tirsdag 6. november 2012

Hvordan ønsker du å bli husket?

Lev slik du ønsker å bli husket...

Her en dag under en biltur satt jeg og hørte på radioen, på et program som  blant annet omtalte en biografisk film om en kjent, skandinavisk person; en  politiker. Det var et meget interessant innslag, men det som gjorde størst inntrykk på meg mens jeg lyttet, var hvordan programlederen og hennes intervjuobjekt omtalte denne personen. Og det slo meg at jeg ikke ønsker å bli husket slik denne personen ble husket.

Men er det viktig i det hele tatt; det å ønske å bli husket på en positiv måte...? Jeg vet ikke... Men én ting vet jeg, og det er at du vet aldri når din tid kommer, og det  å være bevisst på hvordan du ønsker at folk skal se og huske deg hjelper deg kanskje til å ta bedre valg her i livet. For når det gjelder handlinger, valg og ord, er i dag alt vi har. Og alt vi velger å gjøre eller si i øyeblikket gjenspeiler eller motsier våre kjerneverdier.

Vi er alle mennesker. Fantastisk komplekse og ulike, men vi er alle koblet sammen på et vis. Hva hver enkelt av oss gjør og sier, påvirker andre; noen ganger langt utover det vi ser og er oss bevisst.

Iblant blir vi sjokkert av fortellinger om folk som lever dobbeltliv: En mann har to forskjellige familier på forskjellige steder. En arbeidsledig aksjemegler fortalte sin familie hver dag at han skulle på jobb, mens han i stedet tigget på gaten. Disse eksemplene utgjør gode historier selv om de fleste av oss ikke tyr til slike ekstremiteter.
Men lever vi også dobbeltliv? Er vi den pliktoppfyllende, stille fotsoldaten på jobb, men den dominerende forelderen eller partneren hjemme? Raske med komplimenter til de andre på kontoret, men kritiske til alt våre barn/ partner gjør innenfor hjemmets vegger?

 Fred og harmoni i våre liv kan bare nytes når vi er konsekvente på å være vårt sanne jeg. Men hvordan oppnår vi det?

Kanskje kan det hjelpe å spørre seg selv: "Hvordan vil jeg bli husket?" Mange har en "bucket-list" over ting de ønsker å gjøre før de dør som en påminnelse om at livet er kort, og dessverre; for oss som har levd noen år: tiden synes å passere raskere og raskere når vi blir eldre.  

Derfor kan det - hvor bisart det enn høres ut -  også være bevisstgjørende å tenke over hva du tror vil stå i nekrologen din. Vil folk skrive at du levde i harmoni med dine kjerneverdier? Vil de beskrive deg som en person med integritet, som var omsorgsfull, medfølende og pålitelig? Brukte du tid på familie og venner, og viste du dem at de kunne stole på at du ville være der for dem i gode og dårlige tider?

Så dine kollegaer på deg som ærlig og redelig? Eller vil de si - gjerne med et par drinker innabords - at du var ei bitch, egosentrisk og villig til å tråkke på andre for å få det slik du ville? Vil de fortelle historier om hvor grei du var, eller dele en god latter mens de deler erindringer om de tingene du "got away with?" ...

Det er aldri for sent å bli en bedre utgave av seg selv. Du vil alltid være din egen beste lærer, og du kan bli akkurat den du ønsker å være. Aksepter det ansvaret du har som medmenneske... Virkelig innsikt bunner i refleksjoner rundt den du er, den du vil være og det du vil lære...

Ja, ja, noen tanker en tirsdag formiddag...

Ha en fin dag videre, mine venner.
Mvh
Janna

15 kommentarer:

 1. Tusen takk for gode refleksjoner til ettertanke....

  SvarSlett
 2. Du skriver godt, Janna..og du setter igang tankeprosesser...takk for det:)
  Ha en fin dag videre!! Klem fra mæ;)

  SvarSlett
 3. Kjempebra skrevet...sier som Tove..man begynner å tenke....
  Klem fra meg i storm og skikkelig hurlumfeivær....

  SvarSlett
 4. Bra skrevet. Jeg har begynt å tenke.

  SvarSlett
 5. Hm..takk for gode tanker .. Jeg trenger nok den påminnelsen av og til !
  :-)
  Ha fin dag der du er!

  SvarSlett
 6. Interessant innlegg du har her. Visst er det viktig å tenke over hvordan en ønsker å bli oppfattet og dermed husket. Ja, dagene flyter fortere og fortere avsted og det er av og til problem å henge med. Derfor er det enda viktigere å stoppe opp og tenke seg om av og til. Ønsker i allefall å benytte sjansen til å ønske deg en flott onsdag og takke deg for viktige ord, min venn.
  Klem fra Solveig

  SvarSlett
 7. amen!:)
  legger meg til som leser hos deg og deler deg på gode blogger linken min! kom gjerne en tur innom om du føler for det og del inspirasjon!:)
  Hurra for gode blogger med no´på hjertet!

  fortsatt fin uke
  mvh Renate

  SvarSlett
 8. Heisann!:)Så flott blogg du har, la meg til som følger.:)Klem fra Else Britt:)

  SvarSlett
 9. Hei, Janna! Stikker innom for å takke for koselige ord og ønske deg en flott uke ;o)
  Klem fra Solveig

  SvarSlett
 10. Hei, Janna! Stikker innom for å takke for koselige ord og ønske deg en flott uke ;o)
  Klem fra Solveig

  SvarSlett
 11. Hei til deg i huset i skogen :)

  Så enig, så enig...

  Klem fra meg i Villaskogen♡

  SvarSlett
 12. Tankevekkande innlegg.
  Legg meg til som følgar så eg får sjå meir til deg.

  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett
 13. Savner dine vise refleksjoner !! hilsen AnneKa

  SvarSlett
 14. Håper du kommer tilbake til bloggen din. Ser etter deg ofte. Hvis du begynner på en annen blogg håper jeg du sier fra hvor vi kan finne deg. Savner dine innlegg og tenkning. Hilsen Sissel

  SvarSlett
 15. Hei!
  Er stadig inne og ser etter nye innlegg! Savner dem!

  SvarSlett