søndag 30. oktober 2011

Valg av klær...

Valg av klær og klesstil er som oftest ikke et nøytralt eller subjektivt valg, og våre små hemmeligheter kan ofte avsløres av våre valg... Coco Chanel sa en gang: 
Hvis en kvinne er dårlig kledd, er det klærne vi ser, men hvis hun er upåklagelig kledd, er det kvinnen selv vi ser." ..!
 Hva sier dine valg av klær om deg?
Eller hva sier
Jannas dypdykk i klesskapet, uke sju
om meg? 

Mandag:
 
 Slangemønstrede thigts fra Floyds, to-tre år gamle, tunika fra VeroModa; fra  to år tilbake, og langermet t-skjorte fra Benetton. Laaangt silkeskjerf fra Hebbeding, ca ti år gammelt. Grå, ankellange skinnstøvler fra i høst. 

Tirsdag:
Dressjakke ull fra  Benetton, tre år gammel, mine favorittjeans fra Fornarina, fire-fem år gammel, chiffontopp arvet etter eldste datter, også en fire-fem år gammel, armbånd fra "don`t-knows-where", og øreringer fra Praha; fått i gave fra yngste datter :-)
Belle er en ni år gammel Shetland Sheepdog-jente, en trofast følgesvenninne og verdens snilleste hund. 

Onsdag:
 Dressjakken fra mandag - fra Benetton - er en del av et tre år gammelt ensemble bestående av jakke, skjørt og bukse. Her er jakken og skjørtet. Under jakken skimtes en ullgenser med v-hals; også fra Benetton, fra samme sesong som dressen. Ankellange, brune skinnstøvler fra i høst matcher antrekket perfekt. Fargerikt skjerf fra HM fra flere år tilbake. 

Torsdag:
 11 år gammel kjole som jeg kjøpte til min eldste datter da hun var 14 år gammel!





 Skinnjakke kjøpt i Stockholm for fire-fem år siden. Passer perfekt til kjolen synes jeg :-) Skinnhansker fra NoaNoa: også fire-fem år gamle. Skinnstøvler fra Bubetti; tre år gamle, og meeeget velbrukte! De ers å gode å gå i.
                                            Jeg trivdes kjempegodt i dette fargerike antrekket!
 
Parfymen Nr.5 fra Chanel har vært en av mine favoritter i mange år.

Fredag:

Antrekk fra NoaNoa. To tre år gamle silkekjoler med forskjellig struktur + underkjole. Sko fra i høst.Jeg følte meg veldig frøkenaktig i dette antrekket - en gammledags lærerinne med hornbriller, perlesmykker og ullstrømper! ;-) Kanskje ikke helt meg, men-men, av og til bommer man jo!

Vel, vel,i morgen starter en ny uke, med nye muligheter. Håper dere som er innom bloggen min får fine dager, og at dere koser dere i hverdagen - det er jo dem vi har flest av, så husk å skatte hver eneste én...
Klem
Janna

lørdag 29. oktober 2011

Ribbe med sydhavssmak

Tidligere denne uka serverte jeg ribbe med sydhavssmak; det er jo sesong for ribbe nå, og jeg liker å prøve ut forskjellige vrier på den tradisjonelle ribbestesteika.

 
Jeg synes også det er greit å lage litt ekstra når jeg først er i gang; kald ribbe til for eksempel lunsj på jobben er kjempegodt; med en grønn, smakfull salat til blir det et fullverdig lavkarbomåltid!
Ingredienser:
Til en ribbe på ca1,5-2 kg ribbe bruker jeg:
salt og pepper
ca 3 ss
fersk, revet ingefær
3 dl soyasaus (japansk)
ca 0,5-1 dl chilisaus
4 finhakkede fedd hvitløk
0,5-1 dl soyasaus (helst japansk)
ca 0,5 -1 dl
rødvinseddikedikk
1-2 ss
fransk sennep
2-4 ss mørk sirup
0,5-1 ts tabascosaus
1- 2 ts
worchestersaus.
2 -4 ts tørket pulverisert timian
(prøv/smak deg fram til du finner den smaken du liker selv like rpå sausen)

Slik gjør du:
Gni ribben inn med salt, pepper og ingefær. Hell over soyasaus og la den marineres minst ett døgn eller mer (i kjøleskap). Sett ovnen på 125 grader. Bland sammen alle ingrediensene til en grillsaus. Legg ribben på en rist og pensle godt med grillsaus. Sett den i ovnen og pensle til sausen er brukt opp. La ribben steke i et par timer - minst... fet ribbe blir ikke tørr...:-)
Skru deretter opp temperaturen til 225° C og stek til den er gyllen.

