torsdag 20. november 2014

Refleksjoner i mørketid

Desember er like om hjørnet. En måned med forventninger og spenning, og hvert år befinner jeg meg på et punkt der tiden plutselig blir i knappeste laget, den speeder opp - kanskje hjulpet av det faktum at dagene bokstavelig talt blir stadig kortere her nord, frem mot vintersolverv.

Men i år er det bare en fordel at tiden går fort. For hvor mye vi enn elsker å være hjemme her i Huset i skogen i jula, så vil den i år bli tilbrakt et helt annet sted, så langt borte fra Baskabutskogens ro og kyske renhet som vel bare mulig: Vi skal tilbringe den i Chicago, i storbyen, sammen med vår eldste datter og hennes familie "over there". Så nå teller vi bare dagene frem til den 19. desember, da kursen kan settes vestover over havet, mot et gjensyn med våre kjære, og et første møte med vårt nyfødte, andre barnebarn; lille vakre Stella Frances, født den 1. november i år. Vi gleder oss ubeskrivelig. 

Og her jeg sitter i dag, med en blank, ubrukt jobbfri langhelg foran meg, blir jeg minnet på de viktige verdiene i livet, som kjærlighet, samhold og gavmildhet. Og jeg merker, at for hvert år som går, blir det viktigere og viktigere for meg å finne en dypere mening med forberedelsene til julehøytiden, som tradisjonelt er forbundet med mye styr - ikke alltid med et positivt fortegn.

Men jeg har funnet ut at nøkkelen er å forenkle, slik at jeg kan fokusere på det som teller. Ambisjonene jeg tidligere hadde om å stelle i stand en perfekt julefeiring for familien min, ble ofte saboterte ved at jeg tok på meg for mye. Ingen kan spre glede og god stemning når de er stresset. 

Så nå sier jeg glatt nei til alt som før føltes obligatorisk for meg. Jeg forventer ikke lenger perfeksjon, i stedet prøver jeg å fokusere på hva det er jeg selv ønsker å få ut av denne tiden, blant annet det som ga meg glede som barn; de små tingene som man som voksen knapt legger merke til. 

Og i dag, den første helt-fri-dagen på leeeenge, slapper jeg helt av. Jeg hadde planlagt å vaske mitt lille walk-in-closet, men vet du hva; jeg har sittet og bare kost meg; spist frokost i senga og sett på Frokost-TV, hørt på radioen, bakt rundstykker, tent Kongerøkelse og sittet og latt blåtimen synke inn over meg - uten å bekymre meg om å få den på Instagram (ikke at jeg noensinne har gjort det, men dere skjønner hva jeg mener...); bare nytt dagen! Vært takknemlig for hvert minutt, uansett hvor mye huset har ropt etter en rundvask! 

Til sist i dag vil jeg bare dele et dikt av Helge Stangnes med dere, et dikt av som får meg til å minnes min oppvekst ved storhavet, men også langs en fjord... 
Og med dette ønsker jeg dere alle en god førjulstid. 
Med vennlig hilsen
Janna


Lys langs en fjord 

Det mørkne mot vinter som lenge skal vare 
en sommar blei borte, en haust e på reis, 
og leia e lagt der vi alle må fare 
som tvungen turist på et år underveis. 

Så fjern og så frostkald står stjern’ der ute, 
men nærar e lysan der menneskan bor, 
som glør gjennom natta fra rimgråe rute 
skin perlebands-lenker av lys langs en fjord. 

Og vi som blei fødd her og tidlig fekk sanne 
at lyset og leiken har mørket som pant, 
vi veit at den natta som ligg over landet 
e pris førr en sommar som kom – og forsvant. 

Men ingen treng sukke og vri sine hender
i lengt etter solskinn og varme i sør 
så lenge som lysan fra nordnorske grender 
førtell oss at her har vi søstre og brør. 

Vi veit at den ætta vi kalle vår eia 
i elsk og i armod har kysten bebodd 
og tent sine lampe som fyrlys langs leia 
tel merke førr folk som har segla og rodd. 

Ja, lysan fra stuen langs verharde strender 
i mørketidslandet har gått som ei bru 
med spenn over fjorda – lik utstrekte hender 
med varme og kraft tel å tåle og tru. 

Så kom, la oss tenne små lys førr kverandre 
som bål imot natt på ei vinterkald jord 
der frosten skal vike når menneskevarme 
får nå gjennom mørket – som lys langs en fjord.

8 kommentarer:

 1. Nydelig dikt og gode refleksjoner Janna.
  Jeg er realtivt avslappet til jula, og jeg kunne faktisk vært den foruten..men i år skal vi være samlet alle sammen, barn og barnebarn her hjemme, så det blir trivelig:)
  Skjønner godt du gleder deg til å reise, jula for deg blir jo en trivelig reise på alle plan:)
  Kos dæ masse mot avreise, tenn lys og senk skuldre og fart..novembeklæm fra mæ;)

  SvarSlett
 2. Hvis ikke alle trives med julen og hygger sig, er det et tegn på at der er for meget at tage sig til for den enkelte. Julen er hjerternes fest, ikke kun for den enkelte, men for alle. Dejligt at du ønsker dig din jul Janna, og ikke en jul hvor du skal leve op til andres forventninger.
  God jul i det Amerikanske.

  SvarSlett
 3. Så nydelige tanker fra deg, Janna. Førjulstiden er så nydelig med sine gleder, forventninger od det å bare slappe av og nyte. Det tar jeg meg også tid til. Gratulerer med nytt barnebarn. Det er nesten litt magisk med de små og skjønner at dere gleder dere. God tur, nyt julen og hverandre.

  SvarSlett
 4. Så fine ord fra dig, Janna. Jeg bliver rørt. Berørt. Og det må være helt fantastisk at skulle sætte kursen mod Chicago og for første gang se jeres lille barnebarn, smukke Stella. For et fint navn. Hun er uden tvivl en stjerne.

  I det hele taget er det altid godt at læse, hvad du skriver. Det er længe siden. Også jeg har været en del væk fra egne historier og fortællinger i mit arbejde på at skabe mig en ny slags levevej, men nu begynder der at ske noget. Og jeg finder igen tid til at skabe plads og rum til det, der vil fortælles. Det giver en stor glæde. Ro.

  Hvis vi ikke skrives ved, men det håber jeg selvfølgelig at vi gør, ønsker jeg dig og dine en fantastisk dejlig decembertid. Det er en god ting at lægge de store ambitioner væk og bare være med hinanden. Lade det have fokus, det vigtige i livet, som du så fint beskriver det.

  God klem og weekend
  fra Lene

  SvarSlett
 5. Kære Janna

  Jeg smilede stort, da jeg læste, hvordan du bare nød din fridag! Et fornuftigt valg. En dag for dig og hvad du havde lyst til!..... Sådan nogle dage føles fantastiske efter lange arbejdsperioder.
  I det hele taget er din forenklingsplan god, synes jeg. Befriende! Du sætter ord på noget, mange kvinder længes efter og kender til, tror jeg. Jeg gør i hvert fald. Og du inspirerer mig.
  Og før alt - et stort, stort tillykke med jeres Stella Frances! Jeg husker, du har skrevet om hende før. Så vidunderligt, Janna, at alt endte lykkeligt: At hun kom lykkeligt til verden!
  Ønsker jer en rigtig dejlig rejse og en glædelig jul, sammen:)

  Klem fra Laila

  SvarSlett
 6. God formiddag, Janna. Du blei trekt ut som vinner av forkleene og håper du kan sende meg adressen din til ing.tun@live.no, så skal jeg få sent dem avgårde i løpet av uken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Juhu!!! Tusen, tusen takk fru Tunheim!

   Slett
 7. Takk for påminnelsen om hva som er viktig. Fort gjort å la seg rive med i "alle burdene".

  Fortsatt fin førjulstid ønskes og god tur til barnebarnsbesøk over there.

  SvarSlett