torsdag 31. mai 2012

Velkleddhetens pris...

Utgifter til klær og sko har vel de fleste, men er det slik at man nødvendigvis må bruke store summer på klær for å være velkledd? Jeg har alltid vært av den oppfatning at det er lurt å ikke handle så mye, men kanskje heller litt eksklusivt, ut i fra den oppfatning at kvalitet varer... litt slik som italienerne; i Italia blir man velkledd ved å kjøpe færre og dyrere klær. Og sko! Det sies at i skandinaviske turister i Italia blir avslørt ved sine dårlige sko...

Lenge siden jeg har hatt innlegg om mine dypdykk i klesskapet, men her kommer en liten oppdatering over de siste ukenes dykk; de tidligere dykkene kan du se her.

Jannas dypdykke i klesskapet uke 27, 28 og 29
Seks -sju år gammel kjole, fire år gammel linjakke, og støvler fra i fjor. Fem år gammelt skjerf.
  
Minst ti år  gammel dressjakke i fløyel, to år gammel ullskjørt, fem år gamle støvler, seks år gammel veske og seks år gamle hansker.
 
Har klippet meg - som vanlig ved egen hånd og saks -
 klarte ikke spare til lang lugg - orker ikke bruke tid på å style håret, derfor er det så lettvint med slik superkort sveis!
 
Åtte år gammel dressjakke i ull, og to år gammel topp i chiffon. Smykke: kjøpt i fjor.
 
 Tre år gammel dressjakke, tre år gammel silketopp, fire år gamle jeans.
  
 10 år gamle skinnstøvler.

Smykket har jeg fått av mine barn for seks år siden.
 
To år gammel skinnjakke, seks år gammel topp, fire år gamle jeans. Fem år gammelt smykke.
 
  
Skinnskoletter fra i fjor.
Seks år gammel strikkejakke i silke.
  
Tre år gammel skinnjakke.
 
Fem år gammelt chiffonskjørt.
 
Fem år gammel drakt - skjørt og jakke - tre år gammel cardigan, fem år gammel topp, og seks år gammelt chiffonskjerf. Sko fra i fjor.
 
  
 Ti år gamle bukser, seks år gamle sko, åtte år gammel omslagsjakke, seks år gammel silketopp og øredobber fra i fjor.
 
 Fire år gammel kjole i råsilke. Ti år gamle sko.
 
Skoene er kjøpt i Glasgow for ti år siden, som en gave til meg fra min da 16 år gamle datter, og de passet...
 ... nydelig til dette smykket som også er ni-ti år gammelt, og som jeg syntes passet så godt til denne kjolen...:-)
 Fire år gammel dressjakke i ull, fem år gamle bukser, sju år gammel skjorte, fire år gammelt slips, to år gamle sko og ti år gammel hund...
Vel, vel; jeg har i alle fall ikke brukt mye penger på klær de siste årene, og jeg har ikke brukt "ett rødt øre" siden i fjor sommer på ett eneste klesplagg, og jeg savner det ikke heller -  det har faktisk vært riktig så befriende på mange måter å ikke shoppe!  

Så: jeg "dykker" fremdeles ned i klesskapene mine, og har enda masse klær hengende og liggende som jeg ikke har brukt på åresvis, så dette kan holde på ennå en stund... Og selv om få av plaggene mine er av siste mote, er det vel slik at klærnes betydning og hvilke signaler de gir, alltid avhenger av personen de brukes av og i hvilke situasjoner de brukes i, ikke sant?

Ha en fin dag.
Mvh
Janna

tirsdag 29. mai 2012

Hvalfangstsesongen er i gang

Norge har lange tradisjoner i hvalfangst og som en jente fra de nordligste strøk av landet, er jeg oppvokst med hvalkjøtt på menyen.