På slik tapasribbe pleier jeg egentlig å skjære av svoren på ribba mens jeg prøver å beholde mest mulig av fettet. Fjerner deretter beina på innsiden av ribba. Dette glemte jeg på denne gangen, så de to jeg lagde ble stekt med svoren på...
Denne gangen hadde jeg også glemt å kjøpe fersk ingfær, men hadde i pulverform, så da gned jeg det inn sammen med saltet og pepperen (men best med fersk, som sagt ovenfor).
Glemte også å ta bilder av den ferdigstekte ribba...!!!
 
Til denne ribben kan man gjerne servere for eksempel sursøt rødkål med eple, og da trenger man følgende ingredienser (til 3-4 pers):
0,5 rødkålshode
1 løk
2 dl røkt bacon i terninger
0,5 dl eddik (helst rødvinseddik)
1,25 dl vann
3 ss brunt sukker (splenda hvis du er er på lavkarbo)
1 eple (grønt, syrlig)
saften av 1 sitron
salt og pepper
 

Del rødkålen først i båter og skjær så i strimler. Skrell løken og skjær i tynne skiver. Brun løk, baconterninger og kål i litt olje i en kjele. Hell over rødvinseddik, vann og sukker. La det koke, under lokk, i 30 minutter. Skjær eplet i terninger og bland det inn i kjelen. Tilsett salt, pepper og sitronsaft etter smak. 

I dag har vi en fredelig hjemmelørdag her i Huset i skogen. To av "barna" er hjemme, og vi har laget en haug med "høykarbo-horn"; fylt til randen med salami, ost, chili..., men også lavkarboknekkebrød og lavkarbobrød. Nå har vi fyrt i peisen i "hytta", en mengde stearinlys er tente, og nå synes jeg det er på tide å ta meg et glass vin... Trivelig med helg!

 Ha en fin weekend, dere også.
Mvh
Janna 

tirsdag 25. oktober 2011

Det gode liv med mat...

Norge var det første landet i verden som fikk en offisiell ernæringspolitikk, men det betyr ikke at folk flest er kjent med hva et sunt kosthold innebærer, og det har vært mye "forvirring" og diskusjon omkring mat, kosthold, sykdom og helse her i Norge i det siste.  For til tross for "opplysning" , informasjon og tilrådninger: Faktum er at stadig flere lider av overvekt, spiseforstyrrelser og matallergier, og det er dessverre store sosiale forskjeller innen ernæring, helse og levealder i vårt lille land. Jeg skal ikke forfekte verken den ene eller andre kostholdsfilosofien her; de som leser bloggen min jevnlig vet at jeg prøver å leve på et moderat lavkarbokosthold. Jeg er ikke fanatisk på noen som helst måte,og jeg har ikke kuttet karbohydrater helt fra kosten, men jeg prøver å velge karbohydratkilder som ikke gir for stor blodsukkerbelastning.

Men god mat er en viktig del av livet. Verdien av å kunne samle seg rundt et bord og spise et godt måltid er en betydelig livskvalitet som er en del av "Det gode liv" for veldig mange -  også for oss her i Huset i skogen. Å smake, kombinere og nyte god mat og drikke er viktige ingredienser i hverdagsgryta og noe vi er genuint opptatt av, og vi forsøker som best vi kan å nettopp i hverdagen å leve i overensstemmelse med det vi tror på og synes om: For eksempel det å lage et godt måltid fra grunnen av, dekke et koselig bord og slappe av med levende lys og en god samtale. Gjerne med et glass vin til. Fredagens kveldskos var:
Kjøttboller med tomatsaus 
(sef. lavkarbo!)

 Start med sausen, den blir bedre jo lenger den koker. 
Ha noen spiseskjeer med olivenolje i en kjele. Knus/finhakk en japansk hvitløk og ha den i sammen med oregano og chili. Pass på at det ikke er for varmt slik at hvitløken svir seg. Ha i et par bokser med knuste tomater. La sausen gjerne putre en time eller mer under lokk. Mot slutten tilsetter du eplesidereddik eller rødvinseddik, hakket basilikum og god olje. Jeg tilsetter ofte også en skvett eller to med fløte - blir så rund og god smak da... Smak ellers til med salt og pepper - og gjerne litt splenda el. sukrin.

