kjøkken du har. Likte veldig godt de pynteklossene du har satt under banken på øya....superlekre. Liker å planlegge kjøkkenen godt ja, det gjorde jeg med det vi har i vårt nåværende hus, og ble fornøyd med det.

  Ha en fin kveld.
  Jorunn

  SvarSlett