mandag 12. august 2013

Overgang...


Jeg har en bloggvenninne - Lene, med bloggen "Poetiske Paradokser", som har skrevet så inspirerende og klokt om det å krysse broer. "Broen" brukes her som metafor på det å starte en ny livsfase, en overgang, det å bevege seg over i ukjent terreng...

Broen min, har jeg en viss (opphetet) følelse av, er i ferd med å manifestere seg, den ligger sannsynligvis like bak neste sving, eller rett nede i dalaveien... Og jeg må dessverre krysse den - slik alle kvinner må.

Livet byr på mange overganger; det er mange broer å krysse for de fleste av oss, og det å akseptere dette, er nært knyttet til motivasjon og livskvalitet. Det å akseptere at det er slik; og at man noen ganger må streve litt for å komme videre, tror jeg gjør at man vil mestre slike oppgaver bedre.

Men - det er et stort "men" med i bildet her - det er ikke så lett å være filosofisk og embracive når hotflashene står i kø, når du "rødmer" heller ukledelig 250 ganger om dagen mens svettfokket står rundt deg, når du prøver å virke uanfektet samtidig som du bare har lyst til å be noen reise til...

 Da hjelper det liksom ikke at forskning viser at rimelig friske kvinner i overgangsalderen med hetetokter og nattesvette har en nesten 30 prosents lavere risiko for å dø i løpet av de neste 20 år, enn kvinner uten disse klassiske overgangsaldersymptomene!

 Hvorfor i huleste heite (!) skal moder natur utfordre menopausale kvinner? Har vi ikke lidd nok, har vi ikke hatt nok å stri med gjennom i snitt 40 år med menstruasjoner og fandens PMS??? Skal vi også svis av i en jævla smeltedigel når vi nå skal transformeres... igjen? Joda, det gir grobunn til ettertanke, men trenger vi flere kroppslige problemer å ivareta i vår alder?? Hva med rynker, vektøkning, rumpesig og puppesig og andre sensitive issues jeg helst ikke vil tenke på en gang!

 Naturens måte å detoxe en kvinnes kropp på, sier du? Yeah, right! Jeg synes jeg ser det for meg: En jævla husets storrengjøring før nedleggelse av eggstokker og livmor, som har holdt selskap for månedlige sykluser og graviditet i en "mannsalder"!

Takk som byr! Men hva kan man gjøre...

Ha en fin dag.
Mvh.

Janna

7 kommentarer:

 1. Jeg sidder her i den tidlige morgen og smiler, Janna. Min overgangsalder kommer og går, i følge lægen kan denne periode vare i op til 5 år og det er længe! I perioder er jeg helt "normal" og så pludselig ... hedeture! Det er som om nogen sætter ild til en.

  Jeg har også tænkt på det: Hvorfor skal vi have dette oveni hatten. Ikke nok med at kroppen og stofskiftet ændrer sig, humøret tager på rutsjebanetur og det kan være svært at følge med. Nuvel, jeg forsøger at spise sundt, motionere og tage det med en portion humor. Derfor gjorde dine ord også godt, selvom jeg mærker alvoren bag! ;)

  Men godt at skrive om det, udveksle og lade det være, som det er nu er. Og det er ikke tabu!

  Mere senere. Uden tvivl.

  Ønsker dig en fin uge. Helst uden hedeture. Klem.

  SvarSlett
 2. Hoho, velkommen etter :)) Ja, man kan saktens lure på hvorfor, jeg har holdt på i 10 år, og det har blitt bedre, men har beholdt nattesvetten...grr..Ha en god skolestart Janna, jeg begynner i morgen...og det er synd været ikke gir meg grunn til noen hetetokter :))
  Klem fra mæ:)

  SvarSlett
 3. Ja den broen holder jeg også på å komme meg over for tiden, for det meste på nattestid med dyne av, fryse, dyne på, våt dyne av, fryse, klam dyne på igjen....for noe dritt! Må man, så må man og vi kvinner, vi takler det mest utrolige med et smil og later som ingenting.

  SvarSlett
 4. Fantastisk godt innlegg !
  Det er nok ein overgong ja, eg er over det.
  Eg studerte og las eindel om kvinnelege kjønnshormon og vart
  overbevist om at Progesterontilførsel ville gjere overgongsalderen til å leve med.
  Det trur eg stemmer ! Eg har brukt denne Progesteronhaldig krem på huda i over 10 år, og torer ikkje slutte med den. Kjøpte den første åra i Spania, men no kjøper eg den på Helsekostbutikken her. Den har namnet Wild Yams krem her i Norge.
  Eg er også sikker på at det er den som hjelper meg til å halde vekta nokonlunde stabil.
  :)
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett
 5. lol! :D Herlig innlegg- jeg har visst noe å se fram til (skal huske på deg og denne gode latteren så jeg kan le noen ganger ekstra når det røyner på;)

  Cyberklem!

  SvarSlett
 6. Jeg bare elsker måten du setter ord på ting :D Klem

  SvarSlett
 7. Så sant som skrevet....må "høgflire" !!!
  Vi står han av !!!

  Sylvi

  SvarSlett