lørdag 1. februar 2014

Godt moden

  Det er frigjørende å bli eldre, men også litt vemodig. Mye voksenprat her hos meg for tiden, men dere vet; det man er opptatt av, renner gjerne pennen over av... Vet egentlig ikke om jeg er så opptatt av det heller, kanskje det bare er et utslag av at jeg nettopp har feiret at jeg er blitt enda ett år eldre, eller kanskje fordi jeg blant annet har bestemt meg for at jeg ikke lenger gidder å skjule de små grå. Det får bare være at min engang så strålende, røde hårmanke - den jeg siden så langt tilbake jeg kan huske har mottatt utallige komplimenter for - er blitt redusert til en strittende dott av ubestemmelig farge. Jeg synes faktisk at fargen, så unnselig den enn er, er fin, og jeg trives godt med min nye gyldne status - rødhårede blir ikke ordentlig gråe, vet du, vi blir bare noe jeg på det mest optimistiske velger å kalle gyldenblond.
(Bildet er et utsnitt av et gruppebilde, ergo tatt på lang avstand, og når croppet ned til dette, blir resultatet kledelig, flatterende... hyggelig - for meg).

Og slik har jeg begynt å fundere på dette med alder. Og jeg har kommet frem til at jeg er superhappy med å være akkurat der jeg er i livet: gyldenblond, 54 og svært tilfreds. For en del av det å være en godt voksen innebærer å akseptere alle de tingene som aldri (mer) vil bli, og i det ligger det muligens en dyp sorg, men også en tilfredshet. Jeg har funnet roen, aksepten, som når man puster godt ut, og jeg tar mine tidligere opplevelser med meg som minner, erfaringer og ressurser, og nå lar jeg resten bare stå til! 

Så: Hver dag prøver jeg å gi næring til det som forhåpentligvis kan karakteriseres som en god modenhet. Jeg jobber med å forstå og akseptere at livet er en blanding av gleder og sorger, suksesser og skuffelser, og at fred og tilfredshet kommer fra å møte hver dag, uansett hvor vanskelig det til tider måtte være, med nysgjerrighet og formål.

Jeg vil ikke fortape meg i tanker om fortiden, lengsel etter eller forherligelse av ungdommen. Da vil jeg sannsynligvis gå glipp av alt det fine som det å være godt voksen faktisk kan by på. Jeg tror bestemt "voksendommen" kan være like herlig som  ungdommen, og at vår eneste sjanse til tilfredshet er å nyte og smake på fruktene av det vi har sådd.

Ha ei fin helg.
Mvh.
Janna

12 kommentarer:

 1. Jeg blir så glad hver gang jeg ser du kommer med et nytt innlegg, Janna. Du fører den beste pennen med reflekterende og gode innlegg....

  Jeg kjenner også på at jeg er i ferd med å akseptere at jeg er mer enn halvveis i livet, men liker det fortsatt ikke helt. Må jobbe litt til med den saken.

  Og du, jeg syntes hårfargen din er kledelig. Ikke har du en rynke noe sted heller. Heldiggrisen! Lys gylden blond er det jeg farger mitt hår. Det blei helt grått i begynnelsen av 30 årene. Jeg er ikke klar for det grå enda.

  Ha en strålende fin helg.

  SvarSlett
 2. Hei!Som å høre meg sel:) blir 54 år til høsten.Håret har jeg latt bli naturlig grått( riktig flott grått har det blitt:)Det startet ufrivillig,med kraftig eksem og hårtap.Jeg tålte rett og slett ikke hårfarge av noe slag.Jeg var blitt 50 og tenkte so what!Google kan være smart og et nytt liv uten gift( så godt det lar seg gjøre) startet.Shampo og alt jeg smører på kroppen ble skiftet ut,og jeg fikk et " nytt" liv.Kjøper ,så langt det lar seg gjøre " ren" økologisk mat og lager mat fra bunnen av.Så ja,50+ og tilfreds:)Nydelig hårfarge du har!Min venninne ble bare 46 og hun hadde og rødt,fint hår som deg...dessverre ble det aldri gyldenblondt..Så vi må ta vare på oss selv og akseptere at å bli grå,er slett ikke verdens undergang!
  Ha en riktig god helg!
  Wenche

  SvarSlett
 3. Hei, fru Tunheim. Tusen takk for gode ord. Må bare påpeke at dette er et utsnitt av det som egentlig er et gruppebilde av klassen min og meg, tatt på lang avstand - ergo dårlig oppløsning når croppet slik som dette... og derfor ikke synlige rynker (hvilket jo egentlig er hyggelig...) Men tro meg, de finnes - i fullt monn i henhold til min alder.

  Ha en strålende helg. Varm klem til deg og dine.

  PS:Mon tro om du får besøk av barnebarnet slik at du får overrakt de nydelige klærne; den bringebærrøde, strikkede jakken er bare nydelig, og kommer til å være enda vakrere på den lille prinsessa. DS

  SvarSlett
 4. Hei Wenche. Tusen takk for at du legger igjen noen ord her hos meg. Ja, jeg har hørt flere slike historier som du forteller, og dette med giftstoffer i slike og lignende produkter er et problem jeg tror vi skal ta på alvor. Jeg har kun noen få ganger brukt tradisjonell hårfarge, men brukte i noen få år henna for å friske opp min egen, falmende rødfarge. Men tilslutt syntes jeg det ble et stress, og bare kutta ut - tvert, og jammen er det deilig å slippe å måtte bruke tid på det. Men fremdeles klipper jeg meg selv, sånn ca. hver 3. uke, for hårveksten er like kraftig som før, og siden jeg liker det kort og lettvint, må maskin og saks frem ganske ofte.

  Jeg er forøvrig også opptatt av å lage mat fra bunnen av, og inn i huset her kommer det aldri inn ferdiglaget mat - jo, pølser en sjelden gang, gode pølser er jo godt! Er også blitt mer opptatt av økologisk sminke og hudpleie ellers; prøver å unngå parabener og andre kjemiske stoffer man vet påvirker hormoner, men er ikkehelt der jeg ønsker å være ennå - det er vel en prosess, det òg - og som du sier: "Så langt det lar seg gjøre..." Synd med din venninne.

  Ha en flott helg.
  Klem til deg fra meg.

  SvarSlett
 5. Fine og god ord, Janna. Og flot billede, det er da en fantastisk smuk farve, dit hår har. Synes jeg. Jeg er ret spændt på, hvordan jeg bliver grå, akkurat nu bliver det lyse hår mørkere i bunden og grå hår blander sig. Men det er i grunden ligegyldigt. Om jeg er blond eller grå.

  At være sin alder. Alder, som blot er et tal. Meget sker, det kan jeg tale med om, er netop blevet 50 og det er en forunderlig tid. Overgang og læring, en slags bro til en ny form for eksistens. En accept. Jeg tager det hele med, som du også skriver det så fint, livet er både og. Både + og = helhed. At favne det hele giver en styrke, der er både sårbar og stærk på en let måde. Svært at beskrive.

  Spændende tider her på broen, jeg bliver både klogere og mere vis. Og alder er et tal. Hvad er der bag tallet? Eller måske nærmere, hvem er bag tallet?

  Ønsker dig en fin weekend. Klem.

  SvarSlett
 6. Du er aldeles nydel!!..og du skriver så godt! Jeg må kamme inn noen striper i mitt hår, for det gir litt hold til mitt tynne englehår:)) Har hatt mye rødskjær selv i håret, men nå er naturen direkte kommunegrå..ingen naturlige gyldne;)
  Hårfargen din var virkelig kledelig; ikke farlig å gråne når resultetet blir slik!
  Ha ei finfin helg Janna, klem fra mæ;)

  SvarSlett
 7. Hei.
  Leser litt her og der på bloggen din,
  - festlige skriverier : )

  SvarSlett
 8. At drømme om at være en anden end den vi er, er at lade den vi er gå til spilde.
  Vi har alle hver især vores egen personlighed, og det er der en grund til.
  Der er en grund til at vi er som vi er, hvis vi giver os selv lov til at være det, hvis vi fjerner alt det der står i vejen for vores egen personlighed, kun på den måde kan vi vise os selv fra vores stærkeste side, at være til inspiration for andre, akkurat som du er herinde på din blog.
  Din blog oser af din personlighed herinde, og ærligt talt Janna, vi ædles alle med ynde, det gælder i høj grad for dig også.

  SvarSlett
 9. Du er jo så flott! Jeg vil bli som deg når jeg runder 50 :)

  Ellers savner jeg dine dybdykki skapet. De var til inspirasjon.

  Klem Astrid

  SvarSlett
 10. Fin og reflektert blogg du har :) Jeg har igjen og igjen lett etter hornoppskriften din som du blogget da du ble mormor :) Fantastisk oppskrift, men jeg greier ikke finne den igjen.... kan du maile den til meg?? Hannegspa@hotmail.com
  Ha en fantastisk lørdag :) Hanne

  SvarSlett
 11. Hei Janna.
  Ramla tilfeldig innom via Fru Tunheim. Og slik blei sittende og skrolle meg nedover og nedover…
  Mye god, viktig lesning her.
  Kikker gjerne innom igjen.

  SvarSlett
 12. Hårfargen er nydelig, og du er vakker, ser også mye yngre ut enn din alder. Men det viktigste- jeg liker bare så godt å lese bloggen din. Takk for alle postene som har beriket dagene mine, og inspirert. :)

  SvarSlett