mandag 31. mars 2014

Perspektivendring

“Change the way you look at things
and the things you look at change.”
 Wayne Dyer


Er det slik at alt som eksisterer har et iboende, nedarvet innhold? 
Eller er det bare slik at det er vi mennesker som tillegger noe en mening basert på det vi liker, misliker, personlige erfaringer, fordommer, verdier, kunnskapsnivå osv.?
Det virkelige spørsmålet er: 
kan vi med hensikt og vilje endre måten vi ser ting på? 

De fleste menneskelige konflikter kommer av uvilje til å forstå perspektivet til de menneskene vi er i samspill med. Vi tolker andres handlinger gjennom linsen til vårt eget perspektiv. Resultatet blir at vi misforstår andres intensjoner, konkluderer med at de andre er urimelige og havner i konflikter... 

Jeg tror vi kan være mer tilgjengelige for perspektivskifte hvis vi erkjenner at måten vi ser ting på, bare er en av syv milliarder. Vår måte er ikke mer riktig eller gal enn noen annens. Den er bare vår.

Ha det fint.
Med vennlig hilsen
Janna

3 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig i konklusjonen din. Jeg så et tvprogram om befolkningsvekst på NRK2 i går. Superinteressant og dyktig foredragsholder og der lærte jeg mye gitt om å være forutinntatt og kunnskapsløs... Vitenskapens verden: Hans Rosling om befolkningseksplosjonen, heter programmet på Nett-tv.

  SvarSlett
 2. hej janna! jeg tænker, det er begge dele på samme tid. måske kan det eksistere - og gør det allerede? - på en gang? en kraft som kærligheden, kommer jeg til at tænke på. den har et iboende sig, nedarvet indhold. en uforanderlig kraft. men - noget af - dens udtryk er foranderligt, alt efter fx kultur, historisk tid.
  og jeg synes, det er så smukt skrevet: måden vi ser ting på, er bare én ud af syv milliarder. det er jo sådan!
  hørte engang en musiker, som sang:

  Men viljan att förstå
  Kanske det närmaste,
  vi kan komma varann

  og jeg tænker, at det er jo indlevelse, empati. og vel noget af det vigtigste overhovedet, vi som mennesker kan være - og lære? jeg har en drøm om, at børn og unge i fremtiden - også - vil lære det i skolen - som et af de vigtigste fag!! det findes allerede, men jeg tror, verden trænger mere til det.
  fin dag til dig - og mange varme klem fra laila

  SvarSlett
 3. Vi ser verden som vi ønsker os den, ikke som den virkelig er Janna. Men det er også afgørende hvordan vi ser os selv i hverdagen. Er vi meget kritiske overfor os selv, vil vi også være det overfor vores omgivelser. Det er ikke sikkert at vi konfronterer vores omgivelser med vores syn på dem, men vi ser på deres negative sider, i stedet for at se på deres positive sider. På den måde dømmer vi både os selv og vores omgivelser, i stedet for at se på de muligheder vores omgivelser positivt kan bidrage med.
  Vores opmærksomhed er nu mere på negative omstændigheder, end positive omstændigheder.
  God aften og klem herfra.

  SvarSlett