lørdag 5. oktober 2013

Tålmodighetens dyd

Av og til føles det som om livet mitt beveger seg i et frenetisk, spole-hurtig-fremover-tempo. Det krever evne til å følge med, men også evne til å være tålmodig. Dette siste er en evne jeg sliter med å få taket på, men som helt klart er en kvalitet som bidrar til større følelse av velvære generelt. 
Jeg har i det siste hatt det ganske hektisk, og ingen som kjenner meg, vil vel påstå at tålmodighet er min fremste dyd - noe jeg er veldig klar over selv... Derfor har jeg tenkt godt over begrepet. Og jeg har begynt å forstå at tålmodighet i virkeligheten består av tre aspekter: 

Én er utholdenhet. Det er kapasitet til å fortsette selv om du ennå ikke kan se sluttresultatet. Det er det som holder oss i bevegelse mot målet vårt, og dermed hjelper oss med å oppnå våre drømmer. Denne egenskapen besitter jeg, tror jeg.

To er aksept. Akseptere at uansett hva som skjer akkurat nå er tingenes tilstand slik de er. Dette er også noe jeg tror jeg evner - til en viss grad.

Den tredje er en følelse av fred eller ro i møte med det som faktisk er. Her tror jeg at jeg nok sliter litt, men jeg er blitt flinkere til å innse at visse ting må man bare legge fra seg, gi slipp på, ikke alt lar seg kontrollere, og at all ting har sin tid...

For å forstå hva tålmodighet virkelig er, og viktigheten av det, har jeg måttet snu på saken, og spørre meg selv hva utålmodighet er. Og jeg har kommet frem til at utålmodighet først og fremst en følelse av irritasjon, deretter kommer en følelse av sinne, og helt til slutt; raseri. Her kan jeg kjenne meg igjen, i alle fall i det første momentet; for jeg er sjelden veldig sint eller rasende...(?) 

Så, hva kan vi oppnå ved å prøve å være mer tålmodig? 
Til syvende og sist gjør tålmodighet oss i stand til å handle mer mindfullt og klokt, ikke minst til å holde irritasjon og sinne under kontroll! Jeg opplever selv at når jeg klarer å roe ned, får jeg også mer ro i sjelen når ting er utfordrende. Jeg tror også at man kan oppnå bedre relasjoner med andre mennesker - det være seg barn, kolleger, ektefelle, foreldre... Ja, jeg tror faktisk at tålmodighet er den kvalitet vi trenger aller mest i høytfungerende relasjoner. Den tillater oss å "henge der"; holde det gående, enten det gjelder på det personlige planet, i en prosess, eller på jobben. 

Ikke mist gjelder det å ha tålmodighet med oss selv! 
For jøssenavn; trenger ikke de fleste av oss mer av det? Jo mer tålmodighet og medfølelse vi har for oss selv, jo mer vi kan og vil vi lære. I tillegg tror jeg at vi bare kan være så tålmodig med andre som vi er med oss ​​selv! 

Ha en fin dag.
Mvh.
Janna

4 kommentarer:

 1. Fine ord om tålmodighed og dine personlige erkendelser. Dejligt at læse.
  For mig er tålmodighed en slags indre fred, en accept af det, der er. Alting har sin tid og sin egen rytme og den rytme, vi føler i vores moderne liv er ikke helt naturlig for os. Det går for stærkt og der er så meget vi går glip af. Det handler også om at turde give slip og leve livet med det, der er. Lige nu, lige her.

  Har du læst bogen "When the Heart Waits" af Sue Monk Kidd. Anbefaler den, den er blevet en slags bibel for mig. Jeg genkender mig selv i hendes hjerterejse og jeg elsker den måde, hun finder sine sandheder i pagt med naturens og i det hele taget. Men læs selv, hvis du har lyst.

  Klem.

  SvarSlett
 2. den rytme vi følger, skulle der stå ... ;)

  SvarSlett
 3. Kloke ord igjen fra deg, Janna. Selv tar jeg ofte i bruk pusteteknikken jeg bruker på yogatreningen dersom jeg kjenner behov for å roe meg ned. Sinnsrobønnen er også god å ta med på veien fra tid til annen;
  Gud, gi meg slik sinnsro
  at jeg formår å godta de ting jeg ikke kan forandre
  mot til å forandre de ting jeg kan,
  og forstand til å se forskjellen.

  Ønsker deg en fin fin helg!

  SvarSlett
 4. Tålmodighed og accept er vigtige værktøjer i selvudvikling Janna.
  Jeg er selv et utålmodigt gemyt, men jeg arbejder hele tiden på at oparbejde mere tålmodighed i hverdagen.
  Der er så mange ting i hverdagen vi ingen indflydelse har, vejret, det som andre tænker om os, den måde andre taler til os på, eller i det hele taget vælger at opfører sig overfor os på, men mange af de ting, må vi lære at acceptere som ting vi ingen indflydelse har på.
  Ved i stedet for at bruge energien på at tænke pænt om os selv, opfatte os selv som de Unikke individer vi nu en gang er skabt som, så er vi på vej ind i en positiv og berigede hverdag.

  SvarSlett