tirsdag 2. juli 2013

Å gjøre ingenting

Det er lenge siden jeg har blogget, men i dag fant jeg både tid og lyst til å sette meg ned og sende en liten hilsen til alle dere som så trofast titter innom her hos meg. Håper dere har en fin sommer, uansett hvor dere befinner dere. Her har vi hittil hatt intet mindre enn en vidunderlig sommer, og vi har mye å glede oss til i tiden som kommer: Datteren og barnebarnet kommer hjem fra Amerika, og vi skal feire min fars 80-årsdag i midten av måneden. Familien samlet; kjærlighetsfulle relasjoner... hva er vel bedre enn det!

Forøvrig har jeg tenkt på dette med tid: Det italienske uttrykket «il dolce far niente» fremhever verdien av tid der en ikke gjør noen verdens ting. Det sødmefylte i å bare være til, i å bare la tiden gå - eller komme... i å ha tid til å betrakte... Være nok i seg selv for noen øyeblikk...

Jeg har tidvis følt at jeg ikke er flink nok til å ta vare på min tilmålte tid her på jorden; det har ofte vært et eller annet som "bare måtte gjøres først". Men jeg er blitt mye flinkere til å ta vare på øyeblikkene. Jeg jobber bevisst med blant annet å kjenne på at jeg ikke trenger å haste, og jeg trener på "å gjøre ingenting" - selv om "ingenting" for tiden innebærer massevis av hagearbeid, et hus som sårt trenger en rundvask, rydding og ordning både "her og der". Men jeg koser meg med hver eneste én av disse ganske så trivielle oppgavene, for for første gang på leeeenge føler jeg at jeg helt og holdent kan hengi meg til det jeg enn måtte holde på med i øyeblikket, være til stede i det jeg gjør. Og det kjennes så ubeskrivelig godt. 

Noen ganger gjør jeg bokstavelig talt "ingenting", for noen ganger er det godt å "glemme" å gjøre ting... slappe av, puste med magen, senke skuldrene... hente seg inn. Og slike dryss av enkle gleder i løpet av dagen er jo nettopp det som gjør livet godt. Slik som i dag; da regnværet satte en stopper for hagearbeidet, og en gylden anledning bød seg: Til å sitte under et lunt pledd (selv om gradestokken viser over 20 lumre grader) ute på terrassen, i vår nye sofakrok, og nyte synet av "hagen" som begynner å få noen planter, busker og trær.

Kos for meg; litt rosévin , vannmelon, litteraturteori og språkfilosofi.
Plen blir det nok ikke i år...
...men litt farger gjør seg...
Kirsebærbuskene er begynt å blomstre, og det er et vakkert syn her nord i skogen!

Det er ennå så enormt mye som skal gjøres ute hos oss, men vi synes vi har fått gjort mye, og vi ser frem til resten! 

Håper dere koser dere, dere òg! 
Mvh. 
Janna

8 kommentarer:

 1. Koselig innlegg fra deg:) Så utrolig flott på din terasse.Kos deg masse :)

  SvarSlett
 2. Såååå kjekt å høre fra deg igjen og at du har det fint. Nydelig stasjet terrasse og blomstring og skjønner godt at du koser deg der. Å senke skuldrene og gripe dagene er viktig for oss som har en relativt kort sommer... Jeg pendler mellom hytta på Sørlandet og jobb og nå ønsker jeg meg stabilt sommervær. Nyt dagene og sommeren!

  SvarSlett
 3. Jeg læste med fryd dine ord, Janna, for jeg nyder at være med dig på ordrejse! Derfor har jeg naturligvis også savnet dine indlæg og gode kommentarer, MEN sådan er livet.

  Og det er så pudsigt, at du nævner "bel far niente" eller "il dolce far niente" ... for det har jeg reflekteret en del over på det sidste. Det og så den kontrol, hvormed vi holder om vores liv, i stram snor og med tidsplaner. Lykken findes vist i mellemrummene, tror jeg. Det skal der reflekteres mere over og skrives om, naturligvis! ;)

  Godt at du er tilbage. Lige nu. Lige her.

  Stor klem.

  SvarSlett
 4. Så utrolig hyggelig at det var et innlegg her da jeg tittet innom. Huset ditt er bare så vakkert, og jeg ønsker hele tiden flere glimt! Nyt tiden med familien, og god sommer!

  Mvh

  Astrid

  SvarSlett
 5. Hei.
  Har forsøkt å få frem oppskriften på dine saftige horn som du la ut da du fikk ditt barnebarn James Patrick 9 mai 2010, men jeg får ikke frem oppskriften. Har søkt på Jannas Mat også, men ingen resultat.
  Er det mulig at du kan legge ut oppskriften en gang til - de hornene så bare fantastisk gode ut.

  SvarSlett
 6. Koselig uteplass du har. Fint innlegg <3

  Ha en fin dag!

  Janne

  SvarSlett
 7. Du skriver så klokt og fint.

  SvarSlett
 8. Hei,
  takk for kjempefin blogg. Er enig i at de saftige hornene så veldig veldig gode ut og jeg har virkelig prøvd å få fram oppskriften, uten hell. Hvis det er mulig å legge ut oppskriften igjen, så har jeg blitt utrolig glad:)

  SvarSlett