søndag 6. juni 2010

Fransk landstil og shabby rokokko.


Vi har funnet stoler til spisebordet på kjøkkenet!
Jippi!!

Fredag dro min kjære og jeg på vår første tur for sesongen til den lille sommeråpne brukt- og antikk-butikken i Trollvik. Hensikten var å se etter stoler til kjøkkenet. 


Turen ble kjempevellykket i den forstand at vi fant og kjøpte ikke mindre enn ti nydelige, gamle rokokkostoler. Disse kommer til å passe perfekt inn i stilen i huset. Det beste er nesten at flere av dem er i litt forskjellig utførelse; jeg liker så godt det litt "tilfeldige" uttrykket en da får.

Dette er IKKE våre stoler, men form og fasong ligner veldig...

Fire av stolene vi kjøpte har rosebrodert trekk. Disse kommer vi nok til å beholde slik de er en stund, for jeg synes de er nydelige og autentiske for perioden, de andre seks skal vi trekke om.  

Vi skal hente stolene i morgen - mandag -, og da skal jeg legge ut bilder av dem. Forløpig viser jeg derfor her bilder av stoler som er typiske for stilen, og som ligner  på de vi har kjøpt. Underveis skal jeg si litt om rokokkostilen.

Rokokko er perioden som følger etter barokken rundt midten av 1700-tallet. Selve ordet rokokko er avledet av det franske rocaille, som betyr skjell eller ujevn klippeformasjon, og periodens fremste kjennetegn er nettopp asymetriske former, S-formete og C-formete kurver med blomster, lyse og lette farger og naturalistiske motiv.  

Rokokkoen er i hovedsak en dekorasjons- og møbelstil. Stilen har italiensk og fransk opphav og fikk ei kort blomstringstid; i Frankrike mellom 1730 og 1745. I Norge kjenner vi stilen fra slutten av 1700-tallet, og rosemaling er en norsk variant av rokokkoen.
  
Rokokkostoler er alltid moderne, og har de siste årene vært veldig ettertraktede. Madame de Pompadour hadde stor innflytelse på møbelstilen på 1700-tallet. Med henne kom den lette, lekende, romantiske og elegante rokokkostilen. Den er tidløs og jeg synes den passer veldig godt inn i den stilen vi har her i huset,  som går i retning av fransk landstil og noe jeg vil kalle shabby rokokko.

 

Denne synes jeg var så tøff - sånn litt styggpen - at jeg bare måtte ta den med. Formen er nokså typisk for rokokkostilen - men trekket er nok mer moderne - og slik som stolen framstår her, passer den veldig godt inn i den sør-franske landstilen. 
Liker også kontrastene vi her ser; de svugne, elegante linjene mot det røffe tregulvet.

To av de stolene vi har kjøpt, ligner i form på denne, som i motsetning til de åtte andre har armlener. Men våre har brodert rosemotiv på trekket, de har ikke løveføtter, og er ikke så rik på ornamentering.

Ha en fin søndagsettrmiddag videre, kjære venner, 
kom gjerne innom i morgen hvis du vil se bilder av stolene vi har kjøpt.

Mvh
Janna

3 kommentarer:

 1. Hei og hopp. Spennende du skriver om stolene. Og de er kjempefine. Blir flott til kjøkkenet. Er stolene gamle med fjærer og gress er de nok Nyrokkoko(hitorismen) ca +/- 1900tallet.

  Lykke til med omtrekking. Det er moro.

  Ha en kjempe fin dag.

  Hilsen
  Randi

  SvarSlett
 2. Heisan.
  Jeg oppdaget nettopp bloggen din, og hiver meg
  innpå med en kommentar :)
  Vakre stoler du viser, alle engelsk rokokko - Queen Anne stil.
  Både "ballongrygg"-stoler og "ball and claw"-fot
  representer den engelske varianten av rokokkoen.
  Storbrittania hadde forøvrig sin egen "vri" på
  de fleste stilarter - kolonimakt som de var og
  hentet inspirasjon også fra andre land enn Italia
  og Frankrike.
  Som England, men på en annen måte, hadde også svenskene sin personlige vri på stilinfluensene fra Fr. og It.
  Svenske 1700-tallsmøbler, senbarokk, bonderokokko, gustavianske er min personlige
  favoritt. Dessverre er disse møblene blitt så
  populære at Sverige er i ferd med å bli "tømt"
  for antikviteter og har vært nødt til å innføre
  strenge eksportregler. Ingen tvil om at Gustav 3. har gjort særdeles mye for Sveriges ettermæle på området design/kunst :)
  Mvh Inger Lise

  SvarSlett
 3. må jo bare si at du påvirker meg veldig, jeg som har vært slapp lenge med interiøret, har fått mye lyst å begynne å fixe litt på ting å tang, så nå skal jeg sette igang. Først skal jeg male spisestuemøblene som er 15 år gamle og med eventyrmotiv på alle stoler. Kittelsen.. De skal bort, alt skal bli lyst, så får jeg se hva neste prosjekt blir :)
  Tone

  SvarSlett