lørdag 2. oktober 2010

Vinteren i møte med peiskos og varme


Peisbål assosieres ofte med kos og hyggelige høst- og vinterkvelder - gjerne med et glass vin eller en kopp kakao tilgjengelig, med avslappning og gode samtaler... Ja, mulighetene for kos er mange med en peis i huset ;-)

Foto: Dagbladet.no

Her i Huset i skogen har vi vannbåren varme i alle gulv, men vi ønsket i tillegg en vedpeis, for vi har gratis tilgang på ved i massevis fra egen vedteig.  Så vi satser på  masse kos, men også på at vedfyring skal holde kostnadene ved å varme opp huset nede på et overkommelig og fornuftig nivå.  Daglig leser vi i avisene om at det er stor sjangs for at strømprisene vil stige kraftig utover høsten og vinteren, noe som igjen vil føre til at vedfyring ikke bare er det mest koselige, men også den billigste oppvarmingsmetoden.

Vi ønsket oss derfor en vedpeis, fortrinnsvis en peisinnsats, med stor varmeeffekt, og hvor vi kunne designe omramminga selv. Vi kikket på mange typer og modeller, for det finnes mange fantastisk flotte peiser og peisinnsatser på markedet, men den erfaringen vi gjorde oss, var at mange av modellene som kan tilbys, er mer til "pynt" enn til nytte, mens vi ville ha både pynt og nytte..
Peisselskakpet har for eksempel mange fine modeller som ligner på den vi endte opp med - og til en rimeligere pris - men effekten på peisene er mye lavere, og utførelsen mindre solid.

 Foto: Peisselskapet

Den tyske produsenten Brunner har mange flotte peisinnsatser, og er kvalitet på sitt beste.

Foto: Brunner

Men hos Ildstedet i Tromsø fant vi den perfekte peisen til vårt bruk, nemlig den elegante peisinnsatsen Atraflam 750 3V. 

Foto: Ildstedet.no

Atraflam 750 3V  har stort brennkammer og en nominell varmeeffekt på hele 16 kw!!!  Hevedøren har glass på tre sider, noe som betyr at vi får et unikt innsyn til flammene fra tre sider, uansett om døren er åpen eller lukket. Dette gir en opplevelse tilsvarende en tradisjonell, åpen gruepeis. 

Den franske produsenten Atra har lang erfaring i produksjon av peisinnsatser i stål og ildfast stein. Peisinnsatsene fra denne produsenten passer til mange ulike stilretninger og kan leveres i flere ulike former og formater. Dette gir mange muligheter til å bygge flotte ildsteder som kan skreddersys for den interiørmessige stilen man liker.

Foto: Janna
Her står peisinnsatsen hos oss, klar til å kobles til det siste pipestykket, og til å få omramminga på plass. Vi gleder oss...

Vi liker, som som dere sikkert vet nå, den litt rustikke stilen, og har valgt å lage en omramming rundt peisinnsatsen av håndbanket tegl. Vi har funnet  en ganske så ekstraordinær håndbanket teglstein med et veldig rustikt utrykk, og den passer kjempegodt godt til fargene på vegger og gulv her hos oss. Den produseres i Nederland, men jeg husker ikke produsentnavnet.


Man kan  få håndbanket tegl i mange ulike farger. Vår er gråbrun og ser i følge vår yngste datter "ut som om den er hentet laaaangt inne i ei steinrøys..."... Vet ikke helt hva ho mente..., men teglsteinene er flotte - synes i alle fall vi ;-)

Se så godt teglsteinen passer til gulvet og veggen.

Arbeidet med å sette opp peisen  og mure omramminga, skal utføres av en ekspert på området: en tysk mursteinsmurer som faktisk har mesterbrev i faget. Han bor for øyeblikket her i dalen, jobber som handler og gårdsavløser, og tar en del jobber ved siden av det òg. Så vi var heldige som kom i kontakt med ham! :-) 

Nå skal vi ut og male vindusomramminger og raftkasser, og i et slikt flott høstvær som vi har nå, er det nesten et fornøyelig arbeid...

Ha en fin lørdag, folkens!

Mvh
Janna

5 kommentarer:

 1. Så koselig dere har det:) Kjempefine bilder!! Klem:)

  SvarSlett
 2. Oi....dette blir stilig Janna:) En peis skal fungere ja, men jaggu skal den være et blikkfang som møbel også!! Ser dere har fått begge deler:) Vi har også peis, designerpeis iflg tidligere eier. Mon tro hvor designeren var i hodet sitt når han laget den....for pen er den ikke. Burde nesten ha blogget om den, hehe:)
  Steinen ser råstilig ut og passer perfekt.
  Været er herlig om dagen....nyte nyte
  Klem til deg:)

  SvarSlett
 3. Jeg får sådan lyst til at hygge, når jeg ser dine billeder, læser dine ord og ja, mærker varmen fra pejsen! :-) Det er nemlig helt specielt dejligt at sætte sig foran den buldrende ild, når det er koldt udenfor. Varm kakao eller et glas vin og ja, så gode snakke og varme kinder!

  Jeg købte kunst til vores kommende hjem i dag. 3 billeder! De talte alle til mit hjerte og min fantasi. Glæder mig sådan til at flytte, indrette ... og ja. Men det kommer!

  Ha' en skøn varm aften med masser af hygge/kos!

  Klem

  SvarSlett
 4. Det står at du har et matinnlegg på bloggen min, men jeg tar gjerne dette:D
  Jøje meg så fint det blir, har sett på innlegg under her også. Jeg liker at peisen varmer i flere retninger, så den du viser med murstein er direkte lekker;) Gleder meg til å se hva dere har valgt.
  Ha ei flott uke og klem fra meg;)

  SvarSlett
 5. Hei...

  Kjempefin blogg du har:-) og ikke minst kjempe fint hus:-)....

  Vi er i ferd med å kjøpe oss peis, og vurderer Atraflam 750 3V. Er du fornøyd med peisen. Varmer den godt? Den ser ut til å ha veldig stort brennkammer, sluker den ved, eller er det vanlig forbruk?

  m.v.h.
  Anders

  SvarSlett