onsdag 27. oktober 2010

En tålmodighetsprøve

Det er sikkert flere enn oss som har erfart at når det gjelder husbygging, er det bare å smøre seg med tålmodighet - mye tålmodighet!!! Huset i skogen er ikke langt fra ferdig; det er vel egentlig bare småtterier som gjenstår, som det å få gjort ferdig og flislagt bad nr to og gulvet i inngangspartiet, litt elektriker- og rørleggerarbeid, få resten av kjøkkenet på plass... (alt det utvendige arbeidet som gjenstår nevner jeg ikke i det hele tatt; det tar vi til våren...),  men vi er en del måneder forsinket, det skjer lite, og jeg sitter her og kjenner at frustrasjonen holder på å vokse seg rimelig stor.  

For er det noe vi har lært underveis, så må det være det at å  forholde seg til håndtverkere kan være en stooor tålmodighetsprøve, og at en avtale ikke alltid er en avtale. Snekkeren som ikke får gjort sitt arbeid fordi rørleggeren ikke hadde gjort sitt... Elektrikeren som ikke dukket opp når han skulle, og som når han endelig dukker opp ikke kan gjøre jobben sin fordi han mangler noen deler...

Vi har lært at alle håndverkerne er avhengige av det de andre gjør, og at hvis én uteblir faller hele tidsplanen - hvis man er så heldige at man i det hele tatt har en tidsplan da...!

Vi har dessverre også lært at man må mase - men vi er ikke så flinke til å mase... - og vi har lært at nesten ingenting går akkurat slik man i utgangspunktet hadde tenkt. 

Vi har opplevd at så og si ikke en eneste forsendelse av varer - det være seg kjøkkeninnredning, baderomsinnredninger, blandebatterier, peisplater, badstuedør, ytterdør - ja, listen er myyye lengre - har vært i henhold til det vi hadde bestilt.

Men jeg antar også at alt dette er innenfor det som kan kalles for "normalt" i et byggeprosjekt, der det er mange parter involvert, og der så mye avhenger av at "logistikken" funker som den skal.

Nedenfor viser jeg en liten billedkavalkade over noen av frustrasjonsmomentene:

 Her i kjøkkenøya mangler vi en vask. Den vi først fikk, passet ikke til hullet... eller var det motsatt...?! Den andre er ikke kommet ennå, det er maaange uker siden den ble bestilt, og vi venter ennå på at den skal komme... Og før den kommer kan ikke rørleggeren gjøre sitt arbeid!

 Her mangler vi et blandebatteri. Det vi først fikk, passet ikke. Det neste vi fikk, passet heller ikke... så nå må vasken senkes... Før det blir gjort, kan ikke rørleggeren... ja, dere skjønner!

 På dette badet satte elektrikeren opp ei lampe, de andre to ligger klare i eskene sine... Ledningsstumpene henger nå der, og har hengt der en god stund...

 
Elektrikeren er jo innom av og til, så det går sakte men sikkert fremover!

 Blandebatteriene mangler noen deler..
Men er ellers klar til å innstalleres - når rørleggeren kommer...

 Toalettet er også klart til å innstalleres her!

Dusj? Lys?

Blandebatterier?

De to store skiferplatene som skal ligge under peisen var ikke helt pene da de ankom: de var flekkete og ripete, og det var slått av et stykke på det ene hjørnet. Platene må derfor sendes tilbake, så nå venter vi i spenning på nye...

Men jeg ønsker også å formidle at vi underveis i arbeidet har oppdaget at  ingenting er umulig. Og vi opplever med ydmykhet og takknemlighet at vi er i ferd med å  flytte inn i drømmehuset vårt: Huset er nydelig, det passer oss og vår livsstil perfekt, og vi tror bestemt at vi har fått bygd oss et hjem vi kan bo i resten av vårt liv uten å måtte bygge om, pusse opp eller gjøre vesentlige endringer.

Ha en fin dag, alle dere som er innom her. Håper dere kommer igjen, 
for  - håper jeg - om ikke lenge kan jeg vise bilder av to ferdige bad, for
arbeidet på "lillebadet" er påbegynt...:-)
 Og  kanskje kan jeg snart vise bilder av et ferdig kjøkken... ja, kanskje et tilnærmet ferdig hus! 