 Ingredienser til kjøttbollene:
ca 500 kjøttdeig
ca 3 ss marinert fetaost
ca 2 ss soltørket tomat i olje, finhakket
3 fedd hvitløk eller en halv japansk hvitløk - hakket
ca 10 skiver sprøstekt bacon
2 ss hjemmelaget pesto
2 egg
ca 1 ss sambal oelek/chili pasta
godt med krydder;havsalt, pepper, basilikum... 

Slik gjør du:
Kjør kjøttdeigen seig sammen med salt i en blender (jeg bruker bare stavmikseren - sparer oppvask!). Ha deretter i resten av ingrediensene og bland alt godt for hånd - ikke blender her; det er godt med store biter feta... Form små kjøttboller og stek dem i olje/smør i en stekepanne, eller gjør som jeg: Hell godt med egnet olje i en jernpanne og frityrkok kjøttbollene! De blir kjempegode, saftige inni og sprø utenpå...uhmmm, deilige!
Server med en god salat.

Ha en fin dag. 
Mvh
Janna

søndag 23. oktober 2011

Dypdykk i klesskapet uke seks


Mote er som arkitektur: Det er et spørsmål om proporsjoner. 
Coco Chanel 

Jannas dypdykk i klesskapet, uke seks 

Mandag
16 år gammelt ullskjørt, 15 år gamle sko, og ei skjorte som er ca. åtte-ti år gammel. 

Lange skjørt er faktisk moderne igjen! 

Tirsdag
Fem-seks år gammel kjole, tre år gamle støvletter, og et par år gamle thights. Belte og silkeskjerf: fra i fjor. 


Onsdag
Seks-sju år gammel dressjakke fra In-Wear, fire år gammel skjorte, og ti år gammelt slips.

 
Jeans og sko fra i fjor.

Torsdag
Ti år gammel dressbukse, topp og langermet t-skjorte fra i fjor.

Fredag
Sju  år gammel dressjakke, fem år gammel silkeskjorte, og fem år gammelt silkeskjerf. Jeans fra Replay fra i fjor; en favoritt for tiden...
Skolettene i brunt skinn er tre år gamle.

 Vi har hatt en fantastisk koselig helg her i Huset i skogen: Alle mine tre barn har vært hjemme, og vi har kost oss i lag alle sammen. Men nå går det mot en ny uke, og for oss her i skogen vil det si at min kjære og jeg starter uka alene; min eldste datter og barnebarnet James reiser tilbake til USA i dag,  og sønnen reiser tilbake til Tromsø. Det vil nok merkes: Vi kommer til å savne dem alle sammen; men spesielt barnelatteren og den lille, strålende klumpen som kom løpende mot oss med utstrakte armer og ville ha kos når vi kom hjem fra jobb. En 17 måneder liten krabat som ler og pludrer og skaper liv i heimen er et vidunderlig under i hverdagen, og det blir veldig rart og trist når de nå reiser. 

Men nå venter travle tider på jobb: retting av prøver og innleveringer, periodemeldinger skal skrives, elevsamtaler og konferansetimer skal avholdes, møter skal man møte på...  Travelt, men likevel; så glad jeg er for at jeg har en jobb, så inderlig glad jeg er for at jeg er i stand til å jobbe, og så inderlig glad jeg er i akkurat den jobben jeg har!

Så alle dere:
Ha ei fin ny uke!
Klem
Janna

søndag 16. oktober 2011

Dypdykk i klesskapet uke fem

Det kunne være interessant å vite i hvor høy grad menneskene ville være i stand til å bevare sin respektive rang hvis man tok fra dem klærne.
Henry David Thoreau

Antyder dette sitatet at hvordan du kler deg kan ha betydning for hva du oppnår? Og i så tilfelle: tenker du over hva du signaliserer med klesstilen din? Kler du deg autoritært, seriøst, kreativt eller sporty? De fleste aksepterer til en viss grad at "klær skaper folk", men hvor mange av oss er bevisste på hva vi vil formidle sånn til hverdags?

Forskning tyder på at et fordelaktig ytre har betydning for hvor positivt våre kvalifikasjoner blir vurdert. Da kan det være rimelig å anta at hvordan vi kler oss kan ha tilsvarende betydning; at hvordan vi kler oss har stor betydning for hvilke signaler vi sender ut. Vi kan vel ikke nekte for at vi gjerne putter folk i båser ut fra hvilken klesstil de har. 

