onsdag 30. april 2014

Livets vakreste vesen

Da jeg leste min danske bloggvenninne Lenes innlegg i dag, som handler om å følge gleden, slo det meg at blant alle de gledene vi mennesker kan erfare, er en av de største å oppdage våre egne iboende muligheter og talenter, for disse er umistelige. Våre egne muligheter, våre egne perspektiv, er noe vi selv forvalter - og ikke noe vi verken kan eller skal takke andre for. Hvis man klarer å frigjøre seg fra tankens åk, alt det som gjør at ens tilstedeværelse i nuet blir forkludret og formørket, hvis man klarer å følge - forfølge - egen glede, være seg bevisst hva som gir en glede, og ikke minst: leve ens gleder, vil man sannsynligvis oppleve essensen av egen eksistens, av livets vakreste vesen. Og da tror jeg kreativitet og talent vil avdekkes; slikt som kan være til inspirasjon for oss selv - og kanskje andre – for det er jo gleden som gjør vår verden til et vakrere sted.
Til ettertanke gir jeg deg et dikt av André Bjerke med på veien mot vår - eller sommer; alt etter hvor du er og befinner deg i livet... 

For smerten den lever på alles munn,
i lyset, så alle kan se den.
Men først på tilværelsens Stillehavsbunn
vil sinnet bli dypt nok for gleden.

Ha en fin langhelg, kjære venner.

Med vennlig hilsen
Janna

8 kommentarer:

 1. Tusen takk og god helg til deg også. Vi har muligheter for gleder vi som i det hele tatt har hatt den flaksen det er i det hele tatt å bli født. Og så er vi født i en tid og et land med velstand og stabilitet og uante muligheter....

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære fru Tunheim
   Det du her skriver om å bli født, treffer meg hardt og midt i hjertet: Ja, vi er heldige som i det hele tatt er blitt født... friske, og med et liv foran oss der muligheten ligger som blanke, regnbuefargede perler foran oss, klare til å plukkes. Alle er ikke så heldige, dessverre.

   Ha en fin 1. mai.
   Klem til deg fra meg.

   Slett
 2. Hei og hopp. Kosa meg vel og lenge med det nye huset ditt her nå og under på om du kan gi meg ett hint om hvilken beisfarge du har i stua??

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne
   Beisfargen vi har brukt heter Sjøsand. Vi beiset kun ett strøk - som vi tørket av med tørre filler for å få den rette, gjennomskinnelig tonen vi var ute etter. Vi bygde for tre-fire år siden; lenge før det ble populært å beise/ male vegger mørke - det var i de hvite glanstider ;-) Men vi ville ha varme toner i huset vårt - her i skogen passet det slett ikke med hvitt interiør, og vi slet med å finne noe som ikke var hvitt... Men vi fant til slutt og er superfornøyde. Beisfargen er kanskje litt mørk, men vi har mange store vinduer, så hos oss er det ikke noe problem. I dag finnes det jo enormt mange fine beisvalører, så valgets kvaler er vel et større problem enn det var for oss :-)

   Med vennlig hilsen Janna

   Slett
  2. Tusen hjertelig takk for utfyllende svar :-) digga fargen, stilen og det meste :-) falt aldri for den hvite stilen jeg heller ;-)

   Slett
 3. Tak for gode ord og citat hos mig. Og som det ofte sker, blev jeg inspireret videre, både af dine ord og af noget, der opstod, da jeg svarede dig. Glæden udspringer fra os selv. Og det vi skal finde, må vi søge i os selv og bringe med os, når vi går ud i verden. Thoreau skrev som følger:

  There is no value in life except what you choose to place upon it and no happiness in any place except what you bring to it yourself.

  Så sandt.

  Klem og god torsdag, 1. maj, til dig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lene. Takk for gode ord både her og hos meg i dag. Ja, Thoreau har jeg også skrevet om i flere innlegg tidligere, og da referert til de nettopp de ordene du refererer til her. Dette er en sannhet jeg tenkt mye på, blant annet i mitt "morgenarbeid".

   Mitt morgenarbeid i dag har bestått i å betrakte snøen som laver ned (!) mens jeg har fundert over livet som når man minst venter det klabber til en. Jeg var borte fra jobb i går, jeg hadde feber uten noen påviselig grunn, og var i generelt veldig dårlig form. Hadde en vond følelse i kroppen. Sent i går kveld fikk vi her hjemme en meget trist beskjed fra min eldste datter i USA. "Livet" kan være så jævlig urettferdig mot enkelte. Min datter har opplevd- og vært igjennom mye vondt, og som mor er det enormt vanskelig å vite at det ikke er noe jeg kan gjøre for å lette byrden Nå må jeg bare ta én dag av gangen, vente på prøvesvar i en ukes tid eller så - og tro at alt ordner seg til det beste.

   Klem fra meg til deg.

   Slett
 4. Vi er Unikke individer Janna, men vores tanker bortleder vores sande indhold, hvis vi Ikke er opmærksom derpå.
  Vi skal give os selv muligheden for at finde ind til vores sande jeg, derind hvor kærligheden blomstrer og udgår fra, derinde hvor vores inspiration, overskud og betingelsesløse kærlighed vokser og giver os styrke i modgangstider, en styrke til at være os selv, at tro på os selv, hvis andre tøver.
  God Søndag aften.

  SvarSlett