tirsdag 2. oktober 2012

Verdien av god helse

Verdien av god helse oppdager man ofte ikke før man har mistet den...

Det har slått meg noen ganger den siste tiden, at vi mennesker ofte slenger ut av oss allmenngyldige "sannheter" uten at vi nødvendigvis tenker over hva vi egentlig sier... En av disse "sannhetene", som også jeg har brukt ved flere anledninger, er dette utsagnet: "Uten helse har du ingenting"...  Men det er faktiskt respektløst og uforstandig å slå fast noe slikt overfor de mennesker som faktisk sliter med helsa av ymse grunner, kronisk eller midlertidig - i alle fall hvis vi tenker på "helse" som noe som har med sykdom eller fravær av sykdom å gjøre. Lever de som er syke dårligere liv enn de som er friske? Hvem har rett til å degradere andres liv, hvem kan sette seg til doms over den livskvalitet andre opplever; uavhengig av "god" helse eller ikke...
Helse er ofte avhengig av konteksten av våre liv, og det å definere menneskers livskvalitet, vår kontekst, på bakgrunn av vår helse er galt. For de fleste faktorene som bidrar til vår gode eller dårlige helse er utenfor vår kontroll.

Det er mange ideer og meninger om hva som er god helse, eller hva en meningsfull, sunn livsstil føles som eller er. Det kan sies at helse bør være en naturlig tilstand, eller i det minste en konsistent tilstand av velvære. Men hva er en naturlig tilstand? Det er mange mennesker som aksepterer smerter og ubehag i kroppen som en del av livet, som en nødvendig tilstand, nettopp fordi de er i live... Smerten blir ansett å være en motivator, noe for kroppen å kjempe mot. Man godtar denne tilstanden fordi man ser at det er så mange mennesker med helseplager og så få mennesker fri for problemer.
Det som er sant er at all verdens penger ikke kan kjøpe en fri fra sykdom og smerter (kanskje en sannhet med modifikasjoner...); her stiller vi  alle med samme handikap, vi står like nakne og ribbet, og må face prøvelsene med kun det vi eier av personlige egenskaper.

Helse har til alle tider vært en essensiell verdi for mennesket. Det gjenspeiler seg blant annet i de store religionene som er rike på løfter om helse som belønning og sykdom som straff.
Men helse er så mye mer en bare det som har med sykdom eller fravær av sykdom å gjøre. Det er et holistisk fenomen, og er vevd inn i alle sider av livet og samfunnet. Det er relativt i den forstand at begrepet helse erfares og bedømmes i forhold til hva man finner det rimelig å forvente ut fra alder, sykdomsbyrde og sosial situasjon. Ikke minst er helse et personlig fenomen. Vi mennesker er ulike. Derfor må helse som mål og veiene til helse bli forskjellige fra individ til individ.
Jeg forbinder helse med blant annet trivsel, humør, mestring, overskudd og energi. En optimal mulighet til å fylle de oppgavene og rollene man er sosialisert inn i, overskudd i forhold til hverdagens krav. Jeg er også opptatt av funksjon - hvordan kroppen, og for den saks skyld også sjelen, fungerer i dagliglivet.


 Alle disse begrepene: Trivsel, humør, mestring, overskudd, velvære, energi, funksjon og livskvalitet... henger igjen nøye sammen i min bevissthet om ”det gode liv”. Begrepet "helse" koker da ned til å handle om ressurser, en totalopplevelse, et personlig, situasjonsbetinget fenomen, og det handler ikke først og fremst om hvordan man har det, men hvordan man tar det. Akkurat dette henger også nær sammen med de livserfaringer man har gjort og de krav man stiller til et godt liv.

Men det handler ikke nødvendigvis om det perfekte liv... Det handler om evne og kapasitet til å mestre og tilpasse seg livets uunngåelige vanskeligheter og hverdagens krav, og om å aksepterer at funksjonsevne varierer med ulike stadier i et menneskes livsløp.

Derfor bør ingen degradere en annens liv til "ingenting"...

Ha en fin dag, mine venner.
Mvh
Janna

6 kommentarer:

 1. Du har gjort det igjen....et velskrevet, vel gjennomtenkt og klokt innlegg. Tusen tusen takk og du har så rett, så rett. Noe å tenke igjennom for noen og enhver...

  SvarSlett
 2. Et godt innlegg!

  Jeg tror vi må frigjøre oss fra begrepet 'helse', for det er ganske uklart og mange forståelser av det. Livskvalitet er et nøkkelord, og det er uavhengig av de ytre tingene, selv om faktorer som økonomi er relevant for hva slags livsstil man har muligheter for å ha. Om man ikke har råd til å bo sunt kan det påvirke mulighetene til å få en bedre livskvalitet.

  Respekt og åpenhet er andre relevante begreper. Når en får sykdom som endrer livet drastisk kan det bli til et utgangspunkt for større selvinnsikt og økt livskvalitet. Endringen det krever i livsførsel kan føre noe godt med seg, som f.eks økt bevissthet og større positiv tilstedeværelse i eget liv.

  Dette er første gangen jeg er innom bloggen din, det blir ikke siste!

  SvarSlett
 3. Du skriver virkelig godt!
  God/dårlig helse er et ord som nok vanligvis forbindes med god/dårlig fysisk/psykisk situasjon, men når det er sagt, så har det ingen sammenheng med god/dårlig livskvalitet. Jeg er så enig i at det er trivsel og følelse av mestring, humør og glede som definerer hvor godt du har det...og da uavhengig av helse (det være seg fysiske eller psykiske lidelser av ymse slag)....og så er det opp til oss alle å vise respekt for hverandre; bare det å vise respekt og få respekt fra andre uansett, er et must!..gagner begge parter;)
  Ha gode oktoberdager, Janna, klemmer fra mæ på midten;)

  SvarSlett
 4. Hvor er det sandt Janna, livskvalitet afhænger bestemt af det enkelte menneske, mange mennesker med fysiske handicap for eksempel finder andre former for kvalitet i livet, dejligt indlæg.
  God Tirsdag aften.

  SvarSlett
 5. Utrolig godt skrevet,så sant,så sant :).

  SvarSlett
 6. Vældig fint og godt skrevet. Jeg har faktisk tænkt en del på det, men har og er til dels ude af stand til at kommentere. I hvert fald hvis det skal være kortfattet! ;)

  Men er det ikke bare endnu en af de kasser, vi så gerne vil sætte hinanden, mennesker, i? Hvad er god helse, hvad er rigtig seksualitet, hvem bestemmer, hvad kærlighed er og hvordan kan den overhovedet være forkert? Kærlighed er bare. Den kender ikke til alder, køn eller andre kriterier for tilladt eller ej. Den elsker bare.

  Og god helse? Der er så utrolige mange bud på, hvad sundhed er. Men hvem er rask og hvem er syg?

  Nej, ingen har ret til degradere andre mennesker gennem ord eller gennem handlinger. Sundhed er mange ting, subtilt, subjektiv. Sundhed, synes jeg, indeholder én altoverskyggende ingrediens og det er glæde. Taknemmelighed. Og kærlighed. Og det kan være til stede uanset hvilke fysiske eller psykiske symptomer, man måtte have.

  Giver det mening? I hvert fald synes jeg at dit indlæg er vigtigt, fint og som sædvanlig giver dine gode ord stof til eftertanke. Også i den grad! Tak fordi du er som du er, Janna. Klem.

  SvarSlett