Mvh
Janna

9 kommentarer:

 1. Når et helt hus skal bygges, kan jeg godt tenke meg at det dukker opp frustreringer på flere områder. Jeg har en handyman som har gjort alt her i huset, de faglærte har bare vært innom og sjekket og bifalt, dermed har jeg vært forskånet for det meste av dette;)
  Men oja meg, så flott det blir!!! så dette blir så bra til slutt:D
  Ha en fin dag og klem fra meg;)

  SvarSlett
 2. Hei igjen :) Skjønner godt at dokker må ha TÅLMODIGHET i disse tider, men det ser jo ut som dokker får det dokker ønsker når alt er ferdig :) Huset ser helt fabelaktig ut og du e sååå flink til å pynte det som er "nesten" ferdig :) Ønske dokker lykke til og krysser fingre og fær for at alt er på plass om ikke lenge... God og varm klæm fra Tone-Lise <3

  SvarSlett
 3. Å herlighet.....vet ikke om jeg hadde taklet dette jeg...med min utålmodig! Har bygd hus en gang for mange år siden...da var det en byggeleder som tok dette men jeg hadde noen runder.
  Ja, håndtverkerne er avhengige av hverandre, for å få ting til å skje..håper da virkelig det ordner seg for dere snart nå.
  Men en ting er sikkert, det blir rålekkert!!!
  Ønsker dere lykke til videre.
  Klem til deg:)

  SvarSlett
 4. Hey Janna,

  Thank you for visiting my blog, it's alwaya nice getting such nice words!!! I do have a translation button on my side-bar, so if you visit me again, you can try that mayby?
  You, also, have a nice blog, even i don't understand one word of it, looking at the pictures can be fun too!!!

  Have a nice week, Susan.

  SvarSlett
 5. Hei du.:-) og takk for kjempehyggelig kommentar på min blogg.:-) skjønner din frustrasjon..men bak frustrasjonen ser dette veldig lekker ut.:-) det blir SÅ bra.:-)klart jeg kommer innom igjen.:-)

  SvarSlett
 6. Takk for fine kommentarer hos meg:-)
  Det er lett å si at du må smøre deg med tålmodighet. Jeg vet bare at jeg (...eller vi...) aldri skal bygge hus nettopp fordi ingen av oss er spesielt flinke å planlegge og vi jobber i to forskjellige hastigheter- og det kan føre til komplikasjoner har jeg funnet ut..
  Men lykke til!!

  SvarSlett
 7. Åh Janna, jeg kender det! Håndværkere kan man altså ikke helt regne med. Man laver en aftale, tror man, og så var det alligevel ikke en aftale. Gang på gang og ja, de er afhængige af hinanden. Det trækker ud og man bliver utålmodig, frustreret m.m. Sådan er det med vores hus. Og min kæreste har også lagt det lidt væk til fordel for andre ting. Det har gjort at jeg har måtte "fortrænge" det. Huset. Planerne. Drømmen om det og om at få mine ting ud af de flyttekasser, hvor de har været opmagasineret de sidste 5,5 år - siden jeg flyttede fra min lejlighed i København og på landet sammen med kæresten.

  Nu er planen, at husprojektet skal i gang igen. Vi er også langt og kan muligvis flytte ind ved årsskiftet. Ikke at alt så er færdigt, men ... så kan vi bo dér og gøre ting, mens vi bor der. OG JEG KAN FÅ MINE TING UD AF FLYTTEKASSERNE og vi får et fælles hjem. :)

  Hmmm. Nu har jeg afsløret lidt. Frustrationerne kender jeg alt til, så jeg føler med dig. Men I er snart færdige og det bliver så FLOT. Konge, som vi siger på dansk! :)

  Stor klem til dig

  SvarSlett
 8. For et herlig hus dere bygger!!! Fargene, vinduene, takhøyden og soverommet - WOW!! Det er bare en ting å si om dette: Det MÅ være verdt alle frustrasjonene ;0) Legger meg til og gleder meg til å følge deg videre! Klem

  SvarSlett
 9. Tusen takk for veldig hyggelig kommentar, og du er selvsagt hjertelig velkommen tilbake! :)

  Ja, at håndverkere kan skape mye frustrasjon har jeg selv fått oppleve i sommer, og jeg skulle bare fikse hagen. Litt flere baller hos dere!

  Men du er ikke lite tøff da, som bygger hus OG pusser opp på hytten samtidig. :) Imponerende!

  Håper du har en flott kveld! Klem

  SvarSlett