Spørsmålet blir da:
Hvilke klær bør vi velge? Bør alder ha noe å si for valg av klesstil? Finnes det en kleskode for voksne kvinner?

Jannas dypdykk i klesskapet, uke fem, 
resulterte i de antrekkene dere ser nedenfor - forøvrig uten at de ovenfor stilte spørsmålene ble tatt opp til vurdering!


Mandag:
 
Lilla omslagskjole med lyseblå prikker fra NoaNoa, fire år gammel. Topp fra samme, men fra i fjor. Gaaaammelt chifonskjerf.
Skoene er nesten et klenodium; kjøpt i Roma for 10-12 år siden!
Tirsdag:
Må få på meg ansiktet før photoshooten tar til! 
(Gubben er visst utålmodig...!)
Ready!!! Shoot!
Topp kjøpt i Glasgow for 25 år siden! Baggy bukser fra i fjor, og skinnstøvler kjøpt i høst på Rikke i Tromsø (nyetablert butikk der de selger masse fine sko; ny favorittbutikk...). Silkeskjerf i halsen (as almost always...) Bredt belte i livet: fra i fjor.

Onsdag:
Strikkejakke og skjørt i brune naturtoner fra VeroModa, fra i fjor: Fire år gammel t-skjorte. Tre år gamle skinnstøvler. Fire-fem år gammelt silkeskjerf i toner som passer til resten av antrekket.

Hi!
Fredag:
Bukse: fem år gammel, fra Day. Prikkete t-skjorte: minst fire-fem år gammel. Bolero: et par år gammel, fra Floyds.  Smykke: fra i fjor. Skinnstøvler: fra i høst.

Muskelløs... (ja; ikke særlig muskuløs.!).

Ha ei fin ny uke.
Mvh
Janna

onsdag 12. oktober 2011

Dypdykk uke 5

Kle deg så kostbart som din pung kan tåle, men uten luksus - rikt, men ikke glorete, for ofte kunngjør drakten hvem man er.
William Shakespeare

Jeg fortsetter  mitt eget lille, personlige prosjekt: dypdykkene i klesskapet. Det har gått sport i dette nå, og jeg merker at jeg er ansporet av dette også i andre henseender: For eksempel har jeg lenge sett at vi trengte en lampe til en vegg i kjøkkenet - det begynner som jo å bli mørkere ettermiddager og kvelder nå, og plutselig slo det meg at det var på tide å få noe lys opp der... Men  i stedet for å kjøpe ny lampe, sendte jeg min kjære på skattejakt ut i sjåen; for jeg visste at vi der skulle vi ha en grei lampett liggende... 

Og lampetten ble hengt opp på veggen, den, men ikke der jeg hadde tenkt, for min datter foreslo å henge den på veggen under trappa i stua; en relativt mørkt krok som virkelig trengte opplysning! Og som foreslått; så gjort! Og det ble kjempebra: lampa passer veldig godt på veggen der og er så fin - men ikke ny, og det passer jo godt inn i filosofien her i Huset i skogen!

Dypdykkene hittil i uke fem har resultert i følgende antrekk:
 Mandag: 
 Lilla omslagskole med lyseblå prikker fra NoaNoa, fire år gammel, topp fra samme, fra i fjor, gaaaammelt chifonskjerf funnet på loftet,  lilla strømper: to år gamle. Skoene er nesten et klenodium, kjøpt i Roma for 10-12 år siden!
 Smykket og armbåndet, fra Arts&Crafts, er en gave fra min eldste datter.
 Klar fora dra på jobb.


Tirsdag:
Det er viktig å få på seg ansiktet før man drar på jobb!
(Gubben er visst utålmodig...) 
Ok, nå er jeg klar for photoshoot;-)
Topp kjøpt i Glasgow for 25 år siden! Baggy bukser fra i fjor, og skinnstøvler kjøpt i høst på Rikke i Tromsø (nyetablert butikk der de selger masse fine sko). Silkeskjerf i halsen (as almost always...) Bredt belte i livet: fra i fjor
 Klokke lånt hos yngste datter. Passet så godt til toppen, syntes jeg.
 James og Belle er trofaste følgesvenner på badet. Av og til må jeg fortelle dem at det er er en menneskerett å få være alene på do...

Ha en fin onsdagskveld
Mvh
Janna