Jeg vet ikke hvor populært det er med hvalkjøtt i dag, men jeg tror jo at vi forbrukere igjen er i ferd med å oppdage dette flotte kjøttet. Norge er i dag et av få land i verden som driver kommersiell hvalfangst, og hvalfangsten og debatten rundt den er blitt en litt sånn svart/hvitt-greie som setter sinnene i kok hos noen, men som er helt greit og naturlig for andre. Jeg konstaterer bare at det er slik, og ønsker ikke å fordype meg i debatten. Hvalkjøtt vil for meg alltid være et viltprodukt som det vil være helt naturlig for meg å tilberede og spise så lenge varen er tilgjengelig.

Denne våren har vi hatt hvalkjøtt på menyen ved flere anledninger, sist rett før helga da jeg raskt tilberedte denne lille middagen som du finner oppskrift på her på Janna Mat:

For øvrig så våknet vi opp til et hvitkledt landskap i dag: Snøen lå igjen jomfruelig og hvit over landet, minusgradene lyste fra gradstokken og..., vel, det er til de grader ikke sommerlige utendørssysler som står på agendaen i dag!

Men dere: ha en god dag; uansett vær...
Mvh
Janna

mandag 21. mai 2012

Hver dag er en fest...

Våren og sommeren er en tid for festligheter; konfirmasjoner og brylluper står i kø, og spesielt mai har mange fest- og helligdager, det er rett og slett Norges egen festmåned. Vi samler familie og venner rundt oss, og som oftest ved slike anledninger, serveres det mengder av god mat og drikke. Men grilling og spekemat har lett for å gå igjen på menyen; hvorfor ikke prøve noe annet, for eksempel denne deilige lille retten, som du finner på Jannas Mat,
Rask og enkel å lage, det smaker fantastisk godt, og du kan bruke ruladene som forrett, som en del av et koldtbord/tapasbord eller som en liten snack en mandag, for du; hver dag er jo egentlig en fest...

...ha en fin dag.
Mvh
Janna

tirsdag 15. mai 2012

Morgenarbeid


There is no value in life except what you choose to place upon it and no happiness in any place except what you bring to it yourself.

Dette sitatet fra boken "Walden" av den avdøde, amerikanske filosofen Thoreau, er jeg veldig glad i, og jeg tolker det dit hen at verdien av det livet du lever, av verdenen rundt deg, ikke er forutbestemt. Du er selv den som velger hvor betydelig og hvor verdifullt livet ditt er. Din holdning til tingene rundt deg vil avgjøre hvor viktige de er, og hvis du setter pris på det du har, vil du være lykkelig.

Jeg er for tiden sykemeldt, og jeg er en person som liker å ha noe å henge fingrene i, og nå når jeg liksom skal være mest mulig i ro, kan det føles vanskelig å ikke "ha noe å gjøre"... Men jeg prøver å kose meg i hverdagen - i henhold til sitatet ovenfor...




- og det å lage meg en deilig frokost, kose meg med "morgenarbeidet", og nyte tiden i relativ uvirksomhet er et av privilegiene som følger med min pålagte "ferie"...

Oppskriften på disse gode lappene finner du på Jannas Mat.

Ha en deilig tirsdag!
Klem
Janna

fredag 11. mai 2012

Å planlegge eller ikke...

Hva setter du på bordet når du skal kose deg? Har du et fast repertoar av retter, som du vet smaker godt, og som du kan lage i blinde, eller bare hiver du deg ut i det; plyndrer kjøleskap og andre skap for potensielle ingredienser, og komponerer både uforglemmelige og høyst forglemelige kulinariteter av ymse slag?
Jeg er vel helst av det siste slaget, og som oftest går det bra, men det har også resultert i noen mindre gode opplevelser, for å si det sånn...

Men her om kvelden gikk det overraskende bra,  for da vi bestemte oss for å lage en lavkarbo/grovkarbopizza  var forventningene ikke særlig høye. Men under over alle undre: Pizzaen smakte slett ikke verst, og hvis man glemmer at dette liksom skal være en erstatning for pizza, og tar det for det det er: ja, så smakte det faktisk veldig godt!

