søndag 6. desember 2015

Byrder eller avholdte ritualer?

Det er den tiden igjen. Tiden for å sette sammen endeløse handlelister, nonstopbaking, julestjerner, kos og idyll. Og for mange er det store spørsmålet: Hvem gir seg først - lommeboka di eller du?For meg har julen til tider opplevdes som tyngende tradisjonsbundet. En tid med spenning og glede, men farget med angst. En stresstoppet feiring - av hva, har det hendt at jeg har spurt meg selv. Joda, det er glede og forventning i luften idet vi synger julesanger og baker pepperkaker. Pynter med juleblomster og ingen krok er mørk. Men til tider har hele pakken føltes uoverkommelig. Og spørsmålet om hvor jeg vil være i forhold til julen har blitt stadig mer påtrengende. Er julen en velsignelse eller en byrde? Jeg antar det avhenger av hvem du inviterer til festen...

Jeg er kommet dit, heldigvis, må jeg si, at jeg ikke er så bundet av tradisjoner lenger. Mange av de tradisjonene jeg tidligere krampaktig hold på "fordi sånn har vi jo gjort det i alle år, slik gjorde mamma det, og bestemor før ho..." har opplevdes som byrder istedet for gode, avholdte ritualer. Men det har gått opp for meg at tradisjoner bare er berikende når de lar fortiden gi inspirasjon til den nåtiden vi lever i. Jeg har over tid gitt slipp på de tradisjonene jeg før følte meg bundet og forpliktet til, og har i dag endt opp med en form som passer mine behov og verdier i dag. Jeg gleder meg mens jeg forbereder julen, tar ting helt med ro, og jeg føler på at jeg har det så uendelig godt - selv om savnet av mine kjære til tider nesten er uutholdelig. For meg er julen en familiefest, men flere av mine er så langt borte at jeg ikke treffer dem i julen. Det er en stor sorg, men jeg vet at de har det bra, og det er slik det skal være.


Nu skal vi ut på tur før vi drar over fjellet for å besøke min gamle far. Ha en fin andre søndag i advent, du òg.

Vennlig hilsen 
Janna

3 kommentarer:

 1. Jeg får heldigvis alle mine hjem til jul. Det gjør forberedelsene enda hyggeligere selvsagt. Ungene bor også såpass nært at de har vært her to ganger for å være med. Pepperkaker og sylte. Jeg har også gjort noen prioriteringer - og det innebærer at kjøkkenet her fylles flere ganger av folk som vil være med på å lage. Det er viktigere for meg enn julebordet på jobben.

  SvarSlett
 2. Først og fremst, god adventssøndag og god tur til deg også.

  Etter å ha stelt i stand til jul 34 år, dette blir nr.35, så er jeg ganske lei av og til. Men, når høytiden nærmer seg og stemningen og forventningene stiger, er jeg på plass igjen. Jeg kommer nok til å komme der i år også, men gjøremålene blir færre og færre for hvert år ser jeg. Det samme med mengden pynt og stasj. Det viktigst for meg nå er julefreden og samværet med familien.

  SvarSlett
 3. I år skal jeg faktisk ikke ha juletre innom hus..pynter på noe smått på utsida:)
  Du får sagt det så fint igjen..og det er viktig å finne ut for hver enkelt hva jula/forberedelsene skal bestå av..jeg baker kun krumkaker..unntatt pepperkaker med "gutta boys", men de får ta dem med seg hjem;)
  Har en følelse av at juleforberedelsene blir færre og færre her i huset..før strakk jeg meg mot de 7 sortene mm...så tømte vi gamle julekaker året etter i søppeldunken..ille!
  Ha ei fin og ikke minst koselig adventstid Janna, klem

  SvarSlett