Sjekk gjerne ut oppskrifta på Jannas Mat
Får du rester, passer denne ypperlig som en lunsjrett på jobben dagen etter; rull den sammen og putt i lunsjboksen: Deilig! Vi har prøvd...

Ha en fin fredag videre.
mvh
Janna 

tirsdag 8. mai 2012

Et sunt forhold...

De fleste ønsker seg vel et liv som er morsomt og tilfredsstillende, og ikke et skoleeksempel i avhold. I et tilfredsstillende liv for meg er mat en viktig ingrediens, og jeg har endelig funnet ut at det er greit, det går bra; så lenge jeg spiser mye av enkelte ting – og ikke så mye av visse andre ting. Det handler om å gi den maten jeg spiser min fulle oppmerksomhet, om å spise fornuftig, og om ikke konstant å nekte meg selv det jeg har lyst på. Derfor tillater jeg meg selv en liten smak av det meste, men jeg har gradvis justert spisevanene mine med hensyn til de matvarene jeg vet gjør meg syk og tykk. Det har egentlig ikke noe med slanking å gjøre, men det har mye med psykologi å gjøre.

Over tid har jeg arbeidet med å endre tankegangen om min egen kropp og figur, og jeg har gjenvunnet perspektivet og forstått hva som fungerer for meg i forhold til det å spise for å ta vare på min egen helse; for å ha det bra.

Så: jeg koser meg i hverdagen, og vekten er stabil; hva mer kan et matvrak som meg ønske?
Sjekk ut denne røkelakssnacken på
Jannas Mat,
en deilig rett helt i tråd med min kostholdsfilosofi, som rett og slett innebærer at jeg er blitt venn med smøret...;-)

Ha en fin tirsdag, mine venner.
Mvh
Janna

torsdag 3. mai 2012

Et vårtegn i snøværet...

I følge kalenderen er det forsommer i Norge, men det er ikke mye som minner om vår og sommer her nord hos oss; snøen laver ned, og det eneste som minner om vår og sommer er de digre snøkjerringene som danser vårkåte i lufta i dag!  Men jeg feirer likevel, for i går oppdaget jeg noe i butikken som alltid er et vårtegn for meg, nemlig lysegrønne, sprø og deilig nykålhoder!

Forsommeren er en tid  jeg alltid gleder meg til, ikke minst fordi årets første friske grønnsaker begynner å fylle butikkhyllene, og nå kan virkelig vi matglade fråtse i de lekreste retter av norsk asparges, nypoteter ( for de som spiser karbohydrater) og ikke minst: nykål.

Nykål er i tillegg til å være en undervurdert delikatesse, svært sunn; proppfull av c-vitaminer og med lave karboverdier som den er. 

 Spis den sammen med kokte nypoteter, litt smør eller rømme, god spekeskinke, og en halvliter til; hva er vel mer sommer enn det...?

mens vi venter på sommeren serverer vi noe sommerlig, derfor er dagens rett på Jannas Mat

Ha en fin dag; uansett vær og føreforhold!
Mvh
Janna


tirsdag 1. mai 2012

Tinarsnø

I dag -  på 1.mai -  våknet vi til en snødekket terrasse - igjen!  For tiden har vi et rotekte nord-norsk vårvær; snø og sludd; enkelte solstreif, vind... "Tinarvær", sier vi her: den gamle snøen tiner ved hjelp av den nye, våte...!
Bare ho Belle som har "hærtes" å være ute i dag... i et nødvendig ærend på morraskvisten...
 Forøvrig flott innevær. Så i dag borger det for å lage litt god mat,  tenne stearinlys, se film... kanskje smake på litt vin...
Livet er ikke det verste man har, selv på slike dager; som sagt: "tinarvær"... og da går det tross alt fremover!

Ellers minner jeg om dagens rett på
Pastasalat med sprøstekt spekeskinke

Ha en fin 1. mai. dere også!
Mvh
